Tényleg aránytalan 23 milliós kocsit vennem?
Havi 1 milliót megkeresek nettó, lízingelni akarok egy új kocsit. Viszont ismerősök próbálnak lebeszélni róla... Tudom, hogy sokat veszít a kocsi az értékéből, nyilván ez is egy érv.
Mit gondoltok?
Hasonlóan keresek én is, mint te, szóval irigységtől mentesen tudok írni. :)
Alapvetően, ha gazdasági szempontból nézzük, akkor 6-8 havi fizetésnél többet logikátlan autóra költeni, ez mehet alapvetésnek.
Nyilván azért ekkora keresettel lehet kicsit lazítani, emelni rajta.
Az sem mindegy, hogy pontosan mire használod az autót.
Egész napodat abban töltöd, járod keresztbe kasul az országot? Akkor érdemesebb jobbat venni.
Ha nem használod ennyit, akkor pontosan mire vennéd, miért érné meg neked egy ennyibe kerülő autó? Másokra hatni vele? Miért? Csak hogy megnézzenek benne? Ennyiért megéri? Vagy van egyéb oka is?
Ezek az igények oldala.
A másik a lehetőség kérdése: Mennyi megtakarított pénzed van? Ha van mondjuk 100 milla, azt mondom, vedd meg a kocsit. Viszont a lízingből kiindulva nem úgy tűnik. Alapvetően hitelre csak olyat veszünk, ami visszahozza a pénzt, azaz leginkább termelő eszközt vagy maximum lakást (ami az albérleti díj kiesésével hozhatja vissza). Minden más esetben kidobod a pénzedet egy olyan dologra, amire NEM telik! Amúgy meg az okosabb ember max kiröhögi a hülyéket, akik többnek próbálnak látszani, mint amik.
Ha mégis megvan a 100 milliód, akkor még egy kérdés van hátra: Tényleg annyival jobb az az autó, hogy két évet dolgozz csak az autóért. (és akkor sem a szervízeléséről, sem gumikról, sem egyéb költségeiről nem beszéltünk.) Értsd, két évig minden filléredet beleadod, nem csak a félretett pénzedet.
Nincs más, ahol jobb helye lenne? Lakás, befektetés, nyugdíjba elmenni 5-6-8 évvel korábban (igen, simán, bár nem tudom hány éves vagy).
Tényleg érdekelnének az érveid. :)
Ismét köszi a normális válaszokat. Az autónak nem lenne gazdasági haszna, csak és kizárólag egyéni indokaim vannak, hogy megvegyem. Tudom, hogy ezeket nem lehet objektív módon összevetni a gazdasági, pénzügyi érvekkel, nem is ezt vártom/vártam tőletek.
Egyébként nincs 100 milliós megtakarításom. Viszonylag szegény családból származom, és gyerekkoromban nagyjából semmit nem engedhettem meg magamnak. Mindig is szerettem volna egy jó autót...
Most így, 30 előtt pár évvel eljutottam oda, hogy elkezdtem úgy keresni, ahogy mindig is szerettem volna. Semennyire sem konvencionális a karrierem, mindenki hülyének nézett, de bejött a döntésem. Igazából ez valószínűleg csak a kezdet, legalábbis olyan irányba mutatnak a dolgok. Aztán majd meglátjuk persze.
Lényeg a lényeg, úgy érzem, hogy még "fiatalként" ez lenne az utolsó nagy dobásom: valóra váltani egy régi nagy álmomat. Tudom, hogy ráfizetés; tudom, hogy pénzügyileg rossz döntés, de mégis nagyon vágyom rá.
20:44-es vagyok megint.
Azért a "jó autó" és a 23 milliós autó között van némi különbség. ;) A 10-15 milliós sávban is simán tudok jó pár nagyon jó autót mondani, amire az átlagembereknek nem telik, amivel kitűnhetsz, ha már ez a fő vágyad.
Arra vigyázz (és hidd el, abszolút nem lenézésből mondom, hanem mert igen közelről láttam már ilyesmit), hogy a szegény családból származásod ne vigyen át a ló túloldalára, amikor bizonyítási vágyból kifolyólag elszórod a pénzt. Csúnya látvány, amikor ilyen háttérrel befut valaki, elveri a pénzét, aztán közben jön valami, és ugyanoda jut vissza, csak épp azzal az érzéssel, hogy csak rajta múlott. :(
Ha rám hallgatsz, megpróbálod a következőt:
- Tegyél félre egy kevés pénzt (mondjuk 2 millió), ez legyen a vésztartalék. Ha a saját bevallásod szerint sem konvencionális a karriered és a jelenlegi helyzeted elvesztése után (ilyen bárkivel bármikor előfordulhat) nem tudnál ugyanilyet találni, akkor legyen inkább több.
- Vegyél egy lakást. Ha albérletben laksz, az albérleti díj kiesésével kb. ugyanott tartanál. Ha szülőkkel, akkor itt az ideje elköltözni, és egy nem szülőkkel lakó férfira jobban felnéz mindenki, mint ak anyuhoz megy haza a szuper autójával. ;)
- Vegyél egy olcsóbb, jó autót. Ha új autó, akkor 8-10 millió között vannak faszák, és ez jobban illik a jelenlegi helyzetedhez.
És aztán, ha minden úgy alakul, ahogy várod, tehát még jobb lesz a helyzeted, akkor vegyél 23 milliós autót.
Nagyjából úgy foglalnám össze, hogy azt a pénzt költsd el, amit már megkerestél, vagy legalábbis már annyit keresel, amit a megvásárlásához elég is. :)
Btw, szerintem fiatalon utazz inkább. Sportkocsizni 10 évvel idősebben is lehet, de család, gyerek mellett, idősebben annyira szabadon utazni már nem annyira. :) És két-három havi félretett pénzből évente 3-4-szer bárhova elmehetsz nyaralni, amivel azért szintén lehet menőzni. ;)
Utolso okosakat mondd, fogadd meg a tanàcsàt. Egyebken vegyèl Ford Mustangot, na azzal lehet menôzni legalàbb annyira mint egy 2x dragabb Porsche Macan-al!
Ha Bmw-Audi-Merci vonalon gondolkozol akkor kevesbe tünsz ki :)
Uj mustangban tudok segiteni is ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!