Hogy is van ez a termelékenység/bérszínvonal/GDP dolog?
Kicsit matekoztam és gondolkodtam.
Egy szolgáltatást vettem alapul, egy krimót, ahol árulnak pl sört.
Ausztria, korsó sör 4 euró, pultos órabére 8 euró. Elad 3 korsóval, 12 euró gdp.
Magyarország, korsó sör 1 euró, pultos órabére 2 euró. Elad 3 korsóval 3 euró gdp.
Norvégia, korsó sör 8 euró, pultos órabére 16 euró, Elad 3 korsóval 24 euró gdp.
Nézzük az adott országokban a nominális egy főre jutó GDPt.
(world bank adatok, 2015)
Norvégia 100k USD / fő.
Ausztria 50K USD/ fő.
Magyarország 14k USD/ fő.
3 eur : 12 eur : 24 eur = 14K : 50K : 100K nem csutkára egyeznek, de nagyságrendileg igen.
Nekem nagyon is úgy tűnik hogy az egész GDP arról szól hogy ott a több, ahol magasabb az árszínvonal. Tehát ahol magas az árszínvonal ott lesz magasabb minden. A termelékenység, az életszínvonal meg minden más is.
Az igazi kérdés már csak az hogy ez hogyan alakul ki. Elvileg bérszínvonalat az növel ha megnő a képzetteket aránya egy társadalomban, ők felhúzzák a fogyasztást, így a pultos órabére is tud 8 meg 16 euró lenni, hiszen fizetnek annyit egy sörért vagy bármi másért.
Tehát egész Kelet-Európában túl kevés a képzett?
Vagy egyszerűen csak mesterésgesen alacsony van tartva a bérszínvonal és periféria ország vagyunk, ami csicskázik a Nyugatnak, meg a gagyi termékeit megveszi, amit már a német nem emel le a polcról?
Nos?
"Ezek alapján Magyarországon kéne több bérnek lennie, hiszen nagy a kereslet munkásokra."
Nehany regioban meg is emelkedett a melosok bere, nezd meg mennyit kap egy betanitott melos mondjuk Gyorben, es mennyit kap Szabolcs megyeben.
De messze nincs akkora kereslet mint Ausztriaban vagy Nemetorszagban. Ott sokkal tob jol prosperalo ceg van, akik ki tudjak termelni a magasabb bereket, igy nagyobb keresletet is tamasztanak.
És ahol jobban koncentrálódik a GDP, ott a munkás is több bért kap nem?
Tehát ha pl elmegyek melózni egy menő budapesti romkocsmába ami a turistanegyedben van és 800 forint egy sör, akkor bizony én is kaphatok 200 ezret bérként nem? Hisz a magasabb árakkal kitermelhető a nagyobb bér is.
Persze a puszilgatnivaló átlag magyar vállalkozó úgyse fog többet adni mint a minimum.
"Tehát ha pl elmegyek melózni egy menő budapesti romkocsmába ami a turistanegyedben van és 800 forint egy sör, akkor bizony én is kaphatok 200 ezret bérként nem? Hisz a magasabb árakkal kitermelhető a nagyobb bér is. "
Miert kapnal tobbet? Az a vallalkozo aki ott csinalja a ceget szinten racionalisan gondolkodik, es csak annyit fizet a munkaeroert amennyit feltetlenul muszaj. Ha nem igy tenne, akkor nem viselkedne racionalisan.
"tehát felnyalja az extra magas profitot? Remek! "
Nem valoszinu hogy olyan extra magas profitja lenne, mert ott valoszinuleg magasabbak a koltsegei is.
Egyebkent meg igen, de errol szol a vallalkozas, sot errol kell hogy szoljon. Elotted is adott a lehetoseg hogy indits egy vallalkozast es felnyald az extraprofitot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!