Miért siránkozik mindenki, hogy mekkora válság, meg szegénység van, és "nincs pénz kenyérre"? Bővebben lennt.
Én Budapesten élek, lehet csak itt van így(bár az ország más pontjain élő ismerőseim is hasonlókról számolnak be általában), de nekem a következő tűnik fel:
- a középiskolákból kimenő fiatalok 70-80%-ának a kezében cigi(nem is az olcsóbb fajta), energiaital, családonként azért minimum minden 3. nagykorú embernek napi 1 doboz cigire futja
- majdnem minden fiatalnak legalább 50-100.000 forintos telefonja van, nagyon sokuknak minimum egy iPhone4, vagy Galaxy S2. Igaz ez rengeteg fiatal, középkorú felnőttre is
- gyakran hétköznap is előfordul, nem csak este, hanem délután is, hogy 10 belvárosi hatáskörben lévő kocsmából, kávézóból, szórakozóhelyből 6-7-ben gyakorlatilag nem találsz 2-3 emberre való szabad helyet. Hétvégén ez hatványozottan igaz, egyes helyekre alig férsz be(Akácfa söröző, Szimpla, Morrison's, stb., stb.), sok tizenéves gyakorlatilag minden pénteken, szombaton mocsárrészegre issza magát(volt erről valami statisztika nemrég, hogy a havi, több, mint 5-ször lerészegedő 14-18 évesek aránya 30% talán), természetesen anyuci, apuci pénzéből. Ugyanez igaz a Mc'Donaldsokra, meg mindenféle gyorsétteremre.
- gyakorlatilag minden fiatal nagyon jól öltözött, legtöbb lányon egy kg. smink, meg avonos, oriflamees dolgok, ami szintén nem havi 1000-2000 ft-ba kerül.
Kövezzetek meg, tegyetek máglyára, égessetek bilogot a bőrömbe, de szerintem ez egyáltalán nem nevezhető szegénységnek, ha a legtöbb embernek a fennt említett szórakozásokra/luxuscikkekre van pénze. Mielőtt valaki azzal jönne, hogy én csak irigykedek, leszögezem: egyáltalán nem vagyunk csövesek anyagilag, félre tudunk tenni pénzt a hónap végén, nyaranta el tudunk menni 1 hétre nyaralni, és télen pár napra síelni.
F/22, mérnök-informatikus szakra járó egyén, aki egyetem mellett heti 20 órát dolgozik.
Kenyérre nincs. Meg törlesztőrészletre vagy saját lakásra. Esetleg számlákra. Cigire meg piára mindig van, nézd meg a hajléktalanokat, még nekik is.
Egyszerűen más tartja el őket és másra költenek mint te. Neki esetleg a szüleik kapnak idő előtt szívinfarktust, rékot a válság okozta stressz miatt, de jajjj a gyereknek meglegyen az okostelefon.
Én is akartam feltenni hasonló kérdést. Mi is Budapesten élünk, hétvégén voltunk az Ikeában (kellett vennünk egy fogast) és olyan sokan voltak, hogy a sorompó előtt kellett várni az autóval, és csak akkor engedtek be, ha kijött egy másik autó. Telistele volt az áruház.
Pár hete a barátnőmmel jártunk egy plazában, moccanni alig lehetett, ember ember hátán...Elég sokat járok ilyen helyekre, szerencsére nekünk nincs különösebb anyagi gondunk, mondjuk panaszkodni se szoktam, és mindig azt tapasztalom hogy pl. egy plaza éttermi részén soha nincs szabad hely, vagy csak 1-2.
Szerintem ha válság lenne, az nem így nézne ki már bocsánat. Kongania kellene az üzleteknek és vendéglátóhelyeknek az ürességtől.
Persze az csak jó, ha nincs válság, csak utálom ha hülyének nézik az embert.
Szerintetek mennyien élnek ilyen nagylábon hitelből?
Amikor tönkrement a mosógépem, akkor sürgősen kellett, volt egy lehetőség kamatmentes hitelre, kihasználtam mert ez nem a plazmatévé meg okostelefon kategória, tiszta ruha az kell, pont akkor jöttem vissza GYEDről, így még nem volt meg a megtakarításunk. Ehhez a kamatmentes áruhitelhez adtak még egy hitelkártyát, kérés nélkül, ez járt. Aztán elkezdték küldözgetni a leveleket, hogy megemelték a hitelkeretemet még 100 ezer ft-tal, aztán megint, és közben jöttek az ajánlatok, hogy vegyek fel erre-arra, utazásra, vásárlásra, iskolakezdésre 700, 800 ezer Ft-ot, 1,5 millió Ft-ot, stb....
Ezeket kidobtam, a mosógép árát kifizettem, nem volt szükségem hitelkártyára sem, elmentem megszüntetni a számlát.
Eszméletlen sokan voltak az irodában, és nem a lepukkant csóró emberek, mentek fizetni az elmaradt 2-3 havi részletet egyben, kezükben a felszólítással... Volt akinek 120 ezret kellett kipengetni ott helyben, és ez neki ha jól emlékszem csak 3 havi részlet volt, ehhez képest az én havi 8000 Ft-os mosógépem részlete nudli...
Szerintetek ebből az ilyen-olyan hitelből finanszírozzák ezeket? Nekem van kollégám aki múltkor azt mondta, hogy épp megy hitelkeretet emeltetni a bankjához... Ő is sír-rí, hogy nincs pénze, most egyben kell kifizetnie a több havi villanyszámlát mert ki akarják kapcsolni az áramot ezért kell a hitelkeret emelése hogy a mínusz 100-ból mínusz 200-ba menjen, és azért az új teló megvan, minden hétvégén egy buli részegedésig ivászattal, márkás sportszer, stb...
És te most pontosan miért is nyafogsz?
Műszakin nem tanítanak statisztikát? Pénzügyi ismereteket? Ezért kár támogatni a műszaki karokat...
Én Pesten élek, úgyhogy csak a fővárosban tapasztaltakról tudok írni.
Először is az országban sok embernek volt, van és lesz sok pénze.
A szórás sem mindegy, hogy kikről alkotsz véleményt és hol. Ha megnézed az egyetemistákat a jogi kar vagy a Corvinus környékén, akkor egyetértek az általad megfogalmazottakkal, ide ugyanis elég sok jómódú fiatal jár. Még egyetemista koromban csodálkoztam, hogy emberek, akik tudtam, hogy nem engedhetik meg maguknak, miből mennek kétnaponta cukrászdába, moziba, bulizni (az rohadtul nem olcsó) és miből vesznek drága telefont, ruhát. Mint kiderült diákhitelből finanszírozták magukat, szülők persze erről nem tudtak, ugyanúgy adták a gyereknek a pénzt, amennyit tudtak. (persze dolgoztak is sokan)
Munkahelyen sok ember nem akar az életszínvonalából engedni, abból az életszínvonalból, amit soha nem engedhettek meg maguknak. Főleg a nőkről tudom kijelenteni, hogy többen személyi hitellel, hitelkeretből élnek. (pedig nagyon nem a minimálbért keresik, ennek ellenére nem tudnak nettó 200-ból kijönni).
Az meg, hogy minden 2. ember apple-lel jár, arról csak azt tudom mondani, hogy közölük rengetegen fű alatt veszik ezeket a lopott telefonokat, ilyen embert is ismerek nem egyet a környezetemben.
Az ilyenre azt szokták mondani nézd milyen jó kocsija, háza, telefonja van de nézd mennyi hitel van mögötte.
Itt vagyok én 18 éves lány vagyok nincs okos telefonom, nincs márkás söt kínais ruhám se. Turkálóbol öltözöm 100/ft darab áron. Van egy lyukas sportcipöm amiben kiteleltem. Üres a hütö vagy is van benne margarin zsír 1-2 paradicsom paprika Hideg kajának ezeket esszük. Mindennap eszünk meleg étel ( inkább ere költün felvágott stb helyett.) Reggelire vacsorára van margarinos, zsíros kenyér. Suli után otthon ülök nem járok szorakozni. Nem szoktam siránkozni meghúzom magam hisz ha mindig sírnék panaszkodnék attol nem változna semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!