Ingatlan befektetes megeri?
Tegyuk fel nyertel a lotton, vagy orokseg, mindegy is.
Van 30 millio forintod.Vennel 3 10 millios lakast, h kiadd berbe es egyesevel egy olyan 70 ezer forint jonne belole 210 havonta.Realis ez?
Persze mindez Budapesten.
Ha igen
Melyik keruletben lenne eszszeru venni?
fejlett infrastruktura, zold ovezet, melyik kerulet fog fejlodni a jovoben,milyen beruhazasok folynak eppen ami fellenditi, iskolak,korhazak a kozelben...stb
Ha azt a szamitast vesszuk figyelembe amit irtam az olyan evi 10 % hoz tehat 10 ev alatt jonne vissza meg persze az ingatlanok erteke.Melle nem kell halara dolgoznod magad es csaladdal is lehetsz.milyen adozas van az ingatlanok berbeadasara?vagy esetleg masba fektetned amiben tobb haszon van?riziko? Meg sorolhatnam...
Koszonom a valaszokat
Fejtsd ki nyugodtan boven;)
Pár éve amíg 10% kamatot kaptál a pénzedre bankban addig kérdéses volt megéri-e de most abszolút igen, feltéve ha olyan pénzből veszed a lakást ami hirtelen nem kellhet pár évig, azaz a lakás nem likvid. Most különösen jó beszállási lehetőségek akadhatnak a nyomott ingatlan áraknak köszönhetően.
Nekem nincs rossz tapasztalatom, arra kell figyelni hogy egy hónapnál többel semmivel sem csússzanak. Ha igen akkor mehetnek. Nekem eddig minden esetben pár nap alatt sikerült új bérlőt találnom ingatlanossal. Megéri az egy havi bérleti díjat hogy ne te futkozz...
Szerintem 6-7% a reális hozam amivel számolhatsz, többel becsapod magad.
Adó: több lakás esetén ajánlott adóbevallásba betenni mert ha vki irigyed felnyom akkor sokba lesz utólag. Amúgy 16%-a a bevallott összegnek (nem feltétlen kell a ténylegest beírni de azért elfogadható legyen). Éves 1M bevétel felett +14% EHO-t kell fizetni a TELJES jövedelemre.
A rezsit én nem engedem átíratni mert akkor elveszted a kontrollt a felett hogy fizetik-e. TÉVEDÉS hogy a rezsi után adózni kell!! Adó bevallásban:
Bevétel:rezsi+bérleti díj
Költség: rezsi
Jövedelem: bérleti díj
Csak a rezsi számlákat kell megőrizni 5 évig.
Én most csak gondolatébresztésképp egy lakásra vetítve számoltam egy nagyon optimálisat: 10MFt vételár, 60eFt tisztán a nettó bevétel
10MFt/60eFt/12hó= 13.8 év
Ekkor vagy nullán és a berendezésre valamint a felújításra semmit sem költöttél a 13.8 év alatt.
A lakásbiznisz megtérülési ideje általában 20-25 év (kivéve ingatlanboom esetén), a lakás árának 0-ra kifutása (azaz saját árának a kitermelése) 40-50 év.
A kérdéseidben már kódolva volt a pozitív irányba kerekítés (10%, 10év) de ezek egyáltalán nem reálisak. Esetleg ha irodaházat veszel de az kissé többe kerül.
A bérbe adott lakásoknál a piacképesség és az ár/kategória megtartása miatt fontos az állagmegőrzés és fejlesztés, különben kikerül a lakás a piacról vagy kategóriákkal lejjebb kerül.
Ez pedig igencsak kitolja a megtérülési időt.
Ha van 30MFt-od az már bőven az az összeg lehet amivel megvalósíthatod azt, amire vágysz. Sajnos az meg nem egészen hátradőlős meló a kezdetekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!