Magyarországon több pénz kereshető egy mcdonalds franchiseal mint Nyugaton, hiszen nálunk alig kell bért fizetni a dolgozóknak?
Észrevettem hogy Nyugaton ugyanúgy 1 euróba kerül egy sajtburger ahogy nálunk is 300 huf körül van,de a nagyobb szendvicsek se lénygesen drágábbak a nyugati országokban a mekikben.
Tehát nálunk durvább profitot termelnek, mert minden egyéb költségük alacsonyabb mint Nyugaton, főleg az élőmunka költsége.
Nálunk jobb biznisz lehet ez mint mondjuk Németországban?
" Az élőmunka költsége nem a nettó bér, amit kifizetsz. Kint a fizetendő adók és járulékok nem tesznek ki akkora részt, mint itthon, szóval még alacsony bérrel is többe kerül itt a munkavállaló."
kamu.
Nyugaton egy gyorséttermi melós szupebruttója 1800 euró havonta (Ausztria), nálunk kb 450 eur.
töredéke.
Azért ez nagyon nem ilyen egyszerű.
Először is a költségeknek csak egy része a munkabér. A beszerzett alapanyagok, a gépek, a rezsi, a felszerelés ára nem alacsonyabb nálunk. Azt meg, hogy mennyi az összes költségből mennyi a bér, bizonyára egy ilyen gyorsétterem nyilvános eredménykimutatásából már meg ia nézted az ebeszámolón, ha ennyire foglalkoztat a téma.
Cserébe a másik oldalon nem csak az számít, hogy mennyi a sajtburger ára, hanem hogy mennyien és mit vesznek. Ugyanis ha ott mondjuk az egy emberre eső összforgalom magasabb 10%-al, plusz az átag vásárló nem sajtburgert kér, hanem mondjuk bigmacet, ami drágább és feltehetőleg az abszolút árrése is nagyobb, akkor már egészen más számok jelennek meg a bevételi oldalon.
"szóval még alacsony bérrel is többe kerül itt a munkavállaló"
Ez úgy hülyeség, ahogy van.
Nagyon sok nagyvállalat azért telepít kirendeltséget Magyarországra, mert itt sokkal kevesebbet kell költeni a munkaerőre, mint a saját hazájában.
A cégek azért telepítenek ide, mert itt olcsón kapnak
relatíve minőséget. Magyar munkaerő jó munkaerő. Még a 8
osztályt sem végzettnek is van, amihez van érzéke, és meg
tudja csinálni. Vegyük csak az autógyárakat. Szerinted Németországban mennyit kér egy munkás? És itthon?
Kint nettó 2000 eurót kellene adnia, itthon pedig elég
a bruttó 1000 euró (adóval mindennel együtt).
Arról nem is beszélve, hogy kint a 2000 eurót kiröhögik
ezért a munkáért, itt meg 20an verekednek össze érte.
De akkor vegyük a mekit:
legyen 100 forint haszon minden eladott terméken.
1 munkás minimálbéréhez és járulékaihoz el el adni
1500 terméket. Millió engedély kell, sokat pedig
időszakosan meg kell újítani. És jönnek az adók:
Cégnek a nyereség után legalább 10% adót kell
fizetni. Szerződnie kell cégekkel, mert ha valaki-
nek pl kicseppen az orra vére, azt fel sem töröl-
heti egy alkalmazott, ugye étterem lévén... Azután
ott van pl a kártevőírtás, ezzel megint szerződni
kell, és folyamatosan fizetni. A helységnek van
rezsije is, internetet is szolgáltat, és az üzleti
előfizetők nem kaptak ám a rezsicsökkentésből :)
És mivel a meki egy külön téma, nem tudnak összevissza
csalni a könyveléssel, tehát becsülettel le kell adóz-
niuk nagyobb részét.
Amíg Magyarországon nem vállalkoztál, vagy nincs saját
céged, addig el sem tudod képzelni a költségeket.
Mit gondolsz a cégek miért mennek el az országból?
NEM az áfa miatt, mert azt ők visszaigénylik, az csak
a magánembert szopatja. Azért, mert irreálisan nagyok a
kiadások. 100 ft-ból örül, ha 20 ft megmarad neki, de
inkább 10 tisztán. Ez a hű de durva profit :)
"Egy átlag osztrák mekis dolgozóra HUF-ra átszámolva nagyjából 20 millió forint forgalom jut. Magyarországon viszont csak 5 millió. Szóval egész más pályán játszunk. "
De ennek mégis mi az oka hasonló árszínvonallal?
Négyszer annyit esznek az osztrákok a mekikben?
Nem értem én ezt az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!