Mi a különbség a dombornyomott és a nem dombornyomott bankkártya között?
A dombornyomott kártyát lehúzóval is lehet terhelni. Ez egy indigós másoló, kvázi egy csekk lesz belőle amit aláírsz és az elfogadóhely (ahol nincs áram/telefonvonal, hogy POS termináljuk lehessen, s mobilon kérdezik le, hogy van-e fedezeted már ha lekérdezik), később beviszi a bankjába, aki intézi. Ennek a neve "terminált nem igénylő bankkártya-elfogadás" és elég magas szintű bizalmat igényel az elfogadó részéről (meg olyan jogi környezet, ami jobban véd a fraud ellen, mint itthon...).
Ebből alakult ki az, hogy a nem dombornyomottak (amik az előzőkből logikusan következve) csak elektronikusan terhelhetők (tehát a kézzel lehúzóra másolt kártyaadatokat nem fogadják el). Ez pedig oda vezetett, hogy a nem dombornyomott kártyákat butábbnak hiszik/hirdetik.
Meg kell jegyeznem, hogy én Mo-n 0 (zéró) olyan helyet láttam az elmúlt 10 évben, ahol lett volna lehúzó, ezt két tényezőnek tudom be: 1) nálunk mindenhol van áram és telefonvonal, nem úgy mint pl görögben ahol a szikla tetején levő étterembe egy bálamadzag viszi fel az áramot, 2) kápéből könnyebb nyúlni vagy adómentesen jattolni, mint egy banki tranzakcióból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!