Mi lesz a házunkkal? Hitel? Nem akarok elmenni innen!
Albérletben lakunk egy családi házban de közben a tudtunk nélkül a tulaj árulja. Ha a családban 2-en dolgoznak (kb 100 ezer forint havonta) akkor vehetünk fel kölcsönt, hogy meg tudjuk venni a házat? Tudna erről valaki bővebben tájékoztatni?
L/17
Az albérlőnek csak akkor van elővásárlási joga, amennyiben azt a bérleti szerződésben a felek kikötötték. Jogszabály azonban nem mondja, hogy az albérlőnek elővásárlási joga lenne. Temészetesen megvehetitek az ingatlant, ha meg tudtok egyezni a tulajjal.
Hitel felvételéhez bizonyos összegű önrésszel (megtakarítással) kell rendelkeznetek. Egy sima piaci kamatozású kölcsönnél kb. 40 % önrésszel kell számolni. Amennyiben valamilyen kedvezvényes kölcsönt sikerül felcsípni, akkor talán kevesebb önrésszel is meguszható. A havi törlesztés viszont nagggggyon húzós. Havi százezer bevételből nagyon nehéz kigazdálkodni... De ezt nektek kell kiszámolni...
A tulaj részéről nem túl tisztességes, hogy nem szól, árulja a házat, de tegyük hozzá, a barátom is 3 éve árulja a családi házát, és mégsem talál vevőt. Lehet, hogy csak akkor akar szólni nektek, ha valami komoly kezd körvonalazódni.
Másrészt: egy átlag családi ház, feltételezem, 10 és 25 millió forint között van. Kizárt, hogy 0 Ft önrésszel kapjatok erre hitelt, főleg nem 100 000 forintos közös jövedelemmel...
Ha van pár millió önrész, és egyéb tényezők, pl régóta vagytok a munkahelyeiteken, stb, akkor más a helyzet. 17 évesen, gondolom, nem te vagy a dolgozó családtag.
Viszont kettő darab minimálbér együtt is több, mint 100 000 forint, szóval nem tudom, hogy jön ki ez a 100 000, és minimálbérre a bank nem fog hitelt adni.
Egy átlag törlesztőrészlet 30-80 000 forint között van havonta, én meg már azt sem értem, hogy a fenébe jön ki egy 3-4 fős család százezer forintból, főleg albérletben.. máshol csak a kaja ennyi!
Biztos csak ennyi jövedelem van? Vagy csak papíron?
Nem 100 ezer fonrinbol élünk 4-en havonta, mert 3-an dolgoznak. szóval 300 ezerből kb.. meg én is dolgozok mellesleg csak nincs bejelentve. köszi a válaszokat.
és akkor mit csináljunk? nem hagy nyugodni ez az egész. nem akarok elköltözni megint, olyan nehezen tudtunk ide is átcipekedni mindent. kocsink sincs. nem akarok elmenni. szemét a bérbe adó.. :'(
köszi a válaszokat, irjatok még!
Nem tudom, de úgy sejtem (cáfold meg, ha rossz a sejtésem), nincs írásos bérleti szerződésetek, tehát nem hivatalosan laktok albérletben. (Mit értesz az alatt, hogy a "mi házunk?")
A jövedelmetek egy része nem bejelentett, tehát hitelfelvételnél nem tudjátok igazolni a 300e Ft-ot. (Mennyi hitelre gondoltatok?)
Félretett pénzetek, önerőtök nincs a lakás megvásárlásához. (Miért nincs, ha ennyi a bevétel és tudjátok, nem a tiétek a ház, bizonytalan a lakhatásotok?)
Ebben az esetben csak 3 lehetőségetek van megvenni a lakást, amiben éltek:
A főbérlőnek felajánlhatjátok, hogy részletre megveszitek tőle a lakást. (Ezzel az a probléma, hogy neki nem érdeke így eladni, ha kaphat olyan vevőt, aki egy összegben kifizeti a ház árát.)
Megveszitek plusz fedezet felajánlásával 100%-ban hitelre. (Ez csak akkor működik, ha van felajánlható plusz fedezet, egyéb ingatlan a családban.)
Megveszitek úgy, hogy a tulaj beleegyezik, egy részét neki fizetitek részletre, a többi részét meg bankhitelből rendezitek. Ez a legmacerásabb, mert itt a bank felé le kell "igazolni", hogy az önerőnek megfelelő részt Ti már odaadtátok a tulajnak, tehát előre el kell ismernie, hogy azt a pénzt már megkapta. Háttér szerződésekkel megoldható a dolog, de ehhez egy jó ügyvéd kell, aki mindenki számára elfogadható szerződéseket ír.
(Én, mint tulaj nem szívesen kötnék ilyen szerződést, túl nagy a kockázat, hogy mégse fizet ki rendesen a bérlő.)
Már bocs, de ha albérletben élsz és a megállapodás (már ha van írásos megállapodás) határozatlan időre szól, a tulajnak szíve joga értékesíteni a házat, ha pénzre van szüksége. Általában 2 hónap kauciót szokás előre kérni, ez annyit jelent, hogy 2 hónapig még köteles nektek lakhatást biztosítani, ha eladta a házat, vagy Ti is 2 hónap bérleti díjat buktok, ha bejelentés nélkül távoztok, mint bérlők.
Az, hogy miért nem értesített a főbérkő benneteket arról, hogy árulja a házat, azt nektek kell tisztázni vele, kizárólag csak Ti tudhatjátok, miért ilyen a viszony.
Lehet, hogy lakottan akarja eladni a házat, és akkor nektek csak az változik, hogy kinek fizettek?
De nem eszik olyan forrón a kását, mostanában nem olyan egyszerű eladni egy házat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!