Biológia és nyelvtanár, vagy pszichológus diploma?
Az a gond, hogy végleg nem tudok választani, ezért munka világában tapasztaltabb emberekhez fordulnék. Középiskolás vagyok, és már évek óta ezen a két szakon gondolkodom. Mivel mindkét egyetem közel van, a biológia tanárira a Debreceni Egyetemet jelölném meg, a pszichológiát pedig a Babes-Bolyain(Kolozsvár). Akármelyikre mennék (már ha felvesznek), elvégzek melléjük valamilyen OKJ-s szakmát, ha jól tudom az első kettő úgyis ingyenes bizonyos korig. Melyiket ajánlanátok? Melyikkel könnyebb az elhelyezkedés?
Köszönöm előre is. :)
Pszichológiára mindig jóval magasabb a ponthatár, bár a román egyetemeknél nem tudom, hogy mi van. Ha angolul tanulnád ott, mindenképpen nagyobb esélyed lesz elhelyezkedni, mintha magyarul végeznéd el. Pszichóval még szakosodni is tudsz, ha időközben valami jobban megtetszik. :)
Tanárit csak akkor ajánlanám, ha úgy érzed, nagyon jó lennél benne, és nem számít neked a magyarországi helyzet (tudod, fizuk nagyon alacsonyak, sok az óraszám, sokkal kötöttebb, támogatásokkal is vannak bajok stb, olvass utána)
Amúgy ne úgy nézd, hogy mi van közelebb, hanem hogy hol színvonalasabb az oktatás.
Jótanácsként először pszichológiát jelölném, utána csak a tanárit. Pszichológián sokat kell magolni, és sokszor töménynek tűnik az anyag, viszont tanárin a két szak mellett még pedagógiád is van, és fárasztó (eltések tapasztalatából tudok beszélni, akik 3 különböző karra futkorásznak és rengeteg beadandójuk és vizsgájuk van)
Igen, OKJ-t 25 éves korodig csinálhatsz ingyenesen, és valóban, már 2 ingyenes, nem egy :)
kedves fölöttem lévő kommentelő! látom nem sok elképzelésed van a szakmáról és a szakosodásról :))))) igen, van klinikai pszichológia, de mellette van tanácsadás, gyermekpszichológus, kutatás, egészségfejlesztés, HR, marketing, kriminológia, sőt, még politika felé is lehet menni ;) egyik ismerősöm pl grafológus és autogén tréningeket vezet.
2 nyelvvizsga sose hátrány!!! (sőt, mindenképp menj felsőfokúra velük, ha már megvan, nem szóltam!!)
Nyelvi tanárként inkább magántanár legyél, ahhoz meg egy bölcsészdiploma is elég (inkább a tudásodat nézik, mint a papírodat).
Van pontosabb elképzelésed a pszichón belül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!