Mi a kulombseg a lakcim bejelentes kozott?
Én úgy tudom, hogy nehezebb kiraknia, de álljtólag ez hülyeség.
Egy évvel ezelőtt én is kutakodtam, mert fontos lett volna, de semmit nem találtam és igazából az önkormányzatnál se tudtak semmi konkrétat mondani.
Amúgy nem is ez a baj, hanem hogy a tulaj mit gondol, mert ha ő nem jár utána, neked nem fogja elhinni.
Ebből a szempontból nincs különbség.
Az pedig, hogy nem engedi már nem így működik, nem is kell engednie, egyszerűen besétálsz az okmányirodába a bérleti szerződéssel és bejelentkezel. Olyan dolgot nem tilthat meg a bérlő, ami elvileg jogszabályi kötelezettséged.
Nem jár kötelezettséggel. Jogilag semmi köze hozzá. A te lakcímbejelentésedhez neked meg a lakcímnyilvántartónak van köze; a tulajdonosnak az a dolga, hogy aláírja a papírt.
Három okból szokták ezt megtagadni:
1. Mert azt hiszik, ettől jobban "bent lenne" a lakásban a bérlő, és nehezebb lenne kitenni (ez nem igaz, ez a szovjet időkből megmaradt tévhit). Pláne a lakóhely népies neve ("állandó" lakcím) sugallja azt, hogy a beköltözés végleges és megváltoztathatatlan, holott erről szó sincs.
2. Mert adót csalnak, és a lakcímbejelentésnek nyoma van.
3. Mert a lakcím nélküli lakó kiszolgáltatott, és egy kiszolgáltatott emberrel szemben jobban nyeregben érzik magukat.
A bérlő sajnos tehetetlen ilyen esetben, és sajnos szankcióra sem számíthat az ilyen tulajdonos. Úgyhogy szabadon virágzik a bérlők szívatása a lakcímmel.
# 4
Azért nem tehetetlenek, ugyanis a bérbeadó joggal való visszaélést követ el, amit a Ptk. 1:5. § tilt.
#5 és akkor mi van? Nincs szankció!
Az egyetlen, amit a bérlő tehet, hogy bírósággal pótoltatja a hiányzó aláírást. Csakhogy akkor meg felmond a tulajdonos, naná.
Egyrészt van, amikor alá kell írnia;
másrészt, közli a bérlővel, hogy ki lesz rúgva, ha be meri jelenteni a lakcímét. Márpedig a bejelentett lakcím nem marad titokban. A bérlő meg eldöntheti, akar-e költözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!