Olyat lehet csinálni, h "eladom" a lakásomat, de amúgy nem kérek érte semmit?
Tehát hogy értelmesebb legyen:
Nézegettem az ajándékozást, de csak egyenesági rokonságnál van könnyítés adózásnál, én viszont unokatesóra v bnőre ruháznám át.
Szóval olyat lehet csinálni, hogy mintha eladnám a lakást úgy átíratni?
Nem, nem, nem! Máshogy:
Nem ajándékozás, mert az ajándékozásnak magasabb az adója
Arra gondoltam, h egy szerződés egy vételárról, bimm-bamm de nem fizet, csak az illetéket utána.
Azt lehet?
Gondolom az adózást szeretnéd elkerülni , nem érdemes ilyen hülyeséggel próbálkozni , rád száll a Nav ,ezt is és az egyéb ügyeidet is megvizsgálják , a végén nagyon rosszul fogsz kijönni belőle.
Tudod , a politikusok megtehetik , hogy egy nap eladnak Kaya Ibrahimnak 20 db céget , te viszont nem teheted meg....
Egyébként ha eladod ingyen a lakást , azt nevezik ajándékozásnak .....
Gondolj bele , ha hagynák , hogy az embereket ezt csinálják , nem lenne adóbevétel.
Szóval a válasz az , hogy lehet ilytt csinálni , de a végén többe fog kerülni , mint a megspórolt adó....
Ha jól értem ti ezt csinálnátok.
Írtok egy adásvételi szerződést mondjuk 5 millióra.
Aki a "vevő" az ugyan nem fizet 1 forintot sem, de az illetéket kifizetné. Vagyis az 5 millió forintnak megfelelő illetékét.
Jól értettem??
Ha igen, akkor meglehet csinálni, de nem érné meg.
Ugyanis a vevőnek illetéket kell fizetnie. Az eladónak (vagyis neked aki 1 forintot sem kap a valóságban de papíron 5 milliója lett) szintén adóznia kell, nem is keveset ha a pénzt nem fekteti be szintén ingatlanba..
Utolsó, igen úgy akarom.
Viszont nem ismered azt a törvényt, h 5 év után adómentesen adhatom el a lakásomat! :)
Tehát ő befizeti az illetéket, én meg odaadtam a lakásomat.
Bocsi! adózásnál nincs könnyítés rokonsági foknak megfelelően, hanem az illeték-kivetésnél.
Neked, ha 5 éven túl értékesítetted az ingatlanodat, nem kell személyi jövedelemadóval foglalkoznod. A vevőnek viszont illetéket kell fizetnie.
És ezzel akartok Ti játszani, hogy az unokatesónak, vagy a barátnőnek ne kerüljön olyan sokba, ezért papíron eladod neki, de ténylegesen odaajándékozod.
Megléphető, de akkor azt fogják idővel vizsgálni, hogy az unokatesónak, barátnőnek honnan voltak milliói arra, hogy Tőled "megvegyék" a lakásodat...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!