Pénzváltás irodákban, vagy ATM-nél?
Némi segítséget szeretnék kérni, igen messze állnak tőlem ezek, ezért kicsit zavarban vagyok.
Egy euros devizaszámláról van szó, amiről török lírát szeretnék készpénzben végeredményként kapni.
A TEB bankos ATM-ek felajánlják a lírában való kivételt egy adott konverziós áron.
De talán az euróban kivett készpénzt jobban betudnám váltani a váltóirodákban.
Vélemények, tapasztalatok erről?
Nem vagyok jártas a témában - egyáltalán nem - kérem homályosítsatok fel, hogy ne bukjak 'annyit' a konverziós dolgon.
Köszönöm!
Pontos válaszhoz kéne ismerni az árfolyamokat, amint vált az automata illetve a pénzváltó. De szinte biztos, hogy nem éri meg eurót felvenned, majd átváltanod.
De az automata árfolyamát se kell elfogadnod. Csak simán vegyél fel lírát, és majd a saját bankod átváltja kereskedelmi árfolyamon.
Ebben sajnos nem vagyok biztos.
Az ATM-nél mintha 0.279-es váltást láttam volna.
Az online árfolyamok oldalán ezt 1 TRY = 0.294 EUR volt
illetve 1 EUR = 3.40 TRY.
A váltó irodánál pedig 3.37 volt írva.
Ezekben veszem el, úgy elejétől a végéig:|.
Az általad leírt árfolyamok közül az ATM-é a legjobb, amennyiben valóban jó árfolyamokat hasonlítottál össze.
Nem mindegy hogy valuta, deviza, pénztári, kereskedelmi, vétel/közép/eladási árfolyam, vannak-e egyéb jutalékok, díjak stb. Illetve ugyanabban a pillanatban kell összehasonlítani az árakat.
Arról is meg kell győződni, hogy az az ATM valóban €-ban terheli a számlát. Nehogy az legyen, hogy lírában terhel, aztán átváltja €-ba és így duplán rosszul jársz.
A legtöbb esetben az a legjobb, ha az adott ország valutájában veszel fel pénzt és a saját bankodat hagyod, hogy átváltsa kereskedelmi árfolyamon. Persze lehetnek kivételek.
De ha csak kis összegről van szó, akkor nem éri meg ezen sokat agyalni. Sok időt szánsz rá, aztán végül alig spórolsz valamit.
Köszönöm a kommenteket mindenkinek, ma délután végül sikerült utána járnom:).
Jó tanuló pénz volt, hogy előre ezeket meg kell tudakolnom:).
A 'paraszt józan ész szerint' először bementem a váltó irodába, és megkérdeztem hogy 200 Euro mennyi lírát érne, amire kaptam egy összeget.
Ezt az összeget megpróbáltam beütni az ATM automatájában, hogy ennyi lírát szeretnék kivenni, és nem engedte mert több volt mint 200 Eur váltás szerint. (200 Eur a napi limitem az ATM felvételből.)
Szóval így levettem az eurót, és váltottam az irodában kedvezőbben:).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!