Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Éves szabadság kivétele...

Golden Gate kérdése:

Éves szabadság kivétele hogyan megoldható?

Figyelt kérdés

A munkahelyemen állandóan könyörögni kell, hogy az éves szabadságból akár egy napot is kiadjanak, arra hivatkozva, hogy most rengeteg munka van. Tudom, hogy a munkáltató rendelkezik a szabadság időpontjának beosztásával, nem is ez a problémám, hanem az, hogy szívességként érzékeltetik., ha kiadnak belőle napokat, pedig – korom miatt – évente 30 munkanapra vagyok jogosult. Mit lehet tenni, hogy minden évben kiadják az arra az évre járó szabadság mennyiségét?

Szabadságot hogyan adja ki a munkáltatótok? Tudtok előre tervezni? Mert szerintem az lenne a célszerű (mind a két félnek), ha előzetesen meg lehetne beszélni, hogy mikor adják ki egy-egy részét az éves szabinak. De a főnök szinte egyáltalán nem veszi ki a szabadságát, ezért egyáltalán nem megértő, és mindig a cég érdekeire hivatkozik, hogy szinte soha nem megfelelő az időpont. Ugyanakkor mérgesen kérdezi, hogy mire kell nekünk, akár egy-egy nap is…

2016. okt. 1. 10:56
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
91%
Adj le év elején egy szabadságtervet és írasd alá a főnököddel, hogy ezt elfogadta. A ki nem vett szabadságot remélem kifizetik nektek amúgy, ha már nem adják ki.
2016. okt. 1. 11:32
 2/17 A kérdező kommentje:
Semmilyen szabadságtervet nem hajlandó megvitatni: ha közeli időpontról van szó, azért nem, ha meg messze van, azért nem. Mondván, ki tudja, mennyi munka lesz akkor... Pontosan ez a gond, hogy szívességnek tekinti a szabadságot...
2016. okt. 1. 11:43
 3/17 anonim ***** válasza:
60%

Fizetési papírjaidat nézd meg, szerepel-e rajta szabadság,

mert ha nem, akkor köteles kifizetni neked következő évben,

ha pedig igen, akkor aláíratta veled... átvert.

2016. okt. 1. 12:17
 4/17 anonim ***** válasza:
83%

Honnan veszitek, hogy köteles kifizetni???

Szabadságot megváltani nem lehet (Mt), kivéve a munkaiszony megszűnésekor.

2016. okt. 1. 12:25
 5/17 A kérdező kommentje:
Fizetési papírokon rajta van, hogy mennyi óra jár még nekem például ebben az évben, de ennek a kiadásáról nem lehet beszélni. Vagyis átverés nincs, mindössze nem kívánja kiadni, ami szabim van... (hivatkozva arra, hogy mindig van sok munka...
2016. okt. 1. 12:34
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
De év végéig ki kell adni, illetve lehet halmozni közös megállapodás után, max 1 évig (átvihető következő évre).
2016. okt. 1. 16:46
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
Köteles kiadni, mivel az jár.
2016. okt. 1. 17:48
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
Sőt, köteles úgy kiadni, hogy legalább egy összefüggő 14 naptári napos időszak legyen szabadság évente.
2016. okt. 1. 17:54
 9/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Azzal tisztában vagyok, hogy mit és mennyit lenne köteles kiadni. A kérdésem arra vonatkozott, hogy hogyan lehet érvényesíteni a jogokat, ha nem akarják betartani a szabadsággal kapcsolatosan rájuk vonatkozó kötelezettségeket... Ezzel kapcsolatban örülnék tanácsoknak...
2016. okt. 2. 10:54
 10/17 anonim ***** válasza:

Ezért írtam, hogy nézd meg a fizetési papírjaid.

El szokták követni a munkáltatók, hogy simán beírják

szabadságnak azt, amit te nem is veszel ki.

Onnantól, hogy aláírtad, semmit nem tehetsz, illetve

nagyon körülményes, és neked kell bizonyítanod, hogy

mégis dolgoztál.

Írsz egy email-t a NAV-nak, hogy adott egy ilyen szi-

tuáció, mit javasolnak. Ők el fognak kápráztatni minden-

féle paragrafussal, hogy mi és hogyan vonatkozik az

esetedre, illetve 1 sorban odafirkálják, hogy kihez

fordulhatsz.

2016. okt. 2. 11:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!