Van egy házam és halálos beteg vagyok szeretném, hogy az egyik családtagom örökölje minden vagyonom mi ilyenkor a teendő?
Ügyvédet inkább ne ajánljatok. Az ügyvéd csak magánvégrendeletet készíthet, annak is az allográf fajtáját, és a csak ügyvédi ellenjegyzést tartalmazó végrendelet ÉRVÉNYTELEN! Ugyanúgy kell az ügyvéd mellé két tanú.
Vagy legyen allográf magánvégrendelet amelyet közjegyzői letétbe helyez az örökhagyó, vagy készíttessen közjegyzővel közvégrendeletet, az a biztos.
Amúgy kérdés, hogy az örökhagyónak van-e kötelesrészre jogosult leszármazója, mert ha igen, akkor azt nem tudja a végrendelettel kisemmizni.
A legtisztább dolog egyenesági örökösökre hagyni az örökséget, pl gyerekek. Nem egyenesági öröklésnél van 20% adó, amit az önkormányzatok vagyonbecslői ki is használnak. Nagypapám meghalt 2 éve, maradt utána egy 20 éves autó, egy ház, garázs, és egy nyaraló. Én az unoka vagyok, az autót a garázszsal a végrendelet szerint én örököltem volna, a házát a húgom, a többit apukám. (Ő az egyenesági örökös.) Az autót felértékelték 500000 ftra (ér kb 150-200e ftot, 100e ft lett volna az adó), a házat 5,5m ftra, 3m ftot ér kb, a garázst pedig 1m ftra becsülték, kb 400e ftot ér. Le is mondtunk ezekről a hagyatéki targyaláson az egyenesági örökös nevére, mivel ha minden úgy marad, ahogy a végrendeletben le volt írva, az adó miatt alig maradna valami. Így az ingatlanok eladásából tudtunk venni eddig 2 lakást, és még maradt tartalék pènz, az autó még nemsokára le lesz műszakiztatva, mert 8 éve csak állt a garázsban néha megjáratva.
Így gondold meg, kire akarsz bármit hagyni, hogy kapjon is valamiit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!