Mi az a fizetési meghagyás kibocsátása?
Először is: MUNKA nap
Másodszor: végrehajtó először megkeres, hogy fizess.
Aztán kimegy és foglal (ROSSZUL jársz, hidd el)
Ha foglalni sem tud, bíróság és tiltás.
ezt nem egészen értem. Ez a sztori valahogy nem kerek.
Normál esetben tartozol valakinek, nem fizeted meg. Akkor ő közjegyzőnél fizetési meghagyást bocsájtat ki. Erről kapsz egy értesítést, van 15 napod ellentmondani. Ha nem teszel így, akkor az jogerőssé válik, és akár végrehajtható. Ekkor kerül az ügy végrehajtóhoz, aki igyekszik behajtani. Bankszámláról inkasszálja, fizetésből letiltja, végső esetben foglal (ingóságot, vagy ingatlant).
De a végrehajtó már nem bocsátat ki fizetési meghagyást, az korábban van. És persze továbbra is a hiteleződnek tartozol, nem a végrehajtónak, ő csak közreműködik a behajtásban.
Szóval az egész történet valahol nem kerek (hacsak nem egy ismerősöd adott kölcsön, aki történetesen végrehajtó, akkor persze tényleg végrehajtónak tartozol, és akkor neki is el kell mennie a közjegyzőhöz, aki kiadja a fizetési meghagyást, stb.).
xswerdyvel értek egyet. Valami nem kerek tényleg, mert a folyamat az, amit Ő leírt.
A végrehajtó már végrehajt, Ő már a fizetési meghagyás után jön képbe, nem előtte... :)
Azóta telefonon lerendeztem vele hogy befizetem meg hogyan oldjuk meg kedden az ünnep után.
Történet: A gyermekem után az apja nem volt hajlandó egy fillér gyerektartást se fizetni, bíróságra lett adva az ügy, ők megállapítottak X összeget ez egy ideig fizette is, majd meg gondolta magát és hónapokig megint nem, vissza mentem a bíróságra ők át adták a végrehajtónak az ügyet, a végrehajtó hónapokig (7 hónapig) kereste hogy hajtsa be azt az összeget amit nem fizetett ki, de mivel se bejelentett munkahelye nincs, se semmi ingatlan vagy ingóság (magyarán megmondva csak a ruhája van amit hord semmi más), a végrehajtó "szünetelteti" az ügyet, és még nekem (mint felperesnek) kellett az állami illetéket és a végrehajtási költséget kifizetni. Én ezt eddig azért nem fizettem be mert úgy gondoltam hogy én hajtom a pénzemet amit nekem nem fizettek meg és még én fizessem a költségeket, de ezzel a levéllel már belenyugodtam hogy inkább kifizetem minthogy elvigyék az autómat vagy esetleg letiltsák a fizetésemet (és hallottam olyat hogy még BAR listára is kerülhettem volna)
Nos, így már érthető a történet.
Hát igen, a végrehajtó nem dolgozik ingyen. Amíg a behajtást kérő (ez lennél Te) megelőlegezik a költségeit (amit ha tud, majd behajt az adóson), addig végzi a munkáját. Ha nem előlegezik meg, akkor nem dolgozik. A behajtást kérőn pedig szintén behajtja azt, amivel neki tartozik.
így már értem, hogy a végrehajtónak tartozol, és akkor ez természetesen nem jogerős, a végrehajtó itt ugyan olyan, mint bárki más, akinek a munkáját nem fizették ki. Mehet közjegyzőhöz fizetési meghagyás kibocsátását kérni, majd végrehajtóhoz (ilyenkor természetesen egy másik végrehajtó lesz kijelölve).
Ami még mindig furcsa, az az, hogy a végrehajtó azokat a végrehajtási cselekményeket szokta elvégezni, amiknek a költségét a végrehajtást kérő megelőlegezi. Hitelbe nem szokott dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!