Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogy csinálják a szegényebb...

Hogy csinálják a szegényebb dohányos emberek, hogy cigire mindig van pénz?

Figyelt kérdés
Ezt szeretném megérteni. Itt is van, hogy szűkölködünk meg erre meg arra nincs pénz, DE cigire mindig van. Oké, hogy ez egy függőség és főleg ha az ember 30-40 éve dohányzik szinte lehetetlenség leszokni (próbálták is), de most itt nem ez a kérdés. Szeretném megérteni ezt a pénzügyet és örülnék, ha olyan emberek válaszolnának, akik szintén cigarettáznak. (én nem dohányzok, természetesen)
2012. okt. 17. 10:06
 1/3 anonim ***** válasza:
88%

Pedig a válasz épp a függőség. Vannak szenvedélyfaktorok amelyek épp annyira alapszükségletekként (Maslow szükségletelmélet- [link] jelentkeznek az ember életében, mint az evés, ivás. Minél alacsonyabb szinten van egy szükséglet a Maslow piramisban, annál erősebb a szükséglet kielégítése iránti vágy.

A kábítószereseknél a függőség odáig fajul, h a szer megszerzése érdekében az egyén feladja az etikai tartását: akár bűncselekmnyekre is képes, hogy pénzt szerezzen.

A dohányos esetén persze nem ennyire szélsőséges a cigaretta megszerzésére tett erőfeszítés, viszont mivel a dohány többféle szükségletet (örömszerzés, hiányérzet megszüntetés, szertartás) elégít ki ezért több irányból "támad" az anyagi áldozat felvállalása. Ezért pl. a cigiről leszokás azért nehéz, mert nem elég csak a nikotint pótolni (hiányérzet megszüntetés), hanem pl. a szokásos mozdulatokat is ki kell valamivel kapcsolni, átprogramozni.

Egy dohányos mindig a következő doboz cigi árát "takarítja" csak meg, azaz mond le más dolgokról, soha nem összességében vizsgálja a költségoldalát.

Pl. amikor telefonálsz, nem fáj annyira a 18 Ft/percenként amit elcsevegsz a barátoddal, mert egy húszas nem tűik vészesnek az adott pillanatban, csak hónap végén amikor a számlát kezedbe fogod. Akkor persze fogadkozol, h legközelebb kevesebbet beszélsz, de aztán egyszer csak eszedbe jut valami, amit meg akarsz beszélni valakivel... :)

2012. okt. 17. 10:30
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Az erős dohányos a piramis tetejére helyezi a szükségletét. Ismerek én is olyat, aki az ebédjén megspórolja a cigijét. Durvább esetben -az egyes társadalmi rétegek, ugye akiket a tévében is mutogatnak- inkább nem vesznek a gyereküknek ruhát, kaját, mert a függőségükre költik, ez többek közt a cigi is lehet. Vagy alkohol, játék.

A feketén beszerzett vagy a töltött cigi is olcsóbb.

Még a hajléktalanoknál is lehet látni cigit (de inkább alkoholt), nekik ez nagyobb örömet okoz, mint egy párizsis zsömle, pedig a zsömlére lehet nagyobb szükségük lenne.

Én már nem cigizek, még régen sulis koromban ugyanígy máson spóroltam meg. Gyűjtöttem a zsebpénzem, másból olcsóbbat vettem, nem vettem buszjegyet, stb.

2012. okt. 17. 17:07
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a részletes választ!
2012. okt. 17. 21:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!