Ingatlanba érdemes befektetni?
Örököltem 15M ft-ot,amit nem szeretnék elherdálni,de nem is szeretném,hogy csak álljon és elértékteledjen az infláció következménye képpen.Ezért be szeretnék fektetni a pénzből,de nem tudom mibe.Én az ingatlanra gondoltam,legalább is szűleim ezt javasolták.
A tőzsdét ajánlották sokan,de szerintem ahhoz érteni kell,hogy ott vegyen valaki részvényt,nem csak úgy hasraütés szerűen kell csinálni,illetve 18 év alatt nem is szabad.
Légyszíves ezért olyat ajánljatok,amit 15 évesen is szabad csinálni.
Az ingatlan kiváló ötlek. Érték álló és még kereshetsz is.
Nézel egy egyetemvárost pl.: Debrecen, Misklc? vudapest, stb. ott veszel 2-3 2-3 szobás lakást és kiadod 15-20 000 HUF-ért ( Ft-ért )szobánként. Annyi kell,, hogy működjön minden ( sütő, hűtő, fürdőszobai cuccok, stb. ) és valami tűrhetően sz*r bútort tegyél bele ( ergo olcsó, de még lakható ). Írsz egy házi rendet ( tilos bulizni a lakásban, cigarettázni sem szabad, 22:00 után hangoskodni sem, stb ) és kész. Hidd el, így elég hamar ki fogják venni, én is így laktam anno egy 2,5 szobásban.
Ha kérdésed van írj privátban, szívesen segítek.
Tartós befektetési számlára vásárolj (pontosabban vásároltass) nyílt végű befektetési alapokból. Legyen benne részvény- kötvény- és pénzpiaci alap is. Az arány attól függ, mikor szeretnéd azt a pénzt elkölteni. Mivel ingatlanban gondolkozol, ezért gondolom azt, hogy nem jövőre.
(Viszont gyanítom, hogy magad nem köthetsz TBSZ-t és értékpapírszámlát, illetve nem kezelheted.)
Ha nekem ennyi pénzem lenne, kb. 30% vegyesen technológiai és mezőgazdasági részvényeket tartalmazó részvényalapba helyezném, 50%-át kötvényalapba, 20%-át pénzpiaci alapba.
Ha ingatlant veszel, azt hasznosítani is kell, mert sokkal gyorsabban fog értéktelenedni, mint a párnahuzatban tartott kp. Gondolj csak a felújításokra.
A "sima" részvényekkel az a baj, hogy kockázatosak: ha pont akkor kell a pénz, amikor nincs áruk, akkor veszítesz rajtuk. Cserébe hosszú távon gyakran nagyon jó befektetés.
A befektetési alapok többnyire sokféle részvényt tartalmaznak, ezért biztonságosabbak, mint az egyes részvények, illetve kisebb egysékegben (akár 1 forintonként) is kaphatóak.
Az ingatlannal az a baj, hogy sok a link alak, kevés a megbízható bérlő. Szóval macerás és sok bosszúságot okozhat ha pl. nem fizetnek vagy nem hajlandók kiköltözni, esetleg leszerelnek ezt-azt és futhatsz a pénzed után.
A nagy könyv szerint elvileg meg kell osztani a befektetést, pl. egy harmad ez, egy harmad az, egy harmad amaz. Lásd 2-es hozzászólás. És akkor ha valamelyik nem jön be annyira, nincs túl nagy bukta.
Az ingatlan nem föltétlenül értéktartó, simán csökkenhet az érteke, főleg, ha "jó" környéken van, mint Miskolc! ;) A bérbeadás meg tényleg nagyon körülményes lehet, a neten találhatsz horror sztorikat, ha utánanézel.
Ha nincs tapasztalatod e téren, a helyedben lekötném egy bankban 3 évre.
Az ingatlan ráadásul kockázatos. Képzel el, mi lesz, ha lesz egy csőtörés, vagy beugrik a falon egy teherautó.
Ezek ellen biztosítás kell, ami ugye folyamatos kiadás.
A befektetési alapok, bankbetétek eleve biztosítottak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!