Követelhet e rajtam az adott cég pénzbeli kártérítést?
Az adott pozícióhoz, amit betöltöttem nem volt sem képesítésem, sem munkaköri leírásom, sem felelősségvállalási nyilatkozatom. Betanítva 1 hét alatt lettem, egy német nyelvű számítógépes programra. Német nyelvtudásom 0.
Többször jeleztem a felettesem felé, hogy nem jut elég időm az adott feladat elvégzésére, amire nem kaptam választ, sem segítséget, sőt e mellé még plusz feladatokat kaptam.
A végén kijött pár milliós anyagi "kár", ami igazából nem "kár" csak a megfelelő adminisztráció elmaradásának a hiánya okozott. Szóval nem szétloptam a céget, csak nem lettek a német nyelvű programba felvezetve, a papíron kiadott alkatrészek.
Követelhetnek e rajtam bármit is ezek után peres úton?
kieg.: szerződésem szerint betanított munkás vagyok, munkakörömhöz meg 8 általános van elvárva, beosztásom: felettesi utasítás szerint.
Igen, követelhetnek, az más kérdés, hogy jogosan-e.
Mt. 179. §
"(1) A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállását, a kárt, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.
(3) A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló négyhavi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.
(4) Nem kell megtéríteni azt a kárt, amelynek bekövetkezése a károkozás idején nem volt előrelátható, vagy amelyet a munkáltató vétkes magatartása okozott, vagy amely abból származott, hogy a munkáltató kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget.
(5) A kár megtérítésére a 177. §-ban foglalt rendelkezést kell alkalmazni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!