Mi az a kaució?
Ez az a pénz ami biztosítja a bérbeadót, hogy nem léphetsz le lakbér fizetés nélkül. Többnyire nem adjál vissza, hanem lelakhatod. (erre érdemes figyelni amikor el akarsz közltözni) Akkor is visszatarthatja a bérbeadó, ha az ingatlanban kár keletkezett amíg ott laktál.
Én így tudom. :)
A másfél havi nem is sok. 3 szokott lenni.
(szerintem mindenképpen írjatok szerződést és legyen benne, hogy ezzel az összeggel mi történik!) :)
Köszönöm a válaszokat!
Ezek alapján, ha pl. már nem bérlem a lakást, a kaució összege visszajár?
Köszönöm a válaszokat.
Még volna egy kérdésem. Sok helyen olvasom, hogy (pl. kifejezetten főiskolásoknak-egyetemistáknak) adnak ki albérletet. A bérbeadónak kell fizetni ezért vmiféle adót az önkormányzat felé? És gondolom, jó, ha az albérlet fizetésének tényét írásban rögzítik, vagy pl. postán fizetik, hogy nyoma legyen.
Az előttem szólókat még azzal egészíteném ki, hogy a kauciót általában akkor kaphatod vissza, ha:
1/ eredeti állapotban, személyes ingóságaidtól (ruha, stb) kiürítve, kitakarítva adod át a lakást
2/ a bérbeadó már kifizette (levonta) belőle a legutolsó havi rezsi (gáz, víz, közös költség, áram) költségeit. Mert ugye, ezeket a szolgáltató csak utólag a következő hónapban számlázza ki.
A lakás bérbeadása adóköteles tevékenység, magánszemély, az éves adóbevallásában tünteti fel(vagy csalja el). Fontos, hogy magánszemély NEM köteles számlát adni neked erről. Vállalkozás (kft, Bt) igen! Téged a SZERZŐDÉS véd, amit két tanúval is alá kell íratnod, a saját érdekedben. Tehát, ha csak úgy kitesznek az utcára, akkor a szerződéssel mehetsz a bíróságra. Persze ez normál körülmények között nem szokott megesni. Fontos, hogy a szerződésben minden lényeges pontra térjetek ki. Pl. hogy milyen gyakran jöhet a tulaj a bérleménybe "ellenőrizni", vagy hogy neked milyen gyakran kell kitakarítanod a lakást, tarthatsz e kutyát, stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!