Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » 8 éves telefondíj tartozást...

8 éves telefondíj tartozást be tudnak még hajtani?

Figyelt kérdés

Egy 2009-ben keletkezett ~8 ezer Ft-os telefonszámla (Telenor) elmaradás befizetésére szólított fel a napokban egy behajtó cég. Sima levélben, még csak nem is ajánlva adták fel. 2009 óta én sem ajánlott levelet, sem telefonos fizetési felszólítást nem kaptam, tehát gyakorlatilag azóta ez az első jelzésük a tartozás rendezésére. Ha 2009-ben vagy 2010-ben keresnek meg ezzel, akkor természetesen befizetem az összeget, de így 8 év után? Menjenek a fenébe.

Olyantól kérdezném aki ismeri a lehetőségeket: be tudják hajtani rajtam ezt a pénzt? Megjegyzem 6 éve külföldön élek és dolgozom.

2017. dec. 8. 07:19
 1/8 anonim ***** válasza:

A külföldi címed bejelentetted?

Ha van itthon lakcímed, és arra küldött tértis levelet, az megkeresésnek minősül a sikertelen kézbesítés után. Arról nem kaphattál értesítést, ha külföldön éltél.

Nem hülye a kintlévőségkezelő cég (a "behajtó" céget lehetőleg ne használjuk mert olyan nincs), levél előtt lekáderezi, hogy aktuális-e a tartozás, nincs-e elévülve.

Igen, be tudják, hiszen igazolni tudják vélhetően hogy levélben kerestek a BM nyilvántartásban szereplő bejelentett lakcímeden.

2017. dec. 8. 07:56
 2/8 anonim ***** válasza:

Tökmind1, hogy bejelentette-e.

Ha a szolgáltató feladóvevénnyel tudja igazolni, hogy küldött felszólítást, akkor nem évült el a követelése.

Ha nemtudja, akkor pápá.

2017. dec. 8. 09:38
 3/8 Andizsuzsi ***** válasza:
Bármit be lehet hajtani, aminek nem mondasz ellent. Jelezd a behajtó cégnek, hogy elévülés miatt nem fogadod el a tartozást, ellenkező esetben fizetési meghagyást fognak indítani (akkor is jelezheted az ellentmondásodat, de jobb ezt megelőzni).
2017. dec. 8. 09:47
 4/8 A kérdező kommentje:

A szolgáltató nem küldött felszólítást, legalábbis hozzám nem jutott el. Mivel itteni lakásom kiadtam, tételezzük fel hogy kaptam felszólítást csak az akkori bérlő az értesítést erről valamiért kidobta vagy rossz postaládába dobta a postás stb.

Tehát, ha 2010-ben pl. a szolgáltató kiküldte a felszólítót, akkor onnantól kezdve nincs olyan hogy elévülés, jól értem?

2017. dec. 8. 10:00
 5/8 Andizsuzsi ***** válasza:

"Tehát, ha 2010-ben pl. a szolgáltató kiküldte a felszólítót, akkor onnantól kezdve nincs olyan hogy elévülés, jól értem?"

Onnantól indult újra az elévülési idő. Telefondíj esetén 1 év.

2017. dec. 8. 13:25
 6/8 anonim ***** válasza:
Ez elévülési idő előtt újabb felszólítás jön - ha valamire, erre figyelnek a szolgáltatók és a kintlévőségkezelők.
2017. dec. 8. 13:29
 7/8 anonim ***** válasza:
Fizesd be, nem éri meg annyit szarakodni vele. Gondolom jól keresel külföldön.
2017. dec. 8. 15:00
 8/8 A kérdező kommentje:

Közben annyi történt, hogy újabb levelet kaptam a behajtó cégtől, melyben kérik hogy előző levelüket tekintsem tárgytalannak.

Az előző levélben 8.841 tőketartozás, 3.220 késedelmi kamat és 3.000 Ft. követeléskezelési költség szerepel.

Az új levelük annyiban különbözik az előzőtől, hogy itt nem szerepel a követeléskezelési költség, tehát itt 3.000-rel kevesebb a csekk összege.

Nem értem, miért vették le ezt a költséget, van ennek valami üzenete?

2017. dec. 12. 08:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!