Dunántúlon jobb az élet?
Én a nyugati határszélen éltem sokáig, most már kicsit még messzebb. Itt a határ menti városok sokkal gazdagabbak, azért mert kis túlzással komplett fél városok ingáznak Ausztriába dolgozni, ők hazahozzák a kint megkeresett pénzt, a helyi vállalkozásokban költik el, ezért helyi szinten a gazdaság is pörög. Magyarul ezeknek a kistérségeknek sokkal nagyobb a fizetőképes keresletük mint keleten.
Viszont ez már pl Somogyban nem érzékelhető, a határtól egy 100km-re igen.
Sopron kiemelkedik ebből a mezőnyből is Bécs közelsége miatt, ott rengeteg lehetőség van, hatalmas munkaerőpiac, ami 1 óra alatt elérhető. Össze sem lehet hasonlítani pl Kaposvárral, pedig mindkettő Dunántúl.
Nem könnyű erre válaszolni. 10-20 éve szerintem markánsabb különbség volt, pl. munkalehetőségek szempontjából, sokan költöztek át a keleti országrészből ide, jó részük ahogy tehette, ment tovább nyugat felé. A határszélen most is rengetegen járnak át Ausztriába melózni.
Az infrastruktúra fejlesztésével csökkentek a különbségek is, most a keleti országrészben sokkal jobb a közlekedés. 1 éven belül ebben talán végre lesz változás.
Nettó átlagbérek:
Azt gondolom, hogy aki itt tényleg dolgozni akar, talál magának munkát, és meg is tud élni belőle.
Ha csak azt száraz tényt vesszük, hogy ide még az eső sem ért, akkor is igen.
Semmi munkalehetőség. Földművelésből, állattartásból régebben úgy-ahogy meglehetett élni, ma már azt sem.
Nincs eső, de szinte sosem, itt már csak a sóvirág nő meg, minden kiszárad. Öntözni sincs lehetőség, víz hiányában, ha lenne, az meg megemelné a termelési költséget.
Minden mezőgazdasági importot betiltanék, legalább a paraszt, aki kinlódik, nincs ünnepe, egész évben az eget kémleli, valahogy éljen már meg.
Bezárták a cukorgyárakat, már nem kell az itthoni cukorrépa, hozzuk külföldről a cukrot. De sorolhatnám, nem teszem.
Minél?
Sokkal rosszabb, mint a Rajnán túl...
Attól függ, minél jobb?
Én ott éltem hosszú évekig, aztán Budapestre költöztem. Nagy különbségeket látok, ott nem volt munka, minden sorra zárt be, munkakeresőknek nehéz megélni.
"Minden mezőgazdasági importot betiltanék, legalább a paraszt, aki kinlódik, nincs ünnepe, egész évben az eget kémleli, valahogy éljen már meg."
Ez nagyon nem így működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!