Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Úgy tudom, évi 800000 Ft...

Úgy tudom, évi 800000 Ft alatt eladott használtcikk adó és engedélymentes. Mi a teendőm, ha átlépem ezt a határt és legálisan akarom folytatni?

Figyelt kérdés

2014. okt. 11. 10:08
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

És hogy ellenörzik azt, hogy én a megvásárláskor is arra gondoltam, hogy eladom, vagy ez csak akkor jutott az eszembe miután meguntam?

És mi van hogy ha azzal a határozott szándékkal veszem meg, hogy eladom, ezt harányan hangoztatom is, de végül Úgy megszeretem, hogy mégse adom el? Akkor iparüzési adót kell csak fizetnem, mondván, az eladási szándék azért megvolt, tehát ez vállalkozás?

2014. okt. 11. 20:17
 12/28 anonim ***** válasza:

Ne félj ellenőrzik!

Azt senkinek sem tudod bemagyarázni, hogy veszel v.mit, s állandóan megunod!

2014. okt. 11. 20:33
 13/28 A kérdező kommentje:
De hogy derül ki, hogy eladtam? Főleg, hogy állandóan?
2014. okt. 11. 20:35
 14/28 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Most akkor ténylegesen mit akarsz. Üzletszerűen értékesíteni, és 5 percenként megunni a megvásárolt dolgot, vagy tényleg a saját megund dolgaidtól akarsz megszabadulni? Ettől függ a válasz is.

A sok-sok "fura" kérdésedből azt szűröm le, hogy mégis csak "bizniszelni" akarsz. Jól érzem?

2014. okt. 13. 20:34
 15/28 A kérdező kommentje:

Csakhogy a jog nem ismert olyant hogy mit akart.

A törvények, főleg a gazdasági törvények nem azerint működnek, hogy ezt mondta, azt mondta, hanem aszerint, hogy ténylegesen mit tett.

Adózzni se aszerint adózik valaki, hogy most akar e dolgozni vagy nem, elhatározta e hogy dolgozik, vagy sem, tanult e vagy sem, hanem a jövedelme mértéke és jellege után.

Az pedig hogy milyen engedélyt és kitől kell kérnie szintén nem attól függ, hogy mire gondol, beszél üzlet, munka, stb. közben hanem attól, hogy mi a konkrét tevékenyesége.

És ez a kérdés se arra szól, hogy ha ezt meg azt gondolom, mondom, stb. akkor kell e engedélyt kérni, hanem arra, hogy ja a törvényben leirt bevétel átlépése után mit kell tennem. Igazából olyan válaszát várnám aki már átlépte ezt a bevételt s igy tudja, s nem olyanok válaszát akik innen onnan hallottak ezt azt, vagy ép gondolnak ezt azt...

2014. okt. 13. 20:40
 16/28 anonim ***** válasza:

A választ már megkaptad:

600 ezer bevétel felett számolnod kell belőle jövedelmet. Ha az meghaladja a 200 ezret, akkor a "feletti rész" után befizeted a 16 % SZJA-t, és természetesen év végén be is vallod azzal együtt.

Bejelentésed nincs, mivel magánszemélyként értékesíted az ingóságodat, nem pedig üzletszerűen végzed azt...

Te kérdeztél még hozzá mást, ami a fenti leírást befolyásolhatná. Ne kérdezz, mert a válasz ugyanaz lesz.

2014. okt. 15. 05:51
 17/28 A kérdező kommentje:

A kérdés nem az volt hogy adóznom kell e 600 000 Ft felett, mert a kérdésben benne van, hogy 600 000 Ft felett adóznom kell.

kb. 200 000 Ft-ot költségként lehet számolni, így lesz gyakorlatban kb. 800 000 Ft az dómentes rész, de ez sem kérdezve van, ez szintén a kérdés tartalma.

A határt átlépve már vállalkozó engedély kell, tehát nem magánszemélyként végzem, s e határ fölött már egyértelműen üzletszerű a tevékenység. Az értékhatár alatt nem az.

Szóval a kérdés továbbra se lett megválaszolva, a kérdés fennáll.

Nem az a kérdés, hogy adómentes értékhatár alatt kell e adózni, vagy ezt átlépve kell e adózni, hanem az, hogy milyen engedélyeket kell még beszerezni.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy az adómentes határt átlépve adózni kell, az alatt pedig nem kell. Az eddigi válaszok arról szóltak, hogy adómentes sávban is adózni kell mert szerintük nem az adósáv számít, hanem az, hogy mire gondolunk a tevékenység közben.

Azonban jó lenne, ha valaki a feltett kérdésre is adna választ, nem pedig mindenféle értelmetlen dolgokat találna ki. Kérdés eredetileg e célból lett kiírva, hogy ha valaki tudja rá a választ akkor megírja.

2014. okt. 15. 12:56
 18/28 anonim ***** válasza:

Te tényleg nem érted!!!

Nincs olyan, hogy 600 ezer ft felett kell adóznod!

Mivel Te kereskedelmi tevékenységet akarsz folytatni! Tehát be fogják bizonyítani, hogy megvetted, majd eladtad!

Ehhez vállalkozói kell!

2014. okt. 15. 17:07
 19/28 A kérdező kommentje:

Baj akkor lenne, ha azt bizonyitanák be, hogy olyasmit adtam el, amit elötte nem vettem meg...

Általában aki elad valamit használtan, azt elötte meg is vette. Főleg ha volt annak egy bekerülési érdéke amit az adózásnál le is vont. Elég fura elképzelés, az, hogy adózásnál levonjuk költségként az árúnak azt az értékét amiért megvettük, majd pedig bebizonyitják, hogy elötte megvettük.

Szerintem inkább végig kellene gondolnod mielött leirsz valamit mert igy összefüggéstelen és értelmetlen dolgokat irsz le.

800 000 Ft alatt elad valaki használt cikket majd bebizonyitják hogy elötte megvette s üzletszerünek minősitik?

Na mindegy irkáljd csak a dilettáns dolgaidat ha neked ez a jó, elöbb utóbb csak jön valaki aki érti a kérdést s válaszolni is tud rá s nem összefüggéstelen hülyeségeket talál helyette ki.

2014. okt. 15. 18:16
 20/28 A kérdező kommentje:

Mondjuk az is megérne egy kérdést, hogy mi lehet annak a háttere, hogy felteszek egy kérdést, egy törvényről/szabályról majd valaki annélkül, hogy utána nézzne ennek a törvénynek, szabálynak, kitalálja, hogy nincs ilyen törvény és szabály, majd ezt le is irja.

Na majd ha egyszer sok időm lesz felteszem egy kérdést ennek az okáról az orvosi rovatban, hátha valaki tudja a választ és leirja. De elöbb erre adjon választ az aki erre tudja a választ...

2014. okt. 15. 18:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!