Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Gáz elszámolást kaptam,...

Gáz elszámolást kaptam, hogyan tudom kiszámolni, hogy hány ft 1 m3 gáz?

Figyelt kérdés
2017. márc. 29. 20:24
 1/8 anonim ***** válasza:
rajta kell legyen
2017. márc. 29. 21:14
 2/8 A kérdező kommentje:
Ezen nincs az tuti.
2017. márc. 29. 21:42
 3/8 anonim ***** válasza:
melyik szolgáltató?
2017. márc. 29. 22:00
 4/8 A kérdező kommentje:
Főgáz
2017. márc. 29. 22:07
 5/8 anonim ***** válasza:
2017. márc. 29. 22:52
 6/8 Koplárovics Béci ***** válasza:
53%
Elosztod a végösszeget a számlán lévő m3 adattal. És minden hónapban más fog kijönni. Ennek két oka van: az egyik, hogy nem csak m3 alapján fizetsz, vannak fix (alap)díjak. Tehát ha más a m3, akkor ez több/kevesebb felé oszlik, más lesz az egységár. Másrészt nem m3-t fizetsz, hanem energiát (Joule, egész pontosan MegaJoule, MJ). A gáz minőségét (fűtőértékét) folyamatosan mérik, és hó végén egy átlagot határoznak meg a mérés alapján (mivel az egyszerű ember ezt nem érti, ezért ez aztán jó kis összeesküvés-elméleteket szül). Ára 1MJ energiának van, ráadásul annak is sávos ára van, fogyasztástól függően. Így nem lesz fix összeg a gáz m3 ára, de nagyjából belefér egy +/-10Ft-os keretbe.
2017. márc. 30. 07:01
 7/8 A kérdező kommentje:
Koplárovics Béci,látom értesz hozzá.Nekem azért fontos az 1m3 ára,mert almérőm van,és a bérlő fogyasztásának megfelelő mennyiség után szeretném ha fizetne.
2017. márc. 30. 16:41
 8/8 Koplárovics Béci ***** válasza:
Az igazságoshoz legközelebb szerintem úgy lesztek, ha a gázszámla összegét elosztjátok a közös fogyasztás m3-ével, ez lesz az, amit mondjuk lehet 1m3 gáz árának hívni. Mint írtam, ez minden hónapban más lesz. Ezt a "m3 árat" megszorozzátok külön-külön a fogyasztott m3-rel, és ami kijön, annyival járultok hozzá a gázszámlához. A két külön összegnek ki kell tennie pontosan a gázszámla összegét. Szerintem ennél könnyebben nem tudjátok kiszámolni. Sajnos mérni a m3-t könnyű, de az összehasonlíthatóság miatt az energiáért kell fizetni, ráadásul vannak fix díjak is a számlán. Lehet persze finomítani, hogy a fix díjakat pl ottlakók szerint elosztani a gáz tényleges árát meg a fogyasztás alapján, de ez szerintem fölösleges bonyolítás.
2017. márc. 30. 18:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!