Munkajoghoz hozzászólna valaki? (Felmondás. )
Szeretnék felmondani, mert a főnök a családi problémáit a dolgozóin veri le, egyszóval nem lehet már bírni. Lenne is másik lehetőség. - Eddig nincs is gond. Rákerestem neten, azt találtam, hogy 30 nap a felmondási idő, ha a munkavállaló akarja megszüntetni a munkaviszonyt. DE. A főnök szerint 60 nap, ha nem töltöm le, akkor nekem kell befizetnem 2 havi fizetésemet. Már egy kolléga felmondott, valóban így rendezte le vele.
Kinyomtassam és toljam az orra alá, vagy mit tegyek? Egyáltalán ha nem volt jogos a kolléga ügye, akkor ezt soha senki nem fogja észrevenni nála?
Inkább ki is fizetném az 1 havi bért, csak mehessek, de 2 "kicsit" sok lenne.
A szerződésedet nézd meg, hogy abban mennyi felmondási idő van (nekem pl 6 hét, páromnál 2 hónap). Ha nincs erről szó a szerződésedben, akkor jön a Munka Törvénykönyve a 30 nappal.
Viszont ha felmondasz, és nem mész be dolgozni, akkor valóban kérhet a munkáltató kártérítést. De amit meg tudsz tenni, hogy felmondasz és másnap kiíratod magad táppénzre, a felmondási idő ezalatt ugyanúgy ketyeg.
Ami a felmondási időt szabályozza az első sorban a munkaszerződés, másodsorban a kollektív szerződés - ha van a cégnél - és ha egyik sem, akkor jön a munka törvénykönyve szabályozása.
Ha nincs kollektív szerződés, és a munkaszerződésben sincs konkrétan meghatározva a felmondási idő, akkor az MT az irányadó, vagyis 30 nap, ha a dolgozó mond fel.
Ha ragaszkodik hozzá a munkáltató, és Te nem töltöd le a felmondási idődet, akkor törvényileg jár neki a le nem töltött felmondási időre járó távolléti díjadnak megfelelő összeg. Bocsánat, de ez nem egyenlő a nettó béreddel!
A munkáltató igényét felszólítással érvényesítheti, ha önként nem teljesítesz, akkor végrehajtást kérhet rá.
A kárigényét pedig kizárólag peres úton (a fenti távolléti díj nem kárigény!) érvényesítheti, ha igazolni tudja, hogy hirtelen távozásoddal milyen és mekkora összegű kárt okoztál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!