Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ha a ház párom nevén van, és...

Ha a ház párom nevén van, és összeházasodunk, halála esetén én öröklöm a házat? Ha lesz gyerek, ő örököl, én pedig a haszonélvezetet? Halála után én abban az esetben örökölném a házat, ha előzőleg mondjuk a felét rám íratta már?

Figyelt kérdés
Páromnak nincs senki közeli hozzátartozója, és szeretne engem bebiztosítani ! Csak nem tudjuk mi a legjobb módja!
2012. okt. 6. 16:26
 1/6 A kérdező kommentje:
Az évek alatt sok a közös, sajnos anyukája apukája meghalt, végrendelkezni akar, de ugye eljegyzsünk is megvolt tavaly, így azt beszéltük, összeházasodunk, csak polgárival, így nem kell végrendelet. De ahogy olvasom, házasággal haszonélvező leszek, és a gyerek örököl, mert ugye még nincs, de most vágunk bele ! :)
2012. okt. 6. 16:32
 2/6 anonim ***** válasza:
Nem kell rád íratni, hisz nincs is aki örököl akkor csak a feleség örököl. Vagy kire gondoltál, az államra?
2012. okt. 6. 16:45
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha a hát a barátodé MOST, akkor az mindig is az ö tulajdona madar, függetlenül attól, hogy összeházasodtok-e.

HA lenne gyereketek (mindegy, hogy házasságból vagy azon kivül), a gyerek(ek) öröklik a házat (is). Ha netán van más gyereke is (mástól), akkor az összes gyerek számit, egyenlö mértékben örökölnek.

Ha házastárs vagy, akkor neked haszonélvezeti jog jár, más nem. Ez több, mint a tulajdonjog, életed végéig ott lakhatsz, és jogod van eldönteni, hogy ki élhet még ott rajtad kivül.

2012. okt. 6. 16:55
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, igen akkor haszonélvezet illet. Babát szeretnénk, most vágunk bele, így ő lesz az örökös :) Aki rokona van, az anyukájának az alkoholista testvére...nem tudom ő örökösnek számítana e..tőle tart párom...mert hiába nem tartották sose a kapcsolatot...egy faluban lakunk...nem tudni mi lenne.
2012. okt. 6. 17:37
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha valakinek nincs gyereke, akkor az örökösök sora igy néz ki: elöször a szülei, ha ök nincsenek, akkor az örökhagyó testvérei, ezek hiányában a szüleinek testvérei, illetve azok gyerekei örökölnek.
2012. okt. 6. 20:11
 6/6 anonim ***** válasza:
Szép-szép a haszonélvezet, de mi van, ha el akarod adni? Ha a tulajdonos nagykorú, akkor meg lehet oldani, mert az adásvételi szerződésben egy bizonyos összegért lemondhatsz a haszonélvezetről. Igazából az a gáz, ha a tulaj kiskorú, mert akkor a gyámhatóság rendesen megnehezíti az adásvételt.
2012. okt. 6. 21:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!