Frissen végzett tanár ennyit keres és elégedetlenkedik?
Ebből ő 203.490 Ft-ot kapna. Csakhogy jött a vetítési alap, s így ez az összeg ma csupán 156.474 Ft.
Én nem voltam képben, évek óta azt halom, hogy a tanárokat nem fizetik meg. Csak most látom, hogy mennyi a fizetés és el vagyok hűlve. Tudom, hogy nehéz a tanári pálya, de én azt gondolom ez így egy rendes fizetés. Én 10 éve dolgozom kutató tudósként egyetemi végzettséggel és közalkalmazottként most kerestem az előző évben kb 200ezret, de azelőtt sokáig 130 majd 160 ezret. Soha nem elégedetlenkedtem, mert ebből megéltem, és azt csinálhattam, amit szeretek, ahogy gondolom a tanárok is.
"ahogy gondolom a tanárok is"
Ez jó :D 30 éve a tanári szakra jelentkezők túlnyomó többsége azért megy oda, mert máshova nem vették fel őket (tisztelet a kivételnek).
Feltételezem, nem közgazdászként kutatgatsz. Ez az összeg a tipikus "élni kevés, éhenhalni sok" kategória.
Igenis kevés, ahogy a te béred is. De attól még, hogy te ki tudsz jönni belőle, nem változtat a tényen, hogy alul vannak fizetve a pedagógusok.
Kutatótudóskám.
Én pár évig ~160 ezret kaptam a melóhelyemen. Persze köze nem volt a munkának a diplomámhoz.
De kutattam a lehetőséget, hogy otthagyjam őket és meg is találtam - ebben a nehézséget csak a releváns szakmai tapasztalat hiánya jelentette, nem a végzettség. De végül csak sikerült kitörnöm ebből az ördögi körből és most ~ 300 körül keresek.
De még mindig nem érzem úgy, hogy kihasználtam volna a szakmámban és a posztgraduális végzettségemben rejlő maximális potenciált, úgyhogy végzek kutatásokat az irányba is, hogy hogy lehetne ezt vagy ~500k-ra feltornászni, ami már egy emberhez méltó megélhetést biztosítana. Vannak is elképzeléseim a megvalósításra. Azon felül már csak a vezetői szint elérésével látom a továbblépés lehetőségét.
Szóval én itt tartok most, 10 éven belül attól számítva, hogy megkezdtem a karrieremet - anélkül, hogy sógor, koma pakolgatott volna az állásaimba.
Szerintem ez egy normális (nem kiemelkedő, de normális) fejlődési útvonal.
Az, hogy te közalkalmazottként a béka s.egge alatt keresel, az egy dolog, de ne próbáld már az elcs.eszett, Rákosi-féle kommunista időkből örökölt közalkalmazotti bértáblát úgy beállítani, hogy az egy normális dolog.
Én a helyedben azt kutatnám, hogy ki volt az az ökör aki azt kitalálta, hogy a kutatókat e szerint alkalmazzák, és ha megtaláltam, akkor jól lehugyoznám a sírját.
" ~500k-ra feltornászni, ami már egy emberhez méltó megélhetést biztosítana"
hát elég nagyra tartod magad, ráadásul komoly végzettség nélkül. Magyarosrszág a világ felső 10-20%-ba tartozik, de még itt is vannak olyan hajléktalanok, nyugdíjasok, akik 0-25000-ig keresnek havonta. Nekem van rákos ismerősöm, akinek a pisije a hasán folyik ki és 10 éve 25ezret kap, és nem tud fűteni. A múltkor egy nyugdíjas néninek vettem a piacon felvágottat, mert 10 éve nem is evett ilyesmit. Ez az, ami nem emberhez méltó, nem pedig a te fizetésed. Röhej.
"Még jó, hogy elégedetlenkedik, amikor hazudott neki a kormány."
Nem azért idéztem, mert hazudott neki a kormány, abban igaza van, de nem csak amiatt elégedetlenkedett. Én azt gondolom, hogy a 150000 nem emberhez méltatlan, de kevés ahhoz, hogy valaki jó munkát végezzen és a munkájára tudjon koncentrálni, viszont 200000 már igenis elég.
"Egy biztiőr meg keres 200-at.;-) Nyóc osztály elég hozzá."
Igen az más kérdés, hogy más szakmákat hogyan fizetnek, de nem összehasonlítgatni kéne.
"hát elég nagyra tartod magad, ráadásul komoly végzettség nélkül."
Látom, a szövegértelmezés nem nagyon megy neked, hiába vagy "kutatótudós".
Mint írtam korábban, posztgraduális végzettségem van. Ha nem esetleg nem tudnád mi ez: a diploma után, ami esetemben nem is egy büfészak, még elvégeztem a diplomámhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzést. Ezt én úgy ítélem meg, hogy elég komoly végzettség, persze nem egy akadémiai kandidátus, no de én nem is törtem ilyen babérokra. Könnyen lehet, hogy neked még ennyi sincs.
A rákos ismerősöd idekeverése a logika teljes hiányára utal: bár sajnálatos, hogy ilyen történik, illetve, hogy ennyi pénzből kell élnie valakinek, ennek semmi köze ahhoz, hogy a nettó kétszáz érettsègizett szint fölött alacsony fizetésnek számít a mai világban.
Egyébiránt nekem meg az a véleményem rólad, hogy vagy a kormány közalkalmazotti bértábla mellett kampányoló fizetett trollja vagy, vagy pedig már annyira megtört a nyomor, amibe ez az utcaseprőkre tervezett tábla kényszerített, hogy el se tudod már képzelni az ezen kívüli világot, sőt, azt szeretnéd, hogy más se kereshessen ennél többet. Lásd stanfordi börtönkísérlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!