Van értelme fizetési meghagyást indítani olyan személy ellen, aki nem áll alkalmazásban, hanem kft tulajdonosa?
Bankszámlámról is leemelhetnek pénzt?
Ezen meglepődnék ha így lenne.
Én úgy olvastam, hogy bizonyos járandóságokból kérhetnek letiltást.
Meg is teszi, egészen addig, míg nincs kifizetve a teljes tartozás. Mint mondtam egy esetünkben ez például 15 évig minden hónapban vonja jelenleg, ami után lépne életbe a következő, mert ugye maximum a nyugdíj felét vehetik le havonta több végrehajtás mellett is.
A kivételeket írtam, családi pótlék és talán a gyes amihez nem nyúlnak.
A fizetésből, nyugdíjból egyéb jövedelemből ha egy végrehajtás van, akkor 33%, ha több fizetésivel indítják el, akkor 50% amit levonhatnak havonta.
A többi pénzre 100% függetlenül attól, hogy milyen jogcímen érkezik, vagy van a különböző számlán.
Tehát a jutalékomat, amit egy Magyar cégtől kapok minden hónapban leemelheti az egészet?
De én abból élek és fizetem a gyerektartást, a lakáshitelt.
Nem elég nekik az alkalmazotti bérem 33%-a?
Honnan tudják a bankszámlámat?
Mi van, ha nyitok egy újat és oda utaltatom?
A végrehajtó felveszi a bankokkal a kapcsolatot és kikéri, hogy van-e ott számla a neveteken. Ahol van arra az összesre, most tegyük fel, hogy másfél millió lenne a követelés, kiteszi az inkasszót. Tehát az összes Te és volt feleséged számlája meg lesz terhelve - másfél millióval addig, amíg egyről, vagy az összes (új nyitás esetén az új számláról is) bankszámláról be nem folyik az összes tartozás, addig nem tudsz hozzáférni a bankszámlán lévő pénzeidhez és nem tudod megszüntetni a számlát sem.
Jutalék esetén közel a teljes összeget leveszi.
Ami nem munkabér formájában érkezik, arra nem érvényes a 33%, vagy 50%-os korlát.
Nekem tavaly például a fizetésem 86%-át kapták le egy nem általam felhalmozott, de elenyésző százalékban a tulajdonomba lévő ingatlan közös költségtartozása kapcsán.
Jogtalannak ítéltem meg, mivel nem jutalék, hanem nettó bér volt amire vonatkoznia kellett volna az 50%-nak. Mi is így voltunk, mint most amin háborogsz, nem abban a lakásban élünk, családom van, fent kell tartani, stb. A szerencsénk az volt, amit jó ideje így is csináljuk, hogy párom nevén vannak a megtakarítások, így ahhoz nem fértek hozzá.
De mivel még az sem fedezte a teljes tartozást, - több mint 1 millió forintot - , így nem foglalkoztam vele, hanem kifizettük az egészet és most én tettem ki a fizetési meghagyást azok ellen, akik a lakásban élnek és felhalmozták a tartozást, amit 95%-ban tőlem vontak le, vagy fizettem ki részletekben félév alatt.
Ha azt akarod, hogy pénzed legyen ami likvid, csak a készpénz működik ilyen esetben semmi más.
Illetve az, hogy vállalod a felelősséget és nem a bebuktatásra játszol, amit felvettél hitelt törleszted.
Mint mondtam, költséges és évekre meghatározza az életed egy ilyen végrehajtás.
Köszönöm Norbert a részletes válaszod!
Még a tértivevényes fizetési felszólítást megvárom, amit a Lombard küld hamarosan mindkettőnknek.
A határidő utolsó napján, ha addig nem lép az adós, akkor kifizetem a hátralékot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!