Élhet valaki ilyen jól egy 120 ezres fizetésből?
Nem kell minden hónapban mindenből újat venni, de márkásról volt szó... amit te írsz árkategória, az a fast fashion.
a 3-4 ezres póló meg már kínai... mikor vásároltál utoljára?
zakóból nem kell havonta, de nem is írtam ilyet, ne forgasd ki a szavaimat légy oly kedves!
rezsire, kajára én is kb ennyit számoltam, de a maradékból jönnek ezek az állítólagos márkás ruhák, meg a megtakarítás. és akkor még nem ült be sehova a haverokkal vagy a párjával, nem szórakozott, nem ment el egy moziba.
szerinted ez komolyan hihető?
a költségek nagy részét pontosan az "EGYÉB" költségek viszik el. amikor azt se tudod, mire költesz, mert nem vettél semmi nagy dolgot, de hipp-hopp már oda is van a pénzed. tényleg nem kell nagy dolgokra gondolni, nagy ritkán egy kiállítás, színház, vagy váratlan kiadások, de azok meg nem biztos, hogy olcsók.
bármikor bármi tönkremehet, és abban a hónapban már nem is tudsz akkor félretenni. én nem hiszem el, hogy fixen csak kaja és rezsi kiadása van valakinek-. soha nem kell egy új kávéfőző, amit 10 alatt már nem is lehet kapni? vagy akármi. mi múlt hónapban egy akkus fúrót vettünk. mindig kell valami, ami nincs betervezve. új porszívó is kéne. szerelőt kell hívni a bojlerhez, vagy a kazánhoz. stb. ezer dolgot fel tudnék sorolni.
NINCS olyan, hogy 80 ezer kiadás van, és a többi fixen megmarad! ráadásul a te számításod szerint a maradék fele mehet ruhákra... hát, én szeretek szezononként új cipőt venni. amit most kinéztem, az 11 ezer, pedig csak egy CCC-s, nem is márkás. igaz, én turiba is járok, ezzel tudok spórolni.
nézd, én nem akarlak megbántani, de ahogy te leírtad, az tökéletesen működik egy kockás papíron, vagy egy matek példában a középiskolában. de a valóság nem így működik.
vagy nem gazdálkodsz még önállóan a saját béredből, mert fiatal vagy, vagy nem ennyit keresel, és nem tudod, mit jelent beosztani a pénzt.
ha 120 ezerből ezt ténylegesen lehetne produkálni, akkor a mi bérünkből kiskirályok lennénk, és limuzinnal járnánk. ja, meg a kezünk beleérne a bilibe...
Egyszerűen csak arról van szó, hogy azok, akik amellett teszik le a voksukat, hogy meg lehet csinálni, sokkal jobban be tudják osztani a pénzüket, mit Te, kedves utolsó válaszoló!
Mi 3-an élünk havi 180 ezer nettóból. Ebből egy kisgyerek. Mindent mi csinálunk, a bojler szereléstől kezdve, a "filagóriáig".
Én, a nő tudok festeni-mázolni, tapétázni, "parkettázni", linóleumot lerakni, glettelni, csiszolni, fúrni-faragni, köszörülni, csapot és majdnem minden műszaki kütyüt is szerelni, ásni, kapálni, vetni, füvet nyírni, metszeni, varrni (kézzel-géppel). A villany, a kocsiszerelés, burkolat lerakás, tetőfedés, fűrészelés nálunk a férfi dolga, a hegesztéssel, lakatosmunkával együtt. Még a kovácsoltvas kerítésünk is kizárólag saját készítés.
Mi jól összetalálkoztunk, mind a ketten takarékosak vagyunk, és mindent, de mindent megcsinálunk magunk, amihez nem kell csoda. Szüleinktől hoztuk ezeket a dolgokat, és milliókat spóroltunk meg életünk során ezzel a hozzáállással.
Ha azt az összeget, amit a saját munkánk által eddig megtakarítottunk, kézhez kapnánk, már két családi házunk lenne belőle.
Egyik itt fogja meg a pénzt, a másik ott, a harmadik meg sehol... Ezt csak értékrend kérdése.
Attól függ ki hogy él, és a fontos neki. Én csak egy szobát bérlek vidéken, ez havi 40 000 ft, és ennyi, minden benne van. Keresek átlagban 122 000 - 128 000 között. más kérdés hogy erre még jön pl cafatéria, amit az emberek nem mindig emlegetnek ha a fizuról van szó. esetemben ez csak 10 000 ft, de mivel egyedül vagyok ez boltba egy hétig elég, van hogy tovább is.
régen főztem magamnak, de rájöttem hogy nem éri meg. találtam egy kajáldát, ahol a menü 800 - 1000 ft között és finom, változatosat eszel. hétvégén még szoktam főzni, mikor hogy. január - februárban 40 - 40 000 ft-ot raktam félre, mert semmi extra kiadásom nem volt. 125 000 - 40 000 sporolás - 40 0000 lakhatás = 45 000 ft amit elköltöttem kajára, drogériára és mondjuk hazautazásra. kisebb városban lakom, itt 10 perc gyalog a munkahelyem, bérletre nem költök.
ami tény. ebben a két honapban nem vettem ruhát (most bepolom, mert kell pár uj darab jóidőre), és nem voltam sehol. van hobbim, de azt nem télen csinálom. az ha ugy van 5 - 10 ft havonta. még akkor is 30 000 marad havonta. egyébként tavaly átlagban 25 000 ft sporoltam.
mindenkinek más a célja. mint irtam, egy kis szobácskám van, itt nem kell ujitanom, saját lakásra sporolok, vagyis inább arra, hogy nyogodt szivvel felvehessek egy lakáshitelt. persze ahol kell egy jobban fizető munkahely is.
és mégegy példa. az ismerősöm többet keresett anno mint én amit irtam, de többet is fizetett a lakásért, igy kb ugyan ott voltunk, ha kifizettünk mindent. csak épp ő minden pénteken hazament a szüleihez, vasárnap este vissza, tehát 2 napig nem költött annyit, és mindig ugy jött vissza, hogy 3-4 napig volt főtt kajája, azt soha nem vett (más dolog hogy én pl csütörtök már nem enném meg a szombat-vasárnapit). én ez mellett minden mást is hozott, pl házi kolbász, szalonna és tojás. szoval tul sok mindenre nem költött, még a a hazautazása is szinte ingyen volt. 140 000 körül keresett, 60-at kifizetett lakhatásra, maradt 80 000 ft, amiből szerintem max 20-at költött el kajára és egyéb dolgokra, a többit vagy sporolta vagy ruhák meg ilyenek.
ugyhogy igen, lehet ilyen jól élni 120 000-ból, attol függ hogy mire költesz és milyen a helyzeted mellette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!