Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Igaz, hogy az állam kifizeti?

Igaz, hogy az állam kifizeti?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy valóban lehet-e kérvényezni, hogy kifizesse visszamenőleg az állam a felgyülemlett TB tartozást a NAV-nak ebben az esetben:

2014-ben érettségizetm, azonban bizonyos okok miatt ki kellett hagynom 2 évet. Eddig nem kerültem tanulói jogviszonyba és munkavállaló sem voltam. 2016 augusztusában iratkoztam be az egyetemre.

A NAV 150 000 Ft-os tartozást küldött ki, a szeptemberit is beszámította, holott én már nyáron beiratkoztam az említett tanintézménybe.

Most azt hogy mit csináltam 2 évig meg miért, meg az ismerettségnélküli részletes kielemzésemet, ha lehet mellőzzük, nem közügy.

Azt mondták, hogy mivel tanuló voltam, meg vagyok, így az àllamnak ki kell fizetnie ( nem én találtam ki, mondták ), ez igan, vagy sem?

Igen, elég nagy gond ez így is, nagyon nehèz lenne kifizetni, részletfizetés nem jöhet szóba.

Érdemes felkeresni az illetékes önkormányzat szociális osztályát ezzel? Tudnak segíteni?

Köszönöm!

2016. okt. 27. 15:46
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2016. okt. 29. 08:48
 12/19 anonim ***** válasza:
77%
Szia!Én nem ítéllek el, én is hasonló helyzetbe kerültem, mert nem tudtam a szabályokat. (én tagozatot váltottam az egyetemen ahol már nem járt a tb de ezt senki nem mondta el nekem, én nem néztem utána így évekig gyűlt a tartozásom). Sajnos igaz, hogy visszamenőleg az állam már nem fogja átvállalni a tb-det, ezt rögtön érettségi után tudtad volna kérvényezni. A nav-nál van lehetőség méltányossági kérelem benyújtására a tartozás mérséklésére, elengedésére vagy részletfizetésre. Jó tudni hogy ezek sem járnak alanyi jogon, elég komolyan alá kell támasztani érvekkel és nagyon alaposan kivizsgálják az anyagi helyzeteteket. Mivel gondolom a szüleiddel együtt élsz akiknek van jövedelme, vagyona, nem fogják elengedni az egész tartozást, részletfizetésre van esély. Egy biztos, nem szabad homokba dugni a fejedet, mert ez egy adók módjára behajtandó köztartozás amit muszáj rendezni. Sajnos a nav-ot nem fogja érdekelni hogy neked problémáid voltál, nem tudtál dolgozni, a nav-ot csak az érdekli hogy a pénzéhez jusson.
2016. okt. 29. 16:30
 13/19 anonim ***** válasza:
0%

Egy pici javítás:

Ez nem adók módjára behajtandó köztartozás, hanem adótartozás.

A két dolog lényegesen eltér egymástól. Az adótartozás felől határozhat bármiben az adóhivatal, a köztartozás felől viszont nem, azt csak végrehajtja, döntési joga nincs a tartozás ügyében, tehát nem mérsékelheti, nem adhat rá részletfizetést, vagy halasztást. Azt csak az teheti meg, aki a köztartozás behajtását kérte az adóhivataltól.

Tehát ez nem köztartozás...

A NAV-ot pedig érdekli, hogy milyen előzményei vannak a dolognak, hiszen mérlegelnie kell, hogy volt-e lehetősége befizetni annak idején, vagy sem, azt is mérlegeli, hogy "kívánatos-e" fenntartania a követelését az adózóval szemben akkor, ha láthatóan nem fogja tudni behajtani vele szemben, valamint az adózó megélhetését, létfenntartását veszélyeztetné.

Még most is állítom: Ha az önkormányzat állít ki hatósági bizonyítványt, akkor a NAV is elengedi a tartozást függetlenül attól, hogy a szülők milyen anyagi helyzetben vannak.

Ugyanis attól, hogy valaki még a szüleivel egy lakcímen él, nem feltétlenül jelenti azt, hogy közös háztartásban is léteznek. A szülő 18 éves kor betöltése után nem köteles eltartani a gyermekét, maximum - adott élethelyzetben - tartásra kötelezhető, ami annyit jelent, hogy bizonyos anyagi vagy nem anyagi (ennivaló, ruházat biztosítása) segítséggel hozzájárul a létfenntartásához, de ez nem egyenlő azzal, hogy helyette megfizeti az adótartozását. Azért nem köteles helytállni!

2016. okt. 30. 04:56
 14/19 anonim ***** válasza:
54%
Az egészségügyi szolgàltatàsi jàrulék adó jellegű jàrulék, s bàr nem szó szoros értelemben vett adó de ugyanazon elbíràlàs alà esik. Van különbség valóban egyéb köztartozàstól, akàr végrehajtàsàban akàr tartozàs kezelésben, de ez itt most tök lényegtelen formai dolog a kérdező szempontjàból, kàr volt ezért lepontozni.
2016. okt. 30. 15:30
 15/19 anonim ***** válasza:
80%
A màsik dolog pedig, hogy igenis szàmít a csalàdtagok vagyoni helyzete is, imserek több esetet is amikor a nav nem engedett el egy fillért sem tartozàsból, mivel a szülőnek, hàzastàrsnak volt végrehajtható vagyona.
2016. okt. 30. 15:35
 16/19 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó!

Fogalmam nincs, melyik untatkozó nyomkodta a piros kezet, de én nem pontoztam le senkit, zöld kéz ment mindenkinek.

2016. okt. 31. 05:37
 17/19 anonim ***** válasza:

A lepontozásról annyit, hogy nem kell feltételezni, hogy lepontoztam volna valakit is. Én soha nem pontozok le senkit és nem is pontozok fel.

Én pontosítottam egy választ, nem azért, hogy okoskodjak, hanem azért, mert ezek tények.

A szülő-gyerek kapcsolatról pedig még mindig állítom, hogy nem feltétlenül élnek egy háztartásban azok, akik egy lakcímen is élnek. Te írod, hogy nem járt az egyik adózó sikerrel, én pedig az ellenkezőjéről is tudok, nem is egyről.

A megemlített esetedben pedig a szülőnek nem végrehajtható vagyona van (ugyanis a szülő nem áll végrehajtás alatt), hanem az egy háztartásban élők (tehát nem a közös lakcím számít!) vagyoni helyzete alapján nem méltányolható az adótartozás mérséklése.

Csak hogy értsd: Egyik ismerősöm hasonló ok miatt kérte a tartozása elengedését. A kérelembe nem vette bele a szüleit, mivel ő külön háztartásban élőnek minősítette tőlük magát (bár azonos a címük), így a vagyoni helyzetüket sem kellett vázolnia. Annyi említést tett róluk, hogy segítik a megélhetését, amíg munkát nem talál. Tehát kizárólag az adózó vagyoni helyzete alapján bírálták el a kérelmét, és bizony elengedték a tartozását.

Amit leírtam, nem kötelező jellegű, segítségnek szántam nem csak a kérdezőnek, hanem bárkinek, aki hasonló szituációba fut bele.

2016. okt. 31. 05:41
 18/19 A kérdező kommentje:
12/16-os, nagyon köszönöm!
2016. okt. 31. 05:47
 19/19 anonim ***** válasza:
Mivel a kérdező tanuló ezért feltételeztem, hogy nem csak egy lakcímen, hanem ténylegesen közös hàztartàsban is él a szüleivel akkor pedig szàmít. Én nem vitàzni akarok, de amikor beleestem én is ebbe a helyzetbe akkor alaposan utàna jàrtam a lehetőségeknek, sok emberrel beszéltem de gyakorlatilag mindenkitől azt hallottam hogy a fizetési könnyítesek a nav-nàl olyanok mint "Columbo felesége". Elvileg létezik de még senki nem talàlkozott vele. Elengedést plàne nem adnak senkinek, úgyis talàlnak rà okot hogy elutasítsàk, viszont egy-egy elutasított kérelem sokba is kerülhet a kérvényezőnek, így arra jutottam hogy egy összegben befizetem az egészet, azzal jàrok a legjobban még ha nehéz is.
2016. nov. 1. 14:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!