Mi történne, ha mindenki megtagadná a munkát addig, amíg nem kap dupla bért?
Tudjuk, hogy Angliában, Németországban, USA-ban 5-10-szer többet keresnek és 3-5-ször jobban élnek az emberek. Miért? Egy angol pénztáros, pék, asztalos, buszvezető többet és jobban dolgozik? Több kiflit, csavart gyárt le naponta? Ugye nem. Akkor miért kap mégis sokkal több pénzt ugyanazért a munkáért?
Azért, mert ott más sem vállalja olcsóbban, tehát a munkaadó kénytelen kifizetni a magasabb bért.
Logikus a kérdés: Mi lenne, ha Magyarországon mindenki sztrájkba kezdene, és csak akkor lenne hajlandó dolgozni, ha megdupláznák a jelenlegi bérét?
Tudom, erre azt szokták mondani, hogy akkor a tőke elmenne máshova, Kínába, meg ahol olcsó a munkaerő. De ez két sebből is vérzik:
Egyrészt nem lehet minden munkát Kínában végeztetni. A buszokat itt kell vezetni, a házakat itteni munkásokkal kell építtetni, a hajamat levágatni se fogok Kínába menni. Jó, lehet, hogy az a pár multi, aki csak összeszerelő üzemnek használja az országot (Mercédesz, Audi, stb.), az elhúzna, és megszűnne pár tízezer munkahely, de ez az összes állásnak csak a töredéke lenne.
Másrészt ha ez az érvelés igaz lenne, akkor Angliában, Németországban stb. már rég 90%-os lenne a munkanélküliség, hiszen ott a legmagasabb a munkabér, és a "tőke" már rég elmenekült volna. Valahogy még sem teszi, inkább fizet.
Szóval a kérdésem ugyanaz: mi lenne, ha egyszer csak így összefogna az ország?
Persze tudom, élni kell valamiből, és a legtöbb embernek nincs megtakarítása, de elméleti szempontból akkor is érdekel a kérdés. És talán nem csak elméleti, mert például meg lehetne csinálni azt, hogy a kormány felvesz 10 milliárd euró hitelt, és azt szétosztja az embereknek, hogy kibírják a sztrájk időszakát. Ez fejenként 300 ezer forint lenne, amiből minimum 3 hónapig vígan megélne az ország.
Ez a 10 milliárd országos szinten nem lenne sok (a jelenlegi államadósságnak kb 10-ede vagy 20-ada), és cserébe pár hónap alatt elérnénk, hogy mindenki kétszer jobban éljen.
Az összes cég nagyon rövid időn belül tönkremenne, így később már nemhogy magasabb bérért, nemhogy ugyanakkora bérért, de semmilyen bérért nem tudnál már dolgozni, mert egyszerűen nem lenne kinek. Mivel a munkanélküliség az egekbe szökne, az államnak nem lenne pénze segélyt sem osztania, így szépen éhenhalnának az emberek és az erőszak-anarchia lenne az utcákon.
Hatalmas ötlet, szerintem csináljuk meg :P
1-es: Az élelmiszert behoznánk külföldről, ahogy most is nagyrészt külföldi minden, amit eszel.
2-es: Erre csak ugyanazt tudom mondani, amit már leírtam: ha Angliában nem mennek tönkre a cégek 3-5-ször magasabb bérek mellett, akkor itt miért mennének?
2-es vagyok.
Mert ott a bevételük is lényegesen nagyobb. Angliában ugyanaz az életszínvonal, mint itt, kerül vagy 4-5x annyiba, tehát ugyanott vagy. Sztrájkolhatnál persze, kapnál 5x akkora fizetést, de akkor a hamburger se 500 Ft-ba fog kerülni, hanem 2500 Ft-ba, ugyanúgy, ahogyan az albérletet most 50.000 Ft-ért lehet találni, a fizetésemelés után 250.000 Ft lenne.
Ez csak játék a számokkal, a gazdaságnak nem erre van szüksége, hanem több munkahelyre, szakképzettebb emberekre, nyelvtudással.
dolgozna helyetted más
pont azért nincs sok munkahely, hogy te minimálbérért elmenj dolgozni
meg akkor az emberek tudnák fizetni a lakáshitelük, nem lehetne elvenni olyan lakásokat, amiért már kifizettek 2-3-4 milliót!
De a cégek mégis honnan fizessék ki a dupla munkabért? Ha Teszkóvan van 1000 millió éves bevétele és 1000 dolgozója, akkor hogyan fizessen ki nekik 2000 millió Ft bért? HONNAN?
Ha ezt megválaszolod, akkor te leszel a világ leggazdagabb embere pár éven belül, mert azt jelenti hogy pénzt tudsz teremteni a semmiből...
Szépen összeomlana minden.
Megszűnnének a cégek, kicsiktől a nagyokig. 10 milliárd euró hitellel könnyen lehet az állam becsődölne.Azt nem a két szép szeméért adják, hanem komoly biztosítékok ellenében,lásd IMF Vs megszorítási elvárások.
Akinek maradt még pénze a bankba, nem férhetne hozzá, már mint addig, amíg a bank is itt lenne (nekik kicsit nehezebb gyorsan kivonulni).
Gyakorlatilag ott állhatnál a társaiddal kézen fogva, hogy megcsináltuk, csak épp a célotokat nem értétek el. Mert már munkahely sem lenne, sőt gyakorlatilag semmi nem maradna, amiből esetleg el tudnál kezdeni építkezni.
Nem azért jöttek a multik ide, mert duplabért akarnak fizetni, vagy magasabb adókat szeretnének fizetni. Nézz meg pár esettanulmányt, milyen feltételek mentén alakultak meg itt pl. az Eu csatlakozást követően az ipari parkok és társaik.
Én is éltem már meg olyat a Henkel kapcsán, hogy egyik hónapban még prémiumot osztottak , következő hónapban meg országot váltottak..
Ennyire egyszerű a globalizáció. Ha nem vagy elég rugalmas, akkor igen könnyen a negatív externáliát a nyakadba kapod, de ha már kicsit szélesebb látóköröd van, könnyen rájöhetsz, hogy Te is pl. Eu-s állampolgár vagy, és elballaghatsz pár km-rel arrébb, hogy ne 68.000-et keress hanem 368.000-et ugyanazért az árufeltöltő, vagy pénztáros munkáért mondjuk németbe,vagy Ausztriába ha már szóba hoztad, ahol alacsonyabb az Áfa és hogy-hogynem, valahogy sok termék még olcsóbb, mint itthon, ha meg mégis egy árban van, akkor értelemszerűen a kereskedő árrése is magasabb amibe elosztva megjelenik a munkabér is.
De csak halkan jegyzem meg, hogy Franciaországban az élelmiszer Áfa termékkörtől függetlenül 5% (a mienknek majdhogynem 6-oda), a többi terméké 19% , nálunk ugye 27%. Ebből következik, hogy magasabb bért tud adni és eredményt teremleni egy vállalkozás kint,ami pedig stabil működését biztosítja. Ha nincs munkád,akkor meg a munkanélküli cca. 1200 euro. Lehet rájönnél hogy mire jött rá az a fél millió + a fel nem mért honfitársad, akik már nem itthon dolgoznak. Lehet ugyanannak a cégnek, nem kétszeres, hanem jóval magasabb fizetésért, jobb életkörülményekért.
Erre példaként megint csak halkan megjegyezve, ha nincs munkád van olyan lehetőséged, hogy nem itthon regisztrálsz munkanélküli hivatalba, hanem mondjuk svédbe. Lehet ugyanúgy az Ikea-nak dolgozol majd kint, mint ha Pesten dolgoznál, csak nem annyiért, és nem olyan körülmények között.
Én is szeretem a hazámat, sőt jó lenne tudni, hogy x év múlva megint érdemes lesz itthon élni, de ez most nem az az időszak. Én speciel abban bízok, magam részéről, hogy egyszer majd mi, vagy a mi gyerekeink meg tudják újból alapozni az ország gazdaságát, ugyanabból a külföldi tőkéből (amit kint félre tudunk tenni a fizetésből) hazai cégeket létrehozva, amiből most egyenlőre a multik árnyékába kell élnünk, bérminimumon tengődve.
Úgy látszik, rossz helyen tettem fel a kérdést, és nem nagyon érti senki, mire akartam kilyukadni.
A kérdés lényege az lenne, hogy mi indokolja azt, hogy egy angol vagy német munkás pontosan ugyanazért a munkáért reálértékben is sokkal magasabb fizetést kap. Ennek a valódi okaira voltam kíváncsi, és hogy ezen hogyan lehetne változtatni, illetve megadtam egy fiktív módszert, amiben nem a technikai kifogásokra lettem volna kíváncsi, hanem az elméletiekre.
Elfogadnám a "tönkremenne a legtöbb munkahely" típusú érveket is, ha ugyanezek a válaszolók tudnának arra válaszolni, hogy miért nem mennek tönkre az ugyanilyen vállalkozások nyugaton, sokkal magasabb béreket kifizetve (viszont a termékeiket nem ugyanannyival magasabb áron eladva). Mert ha a bérek és az árak ugyanolyan arányban lennének magasabbak nyugaton, akkor nem lenne magasabb az életszínvonal. Pedig tudjuk, hogy magasabb. Ez csak úgy lehet, hogy bár az árak (bizonyos területeken) magasabbak, de a bérek még magasabbak.
Tehát a kérdésem az, hogyan bírja ki a nyugati vállalkozó ezt ott, és akkor miért ne bírná itt?
Bak Norbert:
10 milliárd eurótól nem hiszem, hogy becsődölne a kormány, ha jelenleg kb 200 milliárd az adósság. Másrészt ha ezzel sikerülne rábírni a multikat, hogy kétszer több bért fizessenek, akkor a befolyt adók is kétszeresek lennének, amiből játszva vissza lehetne fizetni nem csak a 10 milliárdot, hanem a 200-at is.
Ha pedig a multik nem azért jöttek ide, mert magasabb bért akarnak fizetni, akkor miért maradnak meg egyáltalán a saját anyaországukban? Hiszen ott még szarabb nekik. Akkor miért vannak gyárak, teszkók, stb Angliában? Miért nem ment már mind Kínába?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!