Hogy is van ez a termelékenység/bérszínvonal/GDP dolog?
Kicsit matekoztam és gondolkodtam.
Egy szolgáltatást vettem alapul, egy krimót, ahol árulnak pl sört.
Ausztria, korsó sör 4 euró, pultos órabére 8 euró. Elad 3 korsóval, 12 euró gdp.
Magyarország, korsó sör 1 euró, pultos órabére 2 euró. Elad 3 korsóval 3 euró gdp.
Norvégia, korsó sör 8 euró, pultos órabére 16 euró, Elad 3 korsóval 24 euró gdp.
Nézzük az adott országokban a nominális egy főre jutó GDPt.
(world bank adatok, 2015)
Norvégia 100k USD / fő.
Ausztria 50K USD/ fő.
Magyarország 14k USD/ fő.
3 eur : 12 eur : 24 eur = 14K : 50K : 100K nem csutkára egyeznek, de nagyságrendileg igen.
Nekem nagyon is úgy tűnik hogy az egész GDP arról szól hogy ott a több, ahol magasabb az árszínvonal. Tehát ahol magas az árszínvonal ott lesz magasabb minden. A termelékenység, az életszínvonal meg minden más is.
Az igazi kérdés már csak az hogy ez hogyan alakul ki. Elvileg bérszínvonalat az növel ha megnő a képzetteket aránya egy társadalomban, ők felhúzzák a fogyasztást, így a pultos órabére is tud 8 meg 16 euró lenni, hiszen fizetnek annyit egy sörért vagy bármi másért.
Tehát egész Kelet-Európában túl kevés a képzett?
Vagy egyszerűen csak mesterésgesen alacsony van tartva a bérszínvonal és periféria ország vagyunk, ami csicskázik a Nyugatnak, meg a gagyi termékeit megveszi, amit már a német nem emel le a polcról?
Nos?
"Nekem nagyon is úgy tűnik hogy az egész GDP arról szól hogy ott a több, ahol magasabb az árszínvonal. "
Hat, nem.
Az eloallitott ertek magasabb. Raadasul egy eladott korso sor ara nem megy 1az1ben a GDPbe, mert annak ugye koltsegei is vannak, es sokkal bonyolultabb.
Áruld már el hogy milyen előállított érték magasabb egy norvég kocsmában, mint mondjuk egy magyarban?
Ja hogy ott több pénzér el lehet adni a sört?
Ennyi?
alapesetben a munkaero kereslet-kinalati viszonyok allitjak be.
Pont ugy mint egy kilo alma arat.
Persze az allam bekavar, minimalberrel, foglalkoztatasi szabalyokkal, allami alkalmazottak fizetesevel, de alapvetoen a piac alakit. Ez egy egyszeru alapszabaly.
Kereslet kínálat?
Szóval Norvégiában nagyobb a kereslet a melósra mint mondjuk Ausztriában?
Svájcban is nagyobb?
Hogy van ez?
"Szóval Norvégiában nagyobb a kereslet a melósra mint mondjuk Ausztriában?
Svájcban is nagyobb? "
Igen.
Én ezt nem értem.
ELvileg Magyarországon van munkaerőhiány, a nyugati országokat meg elárasztják a bevándorlók.
Ezek alapján Magyarországon kéne több bérnek lennie, hiszen nagy a kereslet munkásokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!