Megteheti-e a munkáltató hogy táppénz/betegszabadság alatt személyesen leellenörzi a munkavállalót a lakcimén?
Az a kérrdés hogy ha a cég pl így szeretné csökkenteni a munkavállalók táppénzes napjait, kimehet-e a munkavállaló lakására, köteles-e az beengedni, vagy a munkáltatót képviselö személy táppénz okára, idötartamára vonatkozóan
feltett kérdéseire válaszolni?
Lehet-e szankcionálni azt ha pl nem tartózkodik otthon a munkavállaló táppénz alatt?
Hallottam hogy bizonyos cégek ilyen intézkedéseket vezettek be és nem tudom hogy ez szabályos-e?
köszönöm.
Elvileg: lehet ellenőrizni, de nem vagy köteles beengedni és a táppénz okára, idötartamára vonatkozóan feltett kérdéseire válaszolni. A betegség oka személyes adatnak minősül, legfeljebb az időtartamra adhatsz -hozzávetőleges- tájékoztatást. Az, hogy otthon vagy-e függhet attól is, hogy kell-e vizsgálaton, kezelésen megjelenned, ezért -szerintem- nem szankcionálható.
Persze mindez attól is függ, hogy mi van a munka, illetve a kollektív szerződésben, -ha van!
A cég nem, csak a megfelelö megbízott ellenörizheti, hogy aki elvileg "beteg", az tényleg az-e.
Arról, hogy MI a baja, nem köteles felvilágosítást adni, de azt, hogy meddig ban táppénzre véve, igen.
Ha meg ilyen esetben nincs otthon, akkor igen jó indokának kell lennie (pl. orvoshoz ment, esetleg élelmiszert venni - más bevásárlás nem elfogadható), ugyanis a táppénz NEM szabadság.
Ha nem tudja bizonyítani, hogy tényleg beteg, hanem máshol van, dolgozik, nyaral, akkor egyrész meg lehet töle vonni a táppénzt (a már kifizetettet visszafizettetik), el lehet küldeni a munkahelyröl azonnali hatállyal söt adott esetben táppénzcsalás miatt még bírósági eljárás is lehet belöle.
3!
A táppénzes papíron szerepel, hogy milyen időpontban járhat ki. Ha nem akkor megy es épp ellenőriznek, akkor max azt fogadjak el, ha orvosnál volt - arról pedig kell igazolás.
Köszönöm a válaszokat..
Egyébként nem mint táppénzcsalást elkövetni szándékozó munkavállaló, hanem mint egy (ilyen intézkedéseket tervezö) cég alkalmazottja kérdezem ezt.. Valószinüleg nekem jutna ez a hálás feladat majd és nem nagyon tudom magam elképzelni amint ezt csinálom, hogy kijárogatok a dolgozókhoz ..:(
Ha ki is megyek nem tudom azt a szitut elképzelni hogy faggatom meg hogyha nincs otthon, annak is lehet 1000 oka.. Ok h élelmiszerért, orvoshoz mehet csak ki, de ez nekem is nagyon idörabló lenne ha kimegyek pl x föhöz és senki sincs otthon, aztán még utánajárni hogy hol is volt, arról hozzon bizonyitékot. stb...
Értem a cég szándékát csak a megvalósítással kapcsolatban vannak kétségeim..
Ahogy többen is irták, egy CÉGNEK erre nincs joga, a TB alkalmazottjainak igen.
"Ha ki is megyek nem tudom azt a szitut elképzelni hogy faggatom meg hogyha nincs otthon, annak is lehet 1000 oka.. Ok h élelmiszerért, orvoshoz mehet csak ki, de ez nekem is nagyon idörabló lenne ha kimegyek pl x föhöz és senki sincs otthon, aztán még utánajárni hogy hol is volt, arról hozzon bizonyitékot. stb..."
Neked ilyen esetben is max. az lenne a dolgod, hogy odamégy, megkérdezed, hogy meddig van táppénzen - azt, hogy mi baja van, privát megkérdezheted, hivatalosan nincs hozzá semmi közöd, és ettöl még az orvos sem adhat ki adatot a titoktartás miatt -, erre válaszolnia illik, hogy X napig vagyok kiirva.
Ha nincs otthon, akkor NEM neked kellene utánajárni, hogy hol volt, hanem max. otthagysz egy cetlit, hogy ekkor kerested, igazolja, hogy hol volt - tehát NEKI kell igazolással megjelennie, nem pedig neked kujtorigni utána, abizonyitás a beteg dolga!
De mint irtam, erre csak akkor van jogod, ha Tb illetve más hasonló szervezetnél vagy alkalmatva, a dolgozó munkahelye ilyenre nem jogosult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!