Úgy tudom, évi 800000 Ft alatt eladott használtcikk adó és engedélymentes. Mi a teendőm, ha átlépem ezt a határt és legálisan akarom folytatni?
Hehe, emeltdijas sms-ért elolvasható.:)))
De azért köszi.
Adószámot kell igényelned a NAV-tól.
Ilyesmi kifejezésre keress rá Google-ön, hogy "adószám igénylése nav".
Rosszul tudod.
Évi 600 ezer bevételig adó- járulék- és bevallásmentes.
Felette már jövedelmet kell belőle számolni, és ha az a jövedelem nem éri el az évi 200 ezret, akkor még mindig adó- járulék- és bevallásmentes. Ha túllépi, akkor be kell vallani és a "feletti" rész után kell megfizetni a 16 % SZJA-t.
Jövedelem = Bevétel - költségek.
A költség 2-féle lehet:
1./ Számlával, hitelt érdemlő bizonylattal igazolt beszerzési érték vonható le a bevételből.
2./ Ha ilyen nincs, akkor a bevétel 25 %-a számít jövedelemnek.
Ha nem üzletszerűen végzed, akkor nem kell semmit jelenti a NAV-hoz, és igényelni sem kell tőlük semmit, hanem egyszerűen az adómentes határok (bevétel, jövedelem) átlépése esetén az évi adóbevallásba beteszed az adóköteles jövedelmed és befizeted utána az adót. Ettől válik "legálissá".
Adószámot akkor kell igényelni a tevékenységre, ha üzletszerűen akarod végezni. Vagyis azért vásárolsz, hogy továbbértékesítsd haszonszerzés céljából és ezt rendszeresen, "visszatérően" teszed.
De ha átlépem az évi 800 ezret akko rmár rendszeresen vissztérőként tettem. vagy lehet úgy adni venni évi 800 000 Ft fölött, hogy nem üzletszerüen teszem.
Mit jelent ez az "üzletszerű" tevékenység? Mikortól az s meddig nem az? nem a 800 000 Ft átlépése dönti el?
A másik, én ugy tudom, hogy valamilyen engedély is kell 800 000 Ft fölött, és plusz válalkozási engedély is. Vagy a kettő ugyanaz s csak ez az egy engedély kell, a vállalkozási engedély?
Ha megveszel valami, hogy utána eladd, akkor 2 ft-tól is vállalkozás, s adóköteles.
Ha a saját, használt, megunt holmidat adod el, akkor érvényes a 600 ezer ft, ami addig nem adóköteles.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!