Hogy érdemes a gyakorlatban ETF portfóliót kialakítani? Már van egy elég konkrét elképzelésem, de a gyakorlati megvalósításában még kéne segítség.
- Milyen külföldi vagy belföldi intézményeknél érdemes normál vagy tartós befektetési számlát nyitni? Legfőbb szempont a megbízhatóság, versenyképes költségek.
Interactive brokers, Equilor, Questor (haha...)?
- Hol találok olyan szakirodalmat, blogokat, weboldalakat, ahol EGT-n belül kereskedett ETF-ekből összeállított portfóliókat mutatnak be?
Mindenhol csak amerikai ETF-eket találok. (+14% EHO)
- Mi alapján adózzak? Van bármilyen ajánlott, naprakész irodalom a témában?
A legtöbb mindennel tisztában vagyok, azonban az igazán precíz, optimalizált adózáshoz ennyi nem lesz elég. Adószakértőhöz nem szívesen fordulnék.
"Adószakértőhöz nem szívesen fordulnék."
Itt mindenki önjelölt adószakértő.
OTP, Erste, KBC Equitas (utóbbi valószínűleg a legolcsóbb).
Én nem állítanék össze EGT-n belüli ETF-ekből álló portfóliót, mert az EGT hajlamos együtt zuhanni. Én inkább egy egész eurozónát követő ETF-et tennék a portfóliómba (pl. [link] és még mellé a nagyobb diverzifikáció érdekében teljesen más piacokat követő ETF-eket (pl. USA, Kína, Afrika...).
Egyébként az amerikai ETF-eknek többnyire megvan a párja más tőzsdéken is, úgyhogy ha látsz egy számodra szimpatikus portfóliót, azt tuti össze tudod rakni nagyjából a KBC Equitasnál anélkül, hogy Amerikában kellene kereskedned.
A brókercégek segíteni szoktak az adózásban, ha kéred. Ők kiállítanak olyan igazolást, amin pontosan rajta van, hogy mi után és mennyit kell adózni.
Köszönöm a válaszod!
Egész világra kiterjedő diverzifikációval szeretnék létrehozni egy konzervatív 60/40 portfóliót, talán némi ingatlannal, arannyal, spekulatív résszel együtt. EGT-n belüli ETF csak is az adózás miatt lenne fontos, ha azon kívüli tőzsdén kereskedek, akkor SZJA-n kívül kell fizetnem 14% EHO-t is. Lehet ezt nem írtam le elég egyértelműen.
Külföldi brókernek nem lenne értelme? Leginkább a versenyképesebb árak, szélesebb terméklista miatt, meg ugye a mostani botrányok is rámutattak, hogy itthon nincs minden rendben a szabályzással. Persze gondolom Interactive Brokersnél pl. nem fognak tudni sokat segíteni a magyar adóbevallással, ami nálam egyelőre problémát jelenthet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!