4 hónapig nem volt hallgatói jogviszonyom, és nekem most ki kéne arra a 4 hónapra fizetnem a TB-t, mindezt úgy, hogy nem is vettem orvosi szolgáltatást igénybe. Miért is?
Ez azért jó...
"Ha szükséged van az egészségügyi szolgáltatásra, fizesd ki akkor, és annyit, amennyit."
"egyetemista vagyok és a bevételem korlátos, így 2 részletben fizessem ki, 2 hónap alatt"
Könnyen osztod az észt, majd te magad is bevallod, hogy annyi pénzed sincs, hogy ezt a ~25 ezer forintot kifizesd. Arra biztos lenne, hogy a kezelés költségét rögtön perkáld. Vagy maradnál beteg? Máris tetszene, ha más fizetne helyetted...
Ez Európában mindenhol így van, többek között ezért nem kell eladnod a lakásodat, ha véletlenül mondjuk fogorvosi ellátásra szorulsz. Ennyiért szinte ajándékba kapod az ellátást.
Ajánlom, hogy tölts el 1-2 évet az Egyesült Államokban és majd meglátod, hogy miről beszélek, amikor történik valami apróság és kapsz egy többezer dolláros számlát.
Európában ez elképzelhetetlen, mert mindenki kifizeti havonta azt a relatíve alacsony összeget, ami képes fenntartani az egészségügyet, cserébe az ingyenes ellátásért. Én jóval többet fizetek, mert nem Magyarországon vagyok biztosított, de még így is inkább ezt fizetem, minthogy adott esetben hozzám vágjanak egy 15.000 Eurós kórházi számlát, ha történik valami.
A kérdező sajnos hülyeséget beszél, és én magam értem is, hogy egy álltalány díjat fizetünk. És kérdező amúgy ebben pl a gyógyszerekre kapott kedvezmény is benne van. Gyógyszert csak szedtél...
Egy dolgot viszont nem értek. (Valójában ezt is értem, épp ez lett volna a lényege az egészségügy privatizációjának...) Hogy ha én megtehetem anyagilag, akkor miért nem köszönhetek el végleg az állami egészségügytől? Kb 25 éves koromig egyáltalán nem jártam orvoshoz. Aztán elég sokat utaztam "egzotikus" helyekre, és néhány évente elkaptam valami halálközeli élményt. Soha egyetlen egyszer sem sikerült a problémát kikezelni az állami egészségügy keretein belül. Legutóbb lényegében három hét alatt három orvosnál sem sikerült megtalálni mi bajom van. Habár volt egy ultrahang vizsgálat, ami semmit sem mutatott ki. Így irány a magánklinikák. Néhány százezer forint, néhány modern gép, pl használható ultrahang, és már meg is volt mi a gond. Szóval részemről nem kellene állami kórház. Fogorvoshoz is magánhoz járok... De szívesen fizetnék mondjuk saját biztosítást, ami átlátható. Ahol látom a kereteimet, és látom a szolgáltatást amit kapok cserébe. Na mindegy...
16.39
a svájci rendszert pl bírnám.
sajnos én azt gondolom, hogy ez nem az igényekre van szabva. ahogy néha belepillantok, sokkal inkább arról szólhat, hogy ebből (is) néhány jól élhetnek. egyszerűen nincs kontroll az állami költések felett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!