Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogy is van ez a termelékenysé...

Hogy is van ez a termelékenység/bérszínvonal/GDP dolog?

Figyelt kérdés

Kicsit matekoztam és gondolkodtam.

Egy szolgáltatást vettem alapul, egy krimót, ahol árulnak pl sört.

Ausztria, korsó sör 4 euró, pultos órabére 8 euró. Elad 3 korsóval, 12 euró gdp.

Magyarország, korsó sör 1 euró, pultos órabére 2 euró. Elad 3 korsóval 3 euró gdp.

Norvégia, korsó sör 8 euró, pultos órabére 16 euró, Elad 3 korsóval 24 euró gdp.

Nézzük az adott országokban a nominális egy főre jutó GDPt.

(world bank adatok, 2015)

Norvégia 100k USD / fő.

Ausztria 50K USD/ fő.

Magyarország 14k USD/ fő.

3 eur : 12 eur : 24 eur = 14K : 50K : 100K nem csutkára egyeznek, de nagyságrendileg igen.

Nekem nagyon is úgy tűnik hogy az egész GDP arról szól hogy ott a több, ahol magasabb az árszínvonal. Tehát ahol magas az árszínvonal ott lesz magasabb minden. A termelékenység, az életszínvonal meg minden más is.

Az igazi kérdés már csak az hogy ez hogyan alakul ki. Elvileg bérszínvonalat az növel ha megnő a képzetteket aránya egy társadalomban, ők felhúzzák a fogyasztást, így a pultos órabére is tud 8 meg 16 euró lenni, hiszen fizetnek annyit egy sörért vagy bármi másért.

Tehát egész Kelet-Európában túl kevés a képzett?

Vagy egyszerűen csak mesterésgesen alacsony van tartva a bérszínvonal és periféria ország vagyunk, ami csicskázik a Nyugatnak, meg a gagyi termékeit megveszi, amit már a német nem emel le a polcról?

Nos?

2016. jan. 5. 15:14
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
65%
Balázska, Balázska....
2016. jan. 5. 15:16
 2/17 anonim ***** válasza:
60%

"Nekem nagyon is úgy tűnik hogy az egész GDP arról szól hogy ott a több, ahol magasabb az árszínvonal. "

Hat, nem.

Az eloallitott ertek magasabb. Raadasul egy eladott korso sor ara nem megy 1az1ben a GDPbe, mert annak ugye koltsegei is vannak, es sokkal bonyolultabb.

2016. jan. 5. 15:37
 3/17 A kérdező kommentje:

Áruld már el hogy milyen előállított érték magasabb egy norvég kocsmában, mint mondjuk egy magyarban?

Ja hogy ott több pénzér el lehet adni a sört?

Ennyi?

2016. jan. 5. 15:39
 4/17 anonim ***** válasza:
60%
Egy allam nem a kocsmabol meg a mekibol all. Nem lehet onkenyesen kiragadni egy kis reszletet es az alapjan altalanos ervenyu magyarazatokat megfogalmazni az egeszre nezve.
2016. jan. 5. 15:46
 5/17 A kérdező kommentje:
Hogyan alakul ki egy ország bérszínvonala?
2016. jan. 5. 15:47
 6/17 anonim ***** válasza:
60%

alapesetben a munkaero kereslet-kinalati viszonyok allitjak be.

Pont ugy mint egy kilo alma arat.

Persze az allam bekavar, minimalberrel, foglalkoztatasi szabalyokkal, allami alkalmazottak fizetesevel, de alapvetoen a piac alakit. Ez egy egyszeru alapszabaly.

2016. jan. 5. 15:54
 7/17 A kérdező kommentje:

Kereslet kínálat?

Szóval Norvégiában nagyobb a kereslet a melósra mint mondjuk Ausztriában?

Svájcban is nagyobb?

Hogy van ez?

2016. jan. 5. 16:01
 8/17 anonim válasza:
itt nemetbe joo keresel amott meg nem oszt jovan.
2016. jan. 5. 16:02
 9/17 anonim ***** válasza:

"Szóval Norvégiában nagyobb a kereslet a melósra mint mondjuk Ausztriában?

Svájcban is nagyobb? "

Igen.

2016. jan. 5. 16:11
 10/17 A kérdező kommentje:

Én ezt nem értem.

ELvileg Magyarországon van munkaerőhiány, a nyugati országokat meg elárasztják a bevándorlók.

Ezek alapján Magyarországon kéne több bérnek lennie, hiszen nagy a kereslet munkásokra.

2016. jan. 5. 16:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!