Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Amerika megint egy csomó...

Amerika megint egy csomó pénzt nyomtat, de mi a fedezet?

Figyelt kérdés
Ezt hogy lehet megcsinálni, hogy ne értéktelenedjenek el a termékek, ne legyen infláció és csak úgy nyomnak egy csomó pénzt? A mögött milyen árú, szolgáltatás van fedezetként?

2012. szept. 14. 12:46
1 2
 11/11 Ian Catman ***** válasza:

Értem, de én szándékosan abból indítottam, hogy választások előtt egy hónappal vagyunk. Ilyenkor MINDENT alárendelnek a választás megnyerésére, és a "hosszú táv" itt egy hónap marad. Mondhatnám, hirtelen (neo) keynesiánus lesz mindenki ("hosszútávon mindannyian halottak vagyunk", J.M. Keynes). Természetesen igazad van, hogy hosszú távon visszaüt, erre talán céloztam is, de mint mondtam, ilyenkor keynesiánus lesz minden jelölt. Keresletélénkítés, ha a kínálatélénkítés nem lehet. Ráadásul, a keresletélénkítés hatása gyorsabb és látványosabb, mint a monetáris po, szinte azonnal jelentkezik. Más kérdés, hogy utána azonnal fog jelentkezni az inflációs hatás is, ami ugyan egy ideig export ösztönző és adóbevétel, de a negatív hatás már a következő kormányciklusban jelentkezik.

A másik, nem Afganisztán óta, hanem folyamatosan a huszadik század közepe óta valahol háborúban van Amerika. Az, hogy legközelebb Líbia, Szíria, vagy Irán lesz a célpont, részletkérdés, nyilván láttad a Farok Csóválja c. zseniális (DeNiro, Hoffman) filmet.

A hadigazdaság multiplikátor hatása általában nagy, különösen olyan országban mint Amerika (és Oroszország és Kína), ahol vas, acél, energia van bőven, plusz mesterségesen nyomottak a belföldi olajárak, pont ezen iparok fenntartására (a benzin Amerikában mindig olcsóbb volt mint nálunk, és nem munkaidőre számítva, hanem egyenesen forintra, mert fenn kell tartani az autóipart, ami fenntartja az acélipart, ami így ontani tudja a fegyvereket, és visszafelé, összefüggenek). De talán ez már túl szakmai a kérdezőnek.

A lényeg, hogy hosszútávon persze, hogy a "seignorage" a legutolsó amihez hozzá kell nyúlni, az erős visszacsapás miatt, de rövid távon megtehetik.

2012. okt. 12. 01:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!