Hogy csinálják a szegényebb dohányos emberek, hogy cigire mindig van pénz?
Pedig a válasz épp a függőség. Vannak szenvedélyfaktorok amelyek épp annyira alapszükségletekként (Maslow szükségletelmélet- [link] jelentkeznek az ember életében, mint az evés, ivás. Minél alacsonyabb szinten van egy szükséglet a Maslow piramisban, annál erősebb a szükséglet kielégítése iránti vágy.
A kábítószereseknél a függőség odáig fajul, h a szer megszerzése érdekében az egyén feladja az etikai tartását: akár bűncselekmnyekre is képes, hogy pénzt szerezzen.
A dohányos esetén persze nem ennyire szélsőséges a cigaretta megszerzésére tett erőfeszítés, viszont mivel a dohány többféle szükségletet (örömszerzés, hiányérzet megszüntetés, szertartás) elégít ki ezért több irányból "támad" az anyagi áldozat felvállalása. Ezért pl. a cigiről leszokás azért nehéz, mert nem elég csak a nikotint pótolni (hiányérzet megszüntetés), hanem pl. a szokásos mozdulatokat is ki kell valamivel kapcsolni, átprogramozni.
Egy dohányos mindig a következő doboz cigi árát "takarítja" csak meg, azaz mond le más dolgokról, soha nem összességében vizsgálja a költségoldalát.
Pl. amikor telefonálsz, nem fáj annyira a 18 Ft/percenként amit elcsevegsz a barátoddal, mert egy húszas nem tűik vészesnek az adott pillanatban, csak hónap végén amikor a számlát kezedbe fogod. Akkor persze fogadkozol, h legközelebb kevesebbet beszélsz, de aztán egyszer csak eszedbe jut valami, amit meg akarsz beszélni valakivel... :)
Az erős dohányos a piramis tetejére helyezi a szükségletét. Ismerek én is olyat, aki az ebédjén megspórolja a cigijét. Durvább esetben -az egyes társadalmi rétegek, ugye akiket a tévében is mutogatnak- inkább nem vesznek a gyereküknek ruhát, kaját, mert a függőségükre költik, ez többek közt a cigi is lehet. Vagy alkohol, játék.
A feketén beszerzett vagy a töltött cigi is olcsóbb.
Még a hajléktalanoknál is lehet látni cigit (de inkább alkoholt), nekik ez nagyobb örömet okoz, mint egy párizsis zsömle, pedig a zsömlére lehet nagyobb szükségük lenne.
Én már nem cigizek, még régen sulis koromban ugyanígy máson spóroltam meg. Gyűjtöttem a zsebpénzem, másból olcsóbbat vettem, nem vettem buszjegyet, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!