Melyik EUROs érmék érnek többet?

Szia! Én régi pénzeket, és külföldi pénzeket, érméket, papírpénzeket gyűjtök, hobbim a numizmatika, adok-veszek-cserélek.
Az Euro érmék nem a gyűjtési területem, de vágom a témát. A forgalmi euro-s, és euroscent-es érmék közül az alábbi országok érméi a kevés példányszámban kiadottak:
- San Marino
- Andorra
- Montenegro
- Monaco
- Koszovó
- Liechtenstein
- Málta
- Vatikán
Ezek ritkáknak minősülnek, de kiadott darabszámuk, és értékük változó. Az EMLÉK 2 euro-k minden országból többet érnek, szép állapotban kb. névérték + 10%. A fenti országok, és a finn EMLÉK 2 eurók ennél jelentősebb felárral bírnak.
Tudomásom szerint forgalmi emlék Sissi 1 ill. 2 euro érme nem létezik. Neten találtam egy nem forgalmi emlék 2,5 osztrák euro érmét, ezt:
Ez van neked? Ennek jelentős felára van. Ez nem került ki forgalomba, ilyen emlékpénzeket minden ország ad ki, MO is.
Az ilyen, és ehhez hasonló (gyakran ezüst) emlékpénzek nem kerülnek ki a forgalomba, ám elvileg törvényes fizetőeszközök a kibocsátó országban.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdv.:
polarbeer
2. Hozzászóló: nem olvastad el a leírást szerintem ;)
többieknek köszi . Így máár világos :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!