Mit jelent a tőzsde világában a shortolás?
Elmagyarázom egy egyszerű példával.
3 ember akar Szegedről Budapestre eljutni busszal. De busz csak Bp-ről indul Szegedre. Először Budapesten leszállnak, majd a busz lemegy Szegedre, és felszállnak. Érted?
A shortolás alapja ugyanaz az elv, mint a "normál" profit elérése a tőzsdén. Olcsón kell megvenni a részvényt és drágán eladni. A shortolás csak időben fordítja meg ezt.
Eladok 100 részvényt, megkapom a pénzt, lesz -100 db részvényem. Ha szerencsém van, és esik az árfolyam, akkor veszek 100 darab részvényt, kifizetem, így 0 darab részvényem lesz, és az árfolyamok különbsége ugyanúgy megmarad.
Ez a buszos példára is igaz, bár azt nem én írtam. Azelőtt leszállnak, mielőtt felszálltak és megtették volna az utat. A tőzsdén is azelőtt adják el a papírokat, mielőtt megvették volna.
Befolyásos ismerős nem kell hozzá, egyszerű emberként is csinálhatsz ilyet bármelyik brókerirodában. Tudom, én is csináltam már ilyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!