Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Más emberek ezt hogyan csinálj...

Más emberek ezt hogyan csinálják? Hogy élnek meg és raknak félre?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő: párommal együtt körülbelül 600 nettó keresetünk van.

A mi problémánk az, hogy sehogy se tudunk félretenni. Próbálkozunk, minden hónapban számoljuk, követjük, mire költöttünk, és ami opcionális, az kb 5-10 ezer forintok, viszont csomó nem kikerülhető kiadásunk van, amik miatt kb 40-50 ezer ft marad a számlánkon hó végére.

Oké, albérletben lakunk, ez sokat elvisz, meg autó van, amit fenn kell tartani. Még ha szórakozni, társasággal sörözni is elmegyünk néha, akkor is, legmerészebb kalkulációk szerint is minimum 100 ezret félre kéne tudnunk tenni havonta. És mégsem. Mert biztosítás, mert szülinapok, mert hopp, kicsit magasabb fűtésszámla, mert esküvő, ilyesmi.

Mások hogy csinálják? Mit csinálhatunk rosszul? Valaki tanácsot? Javaslatot? Nagyon bosszantó, hogy odafigyelünk, nem költekezünk ész nélkül, még csak nem is a létező legdrágább kajákat vásároljuk, mindig kétszer (de inkább tízszer) meggondoljuk, mikor mire adunk ki pénzt. Hogyan lehetne jól kezelni a pénzügyeket? Mert így elnézve, kereshetnénk mi fejenként 5 milliót is, akkor se tudnánk félretenni.

Fiatalok vagyunk, nemrég kerültünk ki a nagybetűs életbe, ezért gondolom, hogy VALAMIT biztos elrontunk, és ezért kérem tapasztalt, már évek óta ebben a helyzetben lévő emberek segítségét és meglátásait. És ezt előre is köszönöm.

2015. jún. 22. 14:34
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%

Alapvetően nem olyan sok az a 600 nettó, mint sokan hiszik.

Az albérlet rezsivel 150-200 ezer forint mostanában Bp-en, egyből már csak nettó 400 ezerrel kalkulálhatsz.

Itt elmész 1-1 estére egy héten 2 főre egyből ugrott heti 15 ezer alaphangon, tehát további 60. Maradt 320 ezer. Az autó fenntartása, ha menni is akar vele az ember elviszi a havi 80 ezret, egyből 240 ezernél járunk. Ebéd fejenként 1500 Ft naponta a kv-val együtt, megint ugrott 60 ezer, már csak 180 ezretek van. Bevásároltok kaját otthonra plusz tisztálkodó szereket, az is napi alaphangon 3, inkább 4000 Ft, tehát ugrott újabb 120 ezer Ft. 60 ezernél jártok, ebből kellene ruhát vennetek és a véletlenszerű költségeket fedezni.

Szerintem simán reális, hogy elmegy ennyi pénz. Túl jó javaslatot nem tudok mondani, max azt, hogy adjátok el a kocsit, ha nem létfontosságú és ritkábban rúgjatok be. Vagy kössetek valami olyan befektetést, amit kötelező havonta a fizuból fizetni, különben full veszteséges lenne.

2015. jún. 22. 17:37
 12/19 A kérdező kommentje:

Az albérlet rezsivel 150 és 180 között mozog (vízszámla kéthavonta jön). Az autó olyan 60at visz el kb, jól mondta egyikőtök, de sajnos napi használatra szükség van. A kaja és háztartási cuccok átlagban olyan 60-70ből kijönnek egy hónapban, én főzök, néha elmegyünk gyorskajáldába vagy rendelünk pizzát. Nem megyünk gyakran berúgni, sőt, kéthavonta max egyszer, szórakozásunk inkább moziból áll, de az megint nem egy alkalmi 15 ezres tétel (bár tény, ha inni megyünk, akkor azt valóban ennyiért tesszük).

Van egy program, hasonló egy excel táblázathoz, csak az direkt ilyen jellegű dolgok összeírására alkalmas, nem is tudom már a nevét. Mindenesetre ott írjuk a költségeinket, még a hónapban előre ki is számoljuk, hogy na, erre kell költeni és ennyit, és tényleg, semmi olyasmire nem folyik el a pénz, ami elkerülhető lenne. Minden hónapban van valami, amire nagyobb kiadással kell számolnunk.

Nem dicsekedni jöttem ide, valóban úgy érzem én is, hogy mások kevesebből is bőven jól megélnek, és még félre is tudnak tenni. Nekünk is tudnunk kéne. És mégsem.

2015. jún. 22. 18:24
 13/19 anonim ***** válasza:

# Dehogynem sok! Magyarországi átlag 150e, ez annka a 4x-se! Hogyne elenne sok?!

Pénz kezeléséhez pénzügyi intelligencia is szükséges, mit nem tanítanak meg az iskolákban és az átlagemberek java részéből hiányzik. Lásd lottómilliomosok akik 5 év alatt felélik a több milliós nyereményüket.

Persze a költés nem baj. Vásárlás a mostani világ mozgatója. Szóval felesleges takarékoskodnotok, inkább költéstek mindet el!

2015. jún. 22. 18:59
 14/19 anonim ***** válasza:

Az adó és a rezsi kifizetése után kmarad havi 40 ezer ft-unk - ebből tartom el a 16 éves fiamat. nincs nagymama, se pénzes pasi, TÉNYLEG ennyiből élünk.

És még mielőtt elkezdenétek sajnálkozni,( meg lehúzni, hogy az ilyen minek szül gyereket, stb.) a fiam szakközépbe + zeneiskolába jár, fellépéseik vannak, amihez elegáns ruha is kell, sőt, Londonban is jártak már - nekünk 20 ezerbe került :-)

Szóval a 600 ezerből tényleg félre kellene tudni rakni - albérlet, rezsi, kocsi rendben, de a többinél elfolyik...

2015. jún. 22. 19:08
 15/19 anonim ***** válasza:
Én úgy oldottam meg ezt a kérdés, hogy kerestem egy megbízható jó társaságot, akikben megbízok, ott indítottam egy hosszútávú megtakarítást, amihez nem érdemes hozzányúlni, innentől kezdve a befizetések természetessé válnak. Kb ilyen egyszerű. Ajánlom mindenkinek.
2015. jún. 22. 23:18
 16/19 anonim ***** válasza:

Mi hasonló összegű fizetéssel ezt így oldottuk meg, és oldjuk is meg évről évre.

Excell táblába év elején csináljatok egy cashflow tervet, majd mellé ugyanazt elmenteni reálként, és abba havonta ténylegesen beírni mindent, háromhavonta meg kontroll.

És már évközben látható, hogy hol tartotok a tervhez képest.

Az eredményessége jól látható.

2015. jún. 22. 23:22
 17/19 anonim ***** válasza:

Az én módszerem is a borítékolás volt.

A fizetést kézbe kaptam, nem kellett bankot is eltartanom, a csekkeket én kezeltem, és úgy ütemeztem a kifizetését, amikor nekem is jó volt.

Kapásból a fizetésből egy fix összeget elteszek (50 ezer), és utána "megfeledkezem" tudatosan róla. Mi 3-an élünk 220 ezer forint körüliből, nekünk is van kocsink, amit fenn kell tartani, és egy kisgyerek, aki bizony "viszi" a pénzt. Mégis minden évben van annyi, hogy 1 hétre elmenjünk pihenni.

Éltünk ennél kevesebből is, nekünk ez most kánaánnak számít. :)

2015. jún. 23. 05:52
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Mi itthon sütjük a pizzát, péksüteményt (sokkal olcsóbb és finomabb), itthon mozizunk és vonattal/gyalog járunk dolgozni, bár van autó, de azt kirándulásra, szülők látogatására használjuk hétvégeken, így 10-20ezer Ft a benzin havonta. Nincs matricánk sem, inkább használjuk az alsóbb utakat. Nem a tescoban vásárolunk be, mert az a legdrágább. Alkohol, cigi nincs egyáltalán, mert nem érezzük szükségét. Helyette van kertészkedés, így a gyümölcsre sem költünk annyit, nagy séták, úszás a szomszéd falu taván. A szülinapokra olyasmit veszünk, amit amúgyis vennénk, táska, cipő, ruha vagy utazás, wellness, szóval ami szükséges. Itthon főzöm a mosógélt, szappannal zuhanyzunk, nem 1500 Ft-os tusfürdővel. Volt mikor nagyon kellett spórolni, és akkor annyira megszoktuk, hogy most bár már van sok tartalékunk, de nem tudok nem spórolni. :)
2015. jún. 23. 08:16
 19/19 anonim válasza:

Nincs az a pénz, amit ne lehetne elkölteni, főleg, ha érzi az ember, hogy van miből... Én valószínűleg azt csinálnám/szoktam néha, ha pénz áll a házhoz, hogy amint megjön a fizu, elutalok a takarékszámlára annyit, hogy akkora összeg maradjon, amennyi a megélhetéshez feltétlen szükséges. Akkor rá leszel kényszerítve, hogy azt oszd be.

Egyébként nekem az a fura, hogy mikor egyetemista voltam, átlag 35 ezerből is kijöttem, ha kellett, tudtam spórolni a leghihetetlenebb módokon. Amióta dolgozok, van fix fizu, csak úgy folyik ki a pénz a kezem közül, már nem tudnám megcsinálni azt, amit akkor...

2015. júl. 10. 10:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!