Magyarországon miért nem tudnak visszaadni nagyobb címletből?
Az a tapasztalatom sajnos, hogy 10-ből 8 alkalommal nem tudnak visszaadni, ha 10 vagy 20 ezressel szeretnék fizetni.
Az 5-össel nincs probléma általában (bár buszokon nem érdemes 2000-nél nagyobb pénzzel próbálkozni.)
Ha nem multinál vásárolok (Tesco, Interspar stb), akkor 20-asnál már ferde szemmel néznek az eladók, és jön a "nincs kisebb?" kérdés.
Én értem, hogy kevés váltópénz van a kasszában, de egy törtvényes fizetőeszközről beszélünk. Ha külföldi valutával vagy tudom is én, bitcoinnal szeretnék fizetni akkor érteném, hogy nem lehet, de így.
Ha ekkora gondot jelent, akkor miért nem vonják be? Lehetne csak bankban használt, mint ahogy az angoloknál is van nagy címlet csak erre.
ELőre látom a válaszokat, hogy "na a burzsuj nem tud fizetni", leszögezem, hogy nem erről van szó.
Sokszor látom például kollégistáknál, hogy kapnak egy 20-ast aztán ossza be két hétre. Két hetente csak egyszer fizet ekkora címlettel, meg mondjuk még egyszer a visszajáró 10-essel, de valahol muszáj elkezdenie.
Hogy lehetne ezt a problémát megoldani? Buszokon erre csak a "a buszvezető pénzváltásra nem kötelezhető" szöveget gondolják megoldásnak, de valami ideálisabb lenne jó.
Eddig ilyen témában nem tettem fel kérdést, de ha belinkeled a hasonlókat azt megköszönöm:)
Valaki írta a buszjegyet bankkártyával, az nekem szerencsére szokott menni, sőt erre vannak olyan jegy automaták amiknél csak kártyával lehet fizetni. De teljesen jogos, 300 forintot is lehessen kártyával fizetni, a vásárlónak teljesen mindegy, hogy mennyibe kerül a terminál fenntartása.
Lehet, hogy sok oka van annak miért nem tudnak visszaadni, de nem gondolom, hogy egy átlagos kisboltba vagy újságoknál 10-ből 9 ember húszezressel szeretne fizetni.
Mondom ha ez ekkora problémát jelent a kereskedőknek, és tényleg kevés váltópénzt tudnak csak a kasszában tartani, akkor mi szükség van nagy címletre?
Ha valaki nagyobb dolgot vásárol (autó, lakás stb.) azt normális esetben úgyis utalja. A boltban meg problémás visszaadni belőle. Akkor mi szükség van a tízezresnél nagyobb cimletre?
Szerintem meg jó magyar szokás szerint a válaszadók többsége mellébeszél.
Legtöbbször egyszerűen hanyagság az ok, a főnök nem gondoskodik arról, h legyen elég apró stb.
12 után be szoktam menni egy kisboltba, jó párszor úgy nem tudtak visszaadni, h 1000-sel,2000-sel akartam fizetni, ami nevetséges.
"akkor mi szükség van nagy címletre?"
Használj kisebb címletet. Te vagy aki azzal mászkálsz nem a boltos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!