Beszéljük át! Kiszámoltam egyszerűsítve: itt Bp-en 1 Kwh, ha elektromosságban veszem 37,6 Ft, ha gázban veszem 11.7 Ft. Akkor most mit is fizetek?
Mi is a kérdés?
Valóban, nem azonos a kettő ára. Mindkét esetben megkapod ugyanazt az energiamennyiséget. Gázzal viszont nehezen fogod működtetni a TV-d vagy a számítógéped. Ellenben árammal mindent meg tudsz csinálni, amit gázzal, csak az ára fog korlátozni ebben (pl. árammal fűteni, amint látod, több mint 3-szor drágább, tehát értelmetlen).
Az áramot jelentős részben hőenergiából állítják elő, és ez a hő akár éppen földgáz elégetéséből is keletkezhet. A fő gond az, hogy a hő=>elektromosság út hatásfoka kb. 30%, a maradék 70%-ból meg csak meleg vizet kapsz, amivel megint csak nem fogsz számítógépezni.
Hát igen, ezekre én is gondoltam, de ilyen egyszerű az indoklás? Persze sok tényező befolyásolja az árat, de ugye pl. a gáznál m3-t mérünk és Mj-t fizetünk, vagyis mégis KWh alapon számolunk el. Érvek lehetnek: Gáznál pl. nehézkes kitermelés, továbbítás stb., áramnál rossz fűtési hatásfok, de könnyű továbbítás, a kitermelés változó... Mint felhasználó valóban az érdekel mi mindenre jó pl. Gázból - alacsony hatásfokkal - lehet elektromos energiát előállítani, fordítva ? hát kétséges, azaz ipari méretben nem.
Tehát az döntő érv, hogy ez most simán konyhakés, vagy svájci bicska? Ha mondjuk gázzal működne a tv készülék, akkor drágább lenne a gáz?
Ahogy írtam, csak beszélgetünk - megoldani semmit sem tudunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!