Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Amikor az egyik fél többet...

Kindi kérdése:

Amikor az egyik fél többet keres hogyan osszuk meg a kiadásokat?

Figyelt kérdés

Férjemmel külön kasszán vagyunk amit mindketten jónak látunk - én meggondoltabb vagyok, neki meg vannak hirtelen felindulásból elkövetett nagyobb alkalmi kiadásai - így nincs belőle vita.

Mondom mennyivel keres többet :

Ő netto 4000 frankot én meg netto 2200 frankot. (Ha valaki átszámolná forintba, ne higgye hogy esetleg gazdagok vagyunk, mert a kiadásokat is rohadt magasak! lakás, kaja, biztosítás)

A költségeket 60%-40% arányban osztottuk meg, vagyis mondjuk havi 1900 frankos alap kiadás esetén (amibe a közös megélhetési ktg-ek tartoznak bele) ő kb. 1140 frankot én meg 760-at fizettem, neki 3250 keresete maradt nekem pedig 1450. (de ez csak elmélet, ennél sokkal kevesebb, mert erre jönnek más jellegű kiadások, kinek mi, amelyek nem tartoznak a közösbe, ezért nem írnám le)

Szerintetek igazságos ez a megosztás, hogy neki a végén kétszerannyi marad?

Néha hőbörgök, nem arról van, szó hogy éheznék, vagy nem tudnék egyáltalán félrerakni, de pl. már vagy egy éve le szeretném cserélni a kocsimat és nem jutok el odáig, míg ő ezt sokkal egyszerűbben megteheti, vett is magának jó kocsit, drágábbat mint amire szükségünk volt. Aztán rájött hogy annak a biztosítása sokat elvisz, végre lecserélte egyszerűbb kocsira.

Szerencse hogy külön kasszán vagyunk mert ő szezonálisan dolgozik kinnt külföldön és a két szezon között amikor úgymond 'kifújja" a gőzt, hirtelen sokat elkölt, ide-oda utazgat. Mivel én a szezon között is dolgozom, sajnos nem tudok vele tartani, így nem vehetem ki a részem az élményből, de mivel külön kasszán vagyunk, nem is szólhatok bele mire költi a pénzét.

Most találtam végre egy jobban fizető állást, kicsit ki fog egyenlítődni a különbség, netto 3600-at keresek, ő 4000-et. Ha például a havi közös költség (lakás,rezsi, biztosítás, kaja, gyereknek ovi belevéve) legyen mondjuk 1900 frank, hogyan osztanátok meg a költségeket?

A régi megosztás szerintetek helyes volt?

Kérem senki ne szóljon le minket amiért nem közös kasszán vagyunk, hiszen kinek mi a jobb...inkább arra lennék kíváncsi, hogy akik külön kasszán vannak és mondjuk az egyik fél többet keres, hogyan osszátok meg a költségeket? Ha mindkét fél kb. ugyanannyit keres akkor nincs gond, de mi van akkor ha az egyik fél kevesebet?

Most is van kb. 400 frank a keresetünk között, a férjem azt javasolta, ezen túl ne 40-60% arányba osszuk meg hanem menjen minden felesbe...Szerintetek?

2013. okt. 4. 22:55
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
4%
Szerintem annak, hogy mennyit kerestek semmi köze ahhoz, hogy milyen arányban osztoztok. Minden esetben 50-50%-ban kéne, hiszen ugyan annyi az egy főre eső költség!
2013. okt. 5. 12:16
 12/28 A kérdező kommentje:

igen, 30-70% lett volna a pontos elosztás a fizetésünk arányosítása szerint. Ő már akkor is fele-fele megosztást akart attól függetlenül hogy majd kétszer annyit keres mint én. A 40%-ot úgy sikerült szó szerint kiharcolnom, mondván jobb mint 50% csak azért rosszul esett hogy nem a férjem ajánlotta fel, hogy drágám a te kereseted kevesebb, én többet bevállalok, hanem még az orrom alá dörgölte milyen nagylelkű.

Én benne lennék a közös kasszában, de nem Vele! Frászt kapnék ha belenyúlna mélyebben a kasszába, aztán ha egyikünknek sincs pénze kitől kérjünk? Jó, ettől nem kell félni, az ő célja is az hogy félrerakjon. Az a baj, hogy hónapokig kuporgat amig dolgozik, aztán amikor meg kiereszti a gőzt hirtelen elmegy a nagy része és telnek az évek és nem jutunk el odiáig amig szeretnénk.

2013. okt. 5. 12:48
 13/28 anonim ***** válasza:

Oh tehát még alkoholista is :(

1edül nem jönnél ki jobban egy kisebb lakásban?

2013. okt. 5. 12:57
 14/28 anonim ***** válasza:
70%
jó szar egy házasság lehet
2013. okt. 5. 13:27
 15/28 anonim ***** válasza:

Kedves 8-as válaszoló, ha akarná se tudná kizsigerelni a pasit, mivel nincsenek közös számlán... az ő pénzébe gyakorlatilag nem tud belenyúlni, ezért nincs is lehetősége arra, hogy kihasználja. Amúgy meg szerintem sem tenné meg.

De mondom, aki ennyire költi a pénzt mindenféle dologra, csak hogy kieressze a gőzt, ezzel együtt meg nem jut egyről a kettőre, azzal nem lehet mit kezdeni.

Az meg egyenesen a pofátlanság csúcsa, hogy amikor ő kétszer többet keresett, akkor is ötven-ötven százalékot akart. Az eszem megáll komolyan... (én speciel válást javasolnék... mert ahogy az írásaidból megfigyelhető, egyáltalán nem bízol benne, és rábízni se mernéd az életed, meg annak az irányítását, mert tudod hogy csak rosszul járnál vele... így nincs sok értelme az egésznek...)

2013. okt. 6. 15:33
 16/28 anonim ***** válasza:

Utolsónak:

Egyrészt pont nem arról volt szó, hogy a pasi a költekezései mellett ne jutna egyről a kettőre, hiszen leírta a kérdező, hogy a férje bezzeg tudott venni egy új kocsit, csak ő nem.

Ha pedig külön kasszán vannak úgyis, akkor amúgy nem tök mindegy, hogy a SAJÁT pénzét mire is költi el? Hogy évente mondjuk 2 hónapot szórja a pénzét, ha ez egyszer NEKI belefér?

A másik pedig, hogy pofátlanság, hogy fele-fele arányban akart már akkor is osztozni, amikor majdnem kétszer annyit keresett...

Nézd, ha van egy fix összegű rezsi, legyen 1900 frank, amivel a kérdező is számolt, és azt használják ketten, akkor akkor is ennyi lesz, ha összesen keresnek 10000 frankot, meg akkor is, ha 2000et. Közösen használják, tehát lehetne akár felezni is, nem hiszem hogy a pasi azért többet égetni mondjuk a villanyt, mert többet keres, nincs összefüggés.

Az egy másik kérdés, hogy nem lenne túl gáláns dolog, de a logika ebben is megvan.

Mondjuk nekem személy szerint eleve felfoghatatlan maga a külön kassza intézménye is egy házasságban, de ez már csak az én magánvéleményem.

2013. okt. 6. 18:07
 17/28 anonim ***** válasza:

16-os válaszolónak:

Én ezt értem, és meg is értettem a kérdést, de hogy a kérdező utolsó kommentjéből idézzek: " Az a baj, hogy hónapokig kuporgat amig dolgozik, aztán amikor meg kiereszti a gőzt hirtelen elmegy a nagy része és telnek az évek és nem jutunk el odiáig amig szeretnénk."

Tehát oké a kocsi, meg oké hogy költ erre-arra, de úgy látszik a KÖZÖS életükre sajnos nem nagyon jut pénze, csak saját magára.

Az 50-50%-ban tényleg benne van a logika, csak amint ahogyan azt te is írtad, nem túl gáláns. Sőt, mondhatni egyáltalán nem az.

És félreértés ne essék, én sem pártolom a különkasszát egy házasságban, és szerintem is az lenne a normális ha KÖZÖSEN élnék az életüket, de ismét csak azt tudom mondani, hogy nem mindegy hogy milyen partner mellett vagy. Aki reális, megbízható, rád is figyel, de közben magát se hanyagolja el, normálisan költitek EGYÜTT a pénzt, az úgy oké.

De amikor van egy olyan partner, aki csak úgy egyszer fogja magát, veszi a bankkártyát és a kettőtök fizetését a saját szórakozására, értsd: "hogy kifújhassa magát", elveri, úgy, hogy eközben csak saját magára költ, és nem kettőtökre, az úgy már nagyon necces. Szerintem téged egyszer így lehúzna, és elverné a nagy nehezen megkeresett pénzedet, amiből te jóformán semmit se költhettél, megnézném a reakciódat... szerintem legközelebb kétszer is meggondolnád a közös kasszát.

Sajnos az ismeretségi körömben nem egy, nem kettő hasonló eset történt. Az egyik félnek kellett egy motor, hopp, bankkártya el, összes zsé le. És ismétlem, MAGÁNAK vette, a párja hozzá se nyúlhatott. És így tovább, évekig. Hidd el, ez hosszútávon idegörlő. És mindegyiknek válás lett a vége hosszú-hosszú örlődés után.

Tehát ezért mondom... ahol nincs bizalom, ott gyakorlatilag nincs semmi sem...

2013. okt. 7. 01:12
 18/28 A kérdező kommentje:

Most már nem annyiból nem aktuális az egész, hogy kb. mindketten ugyanannyit keresünk.

Ő pl. kapja a fizetése mellett a családi pótlékot 190 frankot - ebből kifizeti a kislány biztosítását 90.- a többit meg elteszi, holott én szoktam a kislányra költeni, ruhákat, meg ezt azt venni.

Amikor szóbahoztam hogy beszéljük át ki mit fizet volt hogy arra hivatkozott, hogy amikor kiköltözünk külföldre, akkor elejében én nem dolgoztam kb. 1 évig a kislányuk miatt és ő tartott el minket - ez akkor rosszul esett - de már ez sem aktuális mert dolgozom és keresek. Csak hát valami tüske azért ott maradt, meg bánt hogy amikor eljön a hónap eleje és odaadom neki amit kell, mert ő megy befizetni a számlákat - sokszor lehord hogy a fogamhoz verem a garast stb. pl. kifizettem a kislánynak a tánctanfolyamot fél évre, és a felét levontam, lévén úgy beszéltük meg közösen álljuk, ugyanis mielőtt beírattam megkérdeztem a férjem vállalja-e a felét, különben túl drága hogy egyedül finanszírozzam. Akkor azt monda hogy jó, de amikor levontam, akkor meg mérges volt rám.

Nagyon rosszul esik hogy mindig mennek a viták hónap elején meg kapom a megjegyzéseket, holott úgy osztok szorzok ahogy megegyeztünk.

2013. okt. 14. 13:09
 19/28 anonim ***** válasza:

A férjed egy egoista s_ggfej. Ezen nincs mit szépíteni, neki minden jár, ő mindent megtehet, de amikor felezni kéne, meg megosztani a vagyont, akkor meg sír a szája. DOBBANTS BASSZUS! Nem sok gáláns férfi van a világon, de még megtalálhatod azt, aki hozzád passzol és érdeklik az igényeid és figyelne rád. Hatalmas teher kerülne le a válladról.

Akár titokban is találkozgass mással, vagy ismerkedj a neten, de azt nagyon óvatosan, mert ha nagyon akarja, akkor visszakeresheti hogy kivel mit beszéltél. Tudom, nem túl gerinces dolog, de ő sem az. Folyamatosan felrúgja a megegyezéseiteket, tehát neked is jogod van megtenni ugyanezt.

Hidd el, sokkal jobb életed lehetne valaki mással. Nem értem mire vársz, süt a fájdalom meg a düh a soraidból, ez senkinek sem tesz jót. Már régen nem azt a világot éljük, ahol a nők a rabszolgák, meg mindent el kell tűrniük.

Ha szükséged van valakire, akivel beszélhetsz néha néha, vagy átsegít ezen, akkor írj privátot. Én tudom min mész keresztül.

2013. okt. 24. 18:50
 20/28 anonim ***** válasza:

"Akár titokban is találkozgass mással"

Hú de korrekt lenne... ez igen! Csak gratulálni tudok!

2013. okt. 24. 22:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!