Szabálytalan-e ha egy munkahelyen havi szerződéssel foglalkoztatnak embereket? Ha szabályos, akkor miért éri meg a cégnek, ha nem akkor hogy tudja megcsinálni?
A cégnél, ami külföldi tulajdonban van kb. a dolgozók 80%-a vállalkozó által dolgozik, havonta hosszabbítanak munkaszerződést és ez alapján jár nekik a fizetés is.
Ennél a cégnél dolgozom, de én határozatlan idejű szerződéssel vagyok alkalmazva. Ez a kérdés azért merült fel mert hallomásból /a cégen belül/ a dolgozók fülébe jutott a hír, miszerint valószínű hogy a továbbiakban minket is vállalkozón keresztül szeretnének foglalkoztatni. Mi a hátránya ennek a vállalkozón keresztüli szerződésnek?
Nálunk is, amikor kitört a világválság, havonta hosszabbították meg a szerződéseket 3 hónap helyett.
Az utolsó kérdésedre nem tudok sajnos válaszolni.
Aki "vállalkozóként" dolgozik a cégnek, az nem alkalmazott, hanem fizetett partnert. Ez egy cégnek több dolog miatt is előnyös:
- Nem kell utána járulékot fizetni (fizeti maga után a vállalkozó, bár ált. ezt még belekalkulálják a térítésekbe)
- Nem kell sem betegszabadságot, sem táppénzt, sem utazási költségtérítést fizetni
- Szabadságot sem kell adni, "nem jár"
- Bármikor indoklás nélkül "ki lehet rúgni", nincs felmondási idő, nincs munkavédelem, nincs védett kor, nincs terhességi védettség
Szerintem inkább itt arra gondolnak, hogy kölcsönzött munkaerőként foglalkoztatnák őket egy másik cégen keresztül. Hát előnye nem sok van.
Azért csak 1 havi szerződésük van, mert ha egyszer csak nincs szükség az illetőre, minden komplikáció nélkül el lehet tőle köszönni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!