Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hónapok óta fennálló tartozást...

Hónapok óta fennálló tartozást magánszemélytől hogyan tudok "behajtani"?

Figyelt kérdés

A szomszédomnak van 3 gyereke, ki akartál lakoltatni őket nyáron, adtam kölcsön pénzt nekik, nem sokat, 51.000 Ft-ot. Úgy hogy következő hónapban megadják. 3.000 Ft-ot adtak meg, utána semmit, azt követő hónapban 24.000 Ft-ot. Még van 24.000 Ft tartozásuk, de nem akarják visszaadni. Mindig új kifogás van, mosógépet kellett venni, számlák, stb.

Hogyan tudom visszakapni a pénzemet?

Szóltam szépen, szóltam csúnyán, aztán megint szépen, de nem értem el semmit. Arra gondoltam, bemegyek a bírósághoz és ott teszek egy feljelentést.

Bizonyítékom ami van: több részletben kérték a pénzt nyár elején, és saját kézírással írták le, hogy kérnek 5-10 ezer Ft-ot. Ezek a papírok megvannak. És internetes levelezés megy arról hogy mindig csak ígérgetik.

Mit tehetnék szerintetek?

( Nekem is van 2 kis gyermekem, nekem is kellene a saját pénzem )

2012. okt. 23. 13:54
 1/5 anonim ***** válasza:

Mond meg, hogy fizesenek ki vagy rendőrséghez fogsz fordulni.

"mosógépet kellett venni," Mostak volna kézzel.

2012. okt. 23. 14:04
 2/5 anonim ***** válasza:
fizetési meghagyást tudsz indítani a jegyzőnél...
2012. okt. 23. 14:22
 3/5 anonim ***** válasza:

Megkérsz 1-2 nagyobb darab emberkét, hogy beszélgessenek el velük. Megmondod, hogy kapnak 25 ezret, te meg visszakapod az 50 ezredet.

Ilyenekkel pereskedni nem érdemes, mert többe kerül neked, sőt ha azt állítják, hogy visszakaptad a pénzt, csak ők szegény ártatlanok nem írtak papírt, mert megbíztak benned, akkor lehet feleslegesen is pereskednél. Gondolom a 3000-ről sem született papír, hogy visszaadták volna.

2012. okt. 23. 16:29
 4/5 anonim ***** válasza:

Minek adsz kölcsön, ha azt se tudod, mit tehetsz, ha nem fizetnek...

Bírósági eljárás több év is lehet, ha ellentmondanak a fizetési meghagyásnak, nem biztos, hogy tudod bizonyítani, bíróságra kell járkálni, ami valószínűleg több pénzbe meg vesződségbe kerül neked, mint a nyomorult 24ezer forintod.

Inkább örülj neki, hogy legalább a felét megadták, és többé soha ne adj kölcsön senkinek...

2012. okt. 24. 11:32
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Azért adtam kölcsön mert itt laknak 1 emelettel lejjebb, és az ő 2 lányával sokat játszott az én kislányom a nyáron. Úgymond összebarátkoztunk. Ki akarták lakoltatni őket és megsajnáltam őket, ezért adtam kölcsönt. Utólag beláttam hogy naív voltam....

Tegnap beadtam a közjegyzőhöz a papírt (fizetési meghagyás, ahogyan javasoltátok) és kifizettem az 5.000 Ft eljárási díjat, amit szintén rájuk terhelnek.

2012. okt. 25. 23:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!