Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Nemrég kölcsönadtam egy...

Nemrég kölcsönadtam egy munkatársamnak egy jelentős összeget, indíthatok ellene fizetési meghagyást ha nem fizet?

Figyelt kérdés
Tehát nemrég kölcsönadtam egy munkatársamnak egy jelentős összeget (1 millió alatti) és nem igazán akarja megadni. Van az átutalásról papírom, hogy elküldtem neki a pénzt meg Facebookos levelezések is, hogy kért pénzt, és meg is kapta és, hogy meg is fogja adni. Ezek elegendő bizonyítékok? Elmehetek így közjegyzőhöz fizetési meghagyást küldeni neki? Ha esetleg elkezd hazudozni, hogy neki már pedig én nem adtam pénzt vagy, hogy én tartoztam neki, akkor ezek a bizonyítékok elegek ahhoz, hogy bizonyítsam én vagyok az aki kölcsönadott neki?

2016. ápr. 4. 16:17
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Nem számít már az 1 milliós határ, afelett is lehet fizetésit indítani.

Bizonyítani nem kell tudni amikor beadod a papírokat, majd csak akkor, ha ellentmond, alakul át és lesz bizonyítási eljárás.

2016. ápr. 5. 04:27
 12/16 anonim ***** válasza:
A folyamatát a 3-as teljesen jól leírta, ahogy az szokott lenni. Én is többen túl vagyok már, a 40 ezertől az 1,2 millióig (nem érdekes az 1 milliós értékhatár).
2016. ápr. 5. 04:29
 13/16 A kérdező kommentje:
Ma voltam ügyvédnél és azt mondta, nekem kell elmennem a közjegyzőhöz és ott elintézni a fizetési meghagyást, tehát az ügyvéd nem igazán foglalkozik velem. Most akkor keressek másik ügyvédet aki foglalkozna velem vagy csináljam magam, irány a közjegyző?
2016. ápr. 5. 11:07
 14/16 anonim ***** válasza:
74%
Minek ahhoz ügyvéd, hogy elmenj a közjegyzőhöz? Felesleges pénzkidobás, a közjegyzőt így is muszáj kifizetni, és az alapvető információkat a közjegyző is el tudja mondani. Ha per lesz belőle, akkor meggondolhatod az ügyvédet, bár akkor sem muszáj.
2016. ápr. 5. 11:23
 15/16 A kérdező kommentje:
Kb mennyi pénzbe kerül a közjegyzőnél ez a dolog? És milyen egyéb költségek vannak még ezen felül?
2016. ápr. 5. 22:28
 16/16 anonim ***** válasza:

A teljes (tőke)tartozás 3%-a, de minimum 5.000 Ft amit be kell fizetni csekken ( 1 millióra 30.000 Ft lenne ), amit akkor kapsz, miután felvették az adatokat és kitöltötték neked ott a közjegyzőnél a formanyomtatványt. A közjegyző azt megküldi a Mokk-nak, aki értesíti az adóst.

Onnantól van 14 napja neki ellentmondani. Ha ellentmond, peres üggyé alakul, ha nem teszi, akkor 14 nap után jogerős lesz a fizetési, amire kérheted a végrehajtási eljárást. erről kapni fogsz gy értesítőt, amiben fel lesznek tüntetve a várható költségek, pl. végrehajtó munkadíja, végrehajtással kapcsolatos költségek, pl. ingatlanra bejegyzés, földhivatalnál, stb. ))Ennek megint csak lesz egy teljes tartozás 1%-a, de minimum 5.000 Ft költsége, amit be kell fizetni és elindul a végrehajtási eljárás.

Más dolgod azután már nincs, csak várni a befolyó pénzeket jó esetben, ha van mit behajtani rajta és lehet foglalni ( bankszámla, fizetésletiltás, ingatlan, stb.)

A fizetési meghagyás nyomtatványon bejelölheted, hogy számítasz e fel késedelmi kamatot, akkor azt is hozzá számolják majd, illetve ezeket, amiket befizetsz hozzáadják az eredeti tartozáshoz, és ennyivel többet fognak rajta követelni. Tehát neked kell megelőlegezni, de vissza is kaphatod, ha tudnak tőle vonni, foglalni stb.

2016. ápr. 6. 03:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!