Szerintem rosszul jártam. Szerintetek?
Babavárás esetén biztosítási jogviszonyhoz (munkaviszony, stb.) kötődő ellátások a CSED és a GYED. Ha nincs biztosítási jogviszonyod a CSED igénylésekor, vagy a szülés idején, vagy a munkaviszony megszűnését követő 42. napig nem szülsz meg, akkor nem jár a CSED, és automatikusan a GYED sem.
Ilyen esetben csak GYES-re lehetsz jogosult a szülés napjától, ami havi bruttó 28.500,- Ft.
Ezen kívül jár még anyasági támogatás (egyszeri pénzösszeg, amelyhez legalább 4-szer terhesgondozáson kell részt venni, koraszülés esetén elég 1-szer is), valamint családi pótlék. Ezeket az ellátásokat a GYES-sel együtt a Magyar Államkincstár folyósítja, a Kormányhivatalokban lehet kérvényezni.
Családi kedvezményt akkor tudsz érvényesíteni, ha van hozzá adóköteles jövedelmed, amit nem csak munkával lehet szerezni. Ha nincs, akkor nem tudsz élni a lehetőséggel.
Miért írtad alá a közös megegyezést?
Értem.
Viszont most akkor az új helyzetnek megfelelően a babavárást kell jól átgondolni inkább. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!