Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Munkajoghoz hozzászólna...

Munkajoghoz hozzászólna valaki? (Felmondás. )

Figyelt kérdés

Szeretnék felmondani, mert a főnök a családi problémáit a dolgozóin veri le, egyszóval nem lehet már bírni. Lenne is másik lehetőség. - Eddig nincs is gond. Rákerestem neten, azt találtam, hogy 30 nap a felmondási idő, ha a munkavállaló akarja megszüntetni a munkaviszonyt. DE. A főnök szerint 60 nap, ha nem töltöm le, akkor nekem kell befizetnem 2 havi fizetésemet. Már egy kolléga felmondott, valóban így rendezte le vele.

Kinyomtassam és toljam az orra alá, vagy mit tegyek? Egyáltalán ha nem volt jogos a kolléga ügye, akkor ezt soha senki nem fogja észrevenni nála?

Inkább ki is fizetném az 1 havi bért, csak mehessek, de 2 "kicsit" sok lenne.

2017. jún. 9. 13:07
 1/7 anonim ***** válasza:
54%
A munka törvénykönyve szerint 30 nap, és neked nem kell semmilyen bért visszafizetned. Ha a főnököd ragaszkodik a saát verziójához, a munkaügyi bírósághoz lehet fordulni.
2017. jún. 9. 13:22
 2/7 anonim ***** válasza:
90%

A szerződésedet nézd meg, hogy abban mennyi felmondási idő van (nekem pl 6 hét, páromnál 2 hónap). Ha nincs erről szó a szerződésedben, akkor jön a Munka Törvénykönyve a 30 nappal.

Viszont ha felmondasz, és nem mész be dolgozni, akkor valóban kérhet a munkáltató kártérítést. De amit meg tudsz tenni, hogy felmondasz és másnap kiíratod magad táppénzre, a felmondási idő ezalatt ugyanúgy ketyeg.

2017. jún. 9. 13:37
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2017. jún. 9. 14:29
 4/7 anonim ***** válasza:
63%
pontosan mi a gond? lehet van jogalapja az azonnali felmondásnak is
2017. jún. 9. 19:52
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Ami a felmondási időt szabályozza az első sorban a munkaszerződés, másodsorban a kollektív szerződés - ha van a cégnél - és ha egyik sem, akkor jön a munka törvénykönyve szabályozása.

Ha nincs kollektív szerződés, és a munkaszerződésben sincs konkrétan meghatározva a felmondási idő, akkor az MT az irányadó, vagyis 30 nap, ha a dolgozó mond fel.

Ha ragaszkodik hozzá a munkáltató, és Te nem töltöd le a felmondási idődet, akkor törvényileg jár neki a le nem töltött felmondási időre járó távolléti díjadnak megfelelő összeg. Bocsánat, de ez nem egyenlő a nettó béreddel!

A munkáltató igényét felszólítással érvényesítheti, ha önként nem teljesítesz, akkor végrehajtást kérhet rá.

A kárigényét pedig kizárólag peres úton (a fenti távolléti díj nem kárigény!) érvényesítheti, ha igazolni tudja, hogy hirtelen távozásoddal milyen és mekkora összegű kárt okoztál.

2017. jún. 10. 07:06
 6/7 A kérdező kommentje:
A legnagyobb baj (sok máson kívül), amivel direkt szórakozik mindenféle indok nélkül, hogy megváltoztatja a beosztást. Folyamatos műszakban vagyunk, pl. meg van írva átláthatóan és tervezhetően, hogy megyek 6 napot délelőtt, utána 5-öt délután, stb. Mindenkinek összekeveri (de úgy, hogy napi szinten jön és változtat rajta!) hogy 1 nap délelőtt, 1 éjjel, 1 délután, megint 1 éjjel, 1 délután, 1 délelőtt. És valóban semmi indoka nincs rá, senki nem megy szabadságra, és mindenki ugyanazt a munkát végzi, mindegy, hogy a "Piroska" vagy a "Mariska" van ott. Szinte azt sem tudjuk másnap hogyan kell jönni. Így még arra sincs esélyem, hogy időpontot foglaljak bármilyen ügyintézéshez vagy orvoshoz, mert vagy el tudok menni, vagy nem. Arról nem is beszélve, hogy az össze-vissza járás mennyire megviseli az embert. Egyébként biztos vagyok benne, hogy amiatt is direkt keresztbe akar tenni, mert kényszerhelyzetből vállaltam a munkát minimálbérért, tudja, hogy magasabb a végzettségem. Most végre sikerült egy jó kis irodai munkát találnom, csak szabadulni nehéz!
2017. jún. 10. 09:11
 7/7 anonim válasza:
Hasonló helyzetben vagyok. Én úgy döntöttem, nem megyek be többet, lesz ami lesz. Job félelem nélkül szabadon nem bemenni, mint stresszelni meg elviselni ott az esetleges szivatásokat. Hogy jogilag mi lesz, nem tudom, de azt érzem, ez a helyes út, és ha beperelnek, ha nem tudok új helyre menni, ha éhenhalok, akkor is legalább szabadon éltem az utolsó napjaimat és haltam meg. :)
2017. jún. 14. 11:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!