Határozott idejű munkaszerződésemet szeretném megszüntetni. A munkáltatómnak már szóban többször jeleztem, de eddig tudomást sem akart róla venni. Hogyan adjam a tudtára, hogy megértse, és mire számíthatok jogilag? Kártérítést követelhet?
Négy hónapja dolgozom megbízási szerződéssel, havonta 2 napot, de már az első hónapban kiderült számomra, hogy sem anyagilag, szem szakmailag nem azt kaptam a munkától, amit vártam. Ennek ellenére 4 hónapot lehúztam itt ,mivel távozási szándékomat a munkáltató meg se hallotta, mindig rábeszélt maradjak. Felmondani több okból akarok: legfontosabb, hogy anyagilag egyszerűen nem éri meg számomra: a havi 2 napos munkáért 200 km-t utazok, keresetemnek egynegyede az utazásra elmegy. Az év végi adóbevallásomkor ráadásul kiderült, a megkeresett béremnek 85 százalékát le kellett adóznom, és járulékoznom. ( Erre jött még az utiköltség)
Közben kiderült, anyósom nem szívesen vállaja el a 3 éves gyerekemet ha ráhagyom, mert havonta 2 napot el kell utaznom itthonról. Ezt se tudhattam előre, hogy így lesz. Mikor elvállaltam a munkát, nem tudtam, hogy ennyi fog elmenni adóba, stb..., de a szerződés aláírása előtt nem volt időm tájékozódni ezügyben, mert ez egy projekt és sürgette őket a beadási határidő. Ezért a munkáltató engem hibáztat, miért nem néztem jobban utána. ( Másrészt, ha ezt tudom, eleve el sem vállaltam volna a munkát) A munkáltató azt ígérte majd segít ezekben a dolgokban tájékozódni, de nem tette, pedig külön szakembert foglalkoztat a projektben résztvevők szakmai tájékoztatására, de az én kérdéseimre semmiben nem tudtak választ adni. Nekem csak annyi lenne a kérésem, hogy kiszállhassak a 10 hónapra szóló szerződésből, ahol már 4 hónapot eleve teljesítettem. Szakmailag pedig egyáltalán nem fejlesztő mégsem az a munka, de ez már csak "hab a tortán." Köszönöm, aki válaszol.
A hátralévő időre járó átlagkeresetedet követelheti rajtad.
Más szankció nincs azt hiszem.
Maradjunk a tényeknél és a jognál.
Határozott idejű munkaviszony idő előtt mindkét beleegyetésével szüntethető meg.
Egyoldalú felmondás csak szankciókkal "követhető el", ez oda-vissza igaz.
Az, hogy Te nem azt kaptad, csinálod amire szerződtél, csak a szerződés pontról-pontra történő hivatkozással indokolható meg és képezhet valamiféle alapot az idő előtti bontásra.
Ha ez nem egyértelmű, akkor adott esetben a bíróság nem biztos, hogy igazat ad Neked.
Bocsi, de ha jól látom, megbízással dolgozol...
A megbízásos szerződés kicsit másképp működik, ott arra szerződsz, hogy valamit megcsinálsz (nem pedig egy munkát folyamatosan ellátsz), egyébként színlelt munkaszerződés.
Ha mindezek ellenére meg akarod szüntetni ajogviszonyt, akor AJÁNLOTT levélben add fle a felmondást postán, a feladóvevényt NAGYON őrizd meg és a felmondólevél másolatát is. Aztán az általad a levélben megjelölt határidő utáni napon már ne menj dolgozni és kész.
Készülj arra, hog ylehet, hogy perel.
Szerintem nem csak a pénzedért, hanem az általad okozott kár erejéig is perelhet. Amit az el nem végzett munka miatt elszenved. Itt persze majd neki kell bizonyitania, hogy miattad vesztesége lett.
megbízási szerződésre nem vonatkozik a munka törvénykönyve
megbízásra a polgári törvénykönyv alkalmazandó
474 §
ajánlott levél nem elég
legyen TÉRTIVEVÉNYES
hogy legyen nyoma annak
hogy átvette a munkáltató vagy megbízó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!