Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Van egy házam és halálos...

Van egy házam és halálos beteg vagyok szeretném, hogy az egyik családtagom örökölje minden vagyonom mi ilyenkor a teendő?

Figyelt kérdés

2012. aug. 2. 23:50
 1/6 anonim ***** válasza:
78%
végrendelet ügyvéd közjegyző
2012. aug. 2. 23:55
 2/6 anonim válasza:
100%
Keress fel egy ügyvédet. Ügyvéd nélkül ezt nem lehet elintézni.
2012. aug. 2. 23:59
 3/6 anonim ***** válasza:
89%

Ügyvédet inkább ne ajánljatok. Az ügyvéd csak magánvégrendeletet készíthet, annak is az allográf fajtáját, és a csak ügyvédi ellenjegyzést tartalmazó végrendelet ÉRVÉNYTELEN! Ugyanúgy kell az ügyvéd mellé két tanú.

Vagy legyen allográf magánvégrendelet amelyet közjegyzői letétbe helyez az örökhagyó, vagy készíttessen közjegyzővel közvégrendeletet, az a biztos.

Amúgy kérdés, hogy az örökhagyónak van-e kötelesrészre jogosult leszármazója, mert ha igen, akkor azt nem tudja a végrendelettel kisemmizni.

2012. aug. 3. 00:43
 4/6 anonim ***** válasza:
Van kötelesrész az egyenesági leszármazottaknak, azt nem tudod kikerülni. Ahhoz nagyon súlyos indokok kellenek (életedre tört, börtönben ül stb.), hogy őket kizárd az örökségből. Olyan lehetőség Magyarországon nincs, hogy mondjuk van három gyereked, de abból a kedvencednek hagysz mindent, a többiek nem örökölnek.
2012. aug. 3. 09:23
 5/6 anonim ***** válasza:

A legtisztább dolog egyenesági örökösökre hagyni az örökséget, pl gyerekek. Nem egyenesági öröklésnél van 20% adó, amit az önkormányzatok vagyonbecslői ki is használnak. Nagypapám meghalt 2 éve, maradt utána egy 20 éves autó, egy ház, garázs, és egy nyaraló. Én az unoka vagyok, az autót a garázszsal a végrendelet szerint én örököltem volna, a házát a húgom, a többit apukám. (Ő az egyenesági örökös.) Az autót felértékelték 500000 ftra (ér kb 150-200e ftot, 100e ft lett volna az adó), a házat 5,5m ftra, 3m ftot ér kb, a garázst pedig 1m ftra becsülték, kb 400e ftot ér. Le is mondtunk ezekről a hagyatéki targyaláson az egyenesági örökös nevére, mivel ha minden úgy marad, ahogy a végrendeletben le volt írva, az adó miatt alig maradna valami. Így az ingatlanok eladásából tudtunk venni eddig 2 lakást, és még maradt tartalék pènz, az autó még nemsokára le lesz műszakiztatva, mert 8 éve csak állt a garázsban néha megjáratva.

Így gondold meg, kire akarsz bármit hagyni, hogy kapjon is valamiit.

2012. aug. 3. 11:02
 6/6 anonim ***** válasza:
ajándékozd neki, amíg még élsz...
2012. aug. 3. 12:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!