Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Beszéljük át! Kiszámoltam...

Beszéljük át! Kiszámoltam egyszerűsítve: itt Bp-en 1 Kwh, ha elektromosságban veszem 37,6 Ft, ha gázban veszem 11.7 Ft. Akkor most mit is fizetek?

Figyelt kérdés
Áram, gáz

2015. márc. 24. 16:49
 1/3 anonim ***** válasza:

Mi is a kérdés?

Valóban, nem azonos a kettő ára. Mindkét esetben megkapod ugyanazt az energiamennyiséget. Gázzal viszont nehezen fogod működtetni a TV-d vagy a számítógéped. Ellenben árammal mindent meg tudsz csinálni, amit gázzal, csak az ára fog korlátozni ebben (pl. árammal fűteni, amint látod, több mint 3-szor drágább, tehát értelmetlen).

Az áramot jelentős részben hőenergiából állítják elő, és ez a hő akár éppen földgáz elégetéséből is keletkezhet. A fő gond az, hogy a hő=>elektromosság út hatásfoka kb. 30%, a maradék 70%-ból meg csak meleg vizet kapsz, amivel megint csak nem fogsz számítógépezni.

2015. márc. 24. 17:05
 2/3 anonim ***** válasza:
A boltban 1 kg kenyérben 200 Ft, sonkában 2000. Azért, mert valamilyen tulajdonságuk egyezik, a dolgok még lehetnek teljesen mások.
2015. márc. 24. 18:27
 3/3 A kérdező kommentje:

Hát igen, ezekre én is gondoltam, de ilyen egyszerű az indoklás? Persze sok tényező befolyásolja az árat, de ugye pl. a gáznál m3-t mérünk és Mj-t fizetünk, vagyis mégis KWh alapon számolunk el. Érvek lehetnek: Gáznál pl. nehézkes kitermelés, továbbítás stb., áramnál rossz fűtési hatásfok, de könnyű továbbítás, a kitermelés változó... Mint felhasználó valóban az érdekel mi mindenre jó pl. Gázból - alacsony hatásfokkal - lehet elektromos energiát előállítani, fordítva ? hát kétséges, azaz ipari méretben nem.

Tehát az döntő érv, hogy ez most simán konyhakés, vagy svájci bicska? Ha mondjuk gázzal működne a tv készülék, akkor drágább lenne a gáz?

Ahogy írtam, csak beszélgetünk - megoldani semmit sem tudunk.

2015. márc. 25. 08:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!