Ma utaltam át az OTP bankon keresztül. És már 15 perce a tranzakciós állapotnál azt írja hogy várakozó. Nem utalták még át vagy szombaton nincs átutalás?
" Azért azt nehezen hiszem, hogy minden egyes átutaláshoz kell egy ember a bankokban. Nincs is annyi alkalmazott összesen, ahány átutalást indítanak naponta. Pláne, hogy most már 4 órán belül meg kell érkezzen idegen bankok között. Nem ellened beszélek, de akkor valami automatika csak kell, hogy legyen. Bankon belül meg aztán tényleg azonnali a tranzakció."
Valóban, nem beszélünk el egymás mellett: nem minden tranzakcióra kell egy ember, ezt jól látod, és én sem azt mondtam. Csak azt, hogy a rendszerek között olyan bonyolult a kapcsolat, és annyi helyen kell az áttöltő scripteket (automatizmus), programokat (automatizmus) lefuttatni, hogy nem lehet mindent automatizálni.
Példa: vásárolsz egy OTP-s Visa kártyával egy K&H terminálon. A tranzakció egyszer elmegy a Visa felé, onnan megy az OTP-hez, és megy a K&H-ba, ott a 4-órás időközönként csoportosítva küldik tovább az OTP felé. A beérkezett tranzakciót a kártyakezelő rendszer fogadja, ez egyből bekérdez a kártyacsalásokat figyelő rendszerbe (gyanús helyszín, összeg, stb...), továbbítja az adatokat számlavezető rendszerbe, hogy vonja le a számláról az összeget. Ha hitelkáryta, akkor még fedezetellenőrzés is megy, ami megint egy rendszerkapcsolat. És a végén a Visatól kapott adatokat összevetik a többi banktól kapott adatokkal, és kiszűrik a hibákat. Közben meg küldik az adatokat a többi rendszerbe, legyen az valamilyen reporting rendszer, vagy más számlavezető rendszer, stb...
A lényeg, hogy nagyon bonyolult tud lenni egy banki architektúra.
(az OTP-t és a K&H-t csak hasraütésszerűen írtam, nem ott dolgozom, úgyhogy nem tudom, hogy néz ki pontosan az ő architektúrájuk)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!