Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A TB-t fizetni kötelező?

A TB-t fizetni kötelező?

Figyelt kérdés

és minek, úgyértem már vagy 9,10éve nem voltam orvosnál.

akkor minek fizessek olyat, ami életemben nem használtam és nem is akarok.

2009. júl. 18. 12:14
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
83%

Nem kell, csak akkor gáz, ha mégis elcsap az utcán az autó, vagy eltöröd a lábad, vagy szívrohamot kapsz stb.

Mondjuk hivatalos úton megkerülni nem nagyon lehet, ha jól tudom. (Persze ha nem alkalmazott vagy, akkor könnyebb "megúszni")

2009. júl. 18. 12:20
 2/19 anonim ***** válasza:
83%
Igen.
2009. júl. 18. 13:08
 3/19 anonim ***** válasza:
63%

Ha bejelentett munkahelyed van kötelezö. De egyébként nem, és ha bármi bajod lesz akár baleset akár egy betegség azt ki kell fizetned, egy egy mütét több millió forint.

Egyébként németeknél a magánbiztosítást vissza lehet kérni, mert ott a biztosító a befizetett összeg erejéig térit, ha nagyobb a baj akkor ki kell fizetned, ha soha nem mész akkor vissza kérheted a pénzt. De enneka havi díja minimum 400 € kb.

2009. júl. 18. 13:21
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

A TB-t KÖTELEZŐ fizetni, akkor is, ha 20 éve nem voltál orvosnál...

Mivel az APEH szedi be, így ha nem fizeted, akkor adócsalást követsz el, ami akár börtönbüntetéssel is sújtható. :[

Nem mindig attól függ az orvosi ellátásod, hogy akarod-e igénybe venni, vagy sem, mert bármikor baleset érhet, amikor mentőre, kórházra, műtétre lehet majd szükséged.

Ha van állásod, akkor a TB-járulékodat automatikusan levonják a fizetésedből és befizetik helyetted.

Ha nincs állásod, vagy nem nappali tagozatos diák vagy, és nem vagy regisztrált munkanélküli sem, akkor be kell jelentkezned az APEH-nél "Egészségügyi Szolgáltatási Járulék" fizetésére...

Letöltöd az APEH weboldaláról a 09T1011 sz. nyomtatványt, kitöltöd és beküldheted postán (2 példányban) vagy személyesen is intézheted az illetékes APEH irodában.

Kapsz majd egy regisztrációs számot, és fizetned kell majd havi 4500 Ft-ot.

Ha regisztrált munkanélküli vagy, akkor ezt a TB-járulékot a Munkaügyi Központ fizeti helyetted!

VIGYÁZZ! Ha nem fizeted ezt a TB-járulékot, akkor a rendelet életbelépésétől (vagy mióta nem fizeted) visszamenőleg kamatos-kamattal és büntetésekkel együtt fogják a nyakadba sózni a számlát!!!

Ez a rendelet 2007. áprilistól van érvényben, számold ki azóta mennyi a tartozásod... 8-o

(Durván 126000 Ft-ot számoltam, erre jönnek a kamatos kamatok, és a büntetések...)

2009. júl. 18. 13:28
 5/19 A kérdező kommentje:

"Nem mindig attól függ az orvosi ellátásod, hogy akarod-e igénybe venni, vagy sem, mert bármikor baleset érhet, amikor mentőre, kórházra, műtétre lehet majd szükséged. "

és ha írnék egy nyilatkozatott hogy hagyjanak meghalni ha balesett ér. ez az én döntésem, ha nem egyeznek bele akkor sértik a szabadságomhoz való jogot, nem?

amúgy ez van folyamatban,

"Letöltöd az APEH weboldaláról a 09T1011 sz. nyomtatványt, kitöltöd és beküldheted postán (2 példányban) vagy személyesen is intézheted az illetékes APEH irodában.

Kapsz majd egy regisztrációs számot, és fizetned kell majd havi 4500 Ft-ot. "

sajnos nagy nehezen megtaláltam(köszönhető az átláthatatlan rendszernek).

most végeztem a fősulit, és jelenleg még nincs munkám. ezért merült fel a kérdés.

2009. júl. 18. 13:36
 6/19 A kérdező kommentje:

ja és nagyon köszönöm a választ(ma 13:28).

én is úgy olvastam hogy kötelező és megbüntethetnek.

csak a végén berágtam, aztán már alig értettem mit ír sorok közt.

2009. júl. 18. 13:46
 7/19 anonim ***** válasza:
85%
A fősuli után van 45 napod, hogy találj munkát, addig nem kell fizetni, de utánna igen.
2009. júl. 18. 15:08
 8/19 anonim ***** válasza:
47%
Sajnos én nem tudom fizetni, mert nincs munkám, és nem kapok munkanélkülit se, mert a legutolsó munkahelyem hitegetett, és utólag kiderült, hogy nem jelentettek be. Nem tudom, mit fog az APEH csinálni, de igazságtalan, hogy nincs tiszta munka és ezért a tisztességes ember szívja meg.
2009. júl. 18. 16:01
 9/19 anonim ***** válasza:
84%

13:28 vagyok

Akár teszik, akár nem tetszik nekünk ez a rendelet : EZ VAN!

Muszáj fizetni... :[

Én éppen pár hete töltöttem le és postáztam ezt az űrlapot a lányom nevében, aki júniusig nappalin tanult, szeptembertől esti gimis lesz. Neki sincs jövedelme!

Július hónaptól utána is fizethetjük a 4500 Ft-ot.

Én is dühöngök, de ha belegondolok józanul, be kell látnom, hogy a kórházakat, eü-intézményeket is fenn kell tartani valamiből, fizetni kell az orvosokat, nővéreket akkor is, ha én nem vagyok épp beteg, azért, hogy ha bármikor bajom lesz, készen álljanak az én kezelésemre is.

Végülis havi 4500 Ft nem vág a földhöz, ennyit még kinyögünk valahogy... :-[

2009. júl. 18. 16:14
 10/19 anonim ***** válasza:
67%

Hát igen ez nagyon érdekes, hogy a kérdező frissen végzett főiskolás és 45 napja van állást keresni. Az meg aztán édeskevés. Munkanélküli járadékra nem jogosult, mert nincs ledolgozott napja, 365 meg pláne, így a semmiből 4500-at fizetni érdekes dolog. Aztán jó mondhatják hogy akkor fizesse a szülő, de mi van ha a szülő azt mondja hogy mostmár boldoguljon magától. Kap fedelet a feje felé meg enni, de a többit oldja meg valahogy, mert fel kell nőlnie. Mert van ilyen.

De amúgy amíg tanultál biztosítva voltál úgymond, úgyhogy ettől nem kell félni.

De amúgy szerintem mindenképpen menj be még így is a munkagyügyi központba, max pályakezdő munkanélküli leszel, ugyan nem kap pénzt, de szerintem akkor van biztosítási viszonyod mégis, mert szerintem akkor vagy a munkaügyi vagy a polgármesteri hivatal fizeti majd helyetted, mivel neked nincs jövedelmed, bevételed.

Amúgy én is mikor befejeztem a sulit egyből bementem a munkaügyibe, regisztráltattam magam és aztán eltelt úgy két hónap hogy semmi, aztán jött egy munka, igaz pár hónap volt, aztán megint munkanélküli, de ugye akkor még megint nem kaptam járadékot, de aztán jött egy másik munka és szép lassan összegyűlt a járadékhoz szükséges idő. De tán akkor még nem kellett 365 nap, hanem nap alapján kaptuk tán, már nem emlékszem pontosan.

De a lényeg, hogy habár jó sokáig, illetve sokszor voltam munkanélküli úgy hogy nem volt járadékom közben, de akkor is biztosított viszonyom volt. legalábbis nekem ott bent nem mondták hogy kéne fizetnem magam után.

Kérdezz rá! De amúgy jobb ha regisztráltatod magad, mert lehet majd egy elhelyezkedésnél nagyobb eséllyel indulsz mert kapsz valami kedvezményt, ill a munkáltató, vagy lehet befut a mügyibe valami állás ami neked jó lesz. Soha nem lehet tudni! Több helyre tartsd a fejszét vagy hogy szokták ezt mondani!

Nézz itt a neten is állást! És ne add fel! Előbb utóbb lesz! Hidd el!

De amúgy ez a tb fizetés olyan hogy inkább olyan készenléti jellege van, hogy lehet nem is kell életed során, vagy alig, de lehet olyan is hogy nagyon sokáig kell majd. Ez egy közös teher, mindenki betesz a közösbe és az kap belőle akinek épp szüksége van rá. Tudod mindenki egyért, illetve egyidőben most többért, hiszen nagyon sok beteg ember van sajnos.

Persze még ez is így kevés, meg hát ki tudja hova megy nagyrésze ennek a pénznek, de ez már más kérdés.

De pl amikor be akarták vezetni a 300ft-os vizitdíjat, na hát akkor az nekem sem jött be. Mert jó nem sok, de amikor beteg az ember, és épp van 2e forintja akkor bemegy az orvoshoz, megnézi ír egy 1900ft-os gyógyszert akkor már nem telt volna. Akkor én nem tudtam volna még elindulni az orvoshoz sem. Úgyhogy nekem sok lett volna. De ha pl utólag vonták volna a fizetésből le pl abba még belementem volna. De akkor sem ott azonnal kelett, épp elég a sok gyógyszer. Meg még ha menni kellett volna szakrendelőbe, akkor útiktg 600ft, aztán még ott 300ft, meg ha egy nap tudtam volna elintézni megint 300ft, szóval sok lett volna. pedig lehet épp csak 3 éve pont akkor kerültem volna ilyen helyzetbe, de épp a legszegényebb hónapomban, akkor én nem tudtam volna orvoshoz menni, mert így biztos nem indultam volna el. De mondom egy utólagos levonás már más. Valahol jó ötlet volt az is, csak jobban kellett volna kidolgozni a részleteket. Na mindegy de ez már a múlté.

De a tb-vel úgy vagyok, hogy igazából mivel nem nekem kell kiadni így gyakorlatban, hanem már levonva kapom meg a fizum, amiből ezt levonják, így valahogy van is meg nincs is jelen fizikailag. De más érzés lenne ha nem vonnák le, de nekünk kéne befizetni pl csekken, másképp éreznénk szerintem. Most úgy kalkulálunk hogy jó ennyi a nettó és a többit valahogy nem úgy nézi mégsem az ember.

De mégis így mindenki belead a közösbe és segít ezzel másokon, ha meg ő van soron akkor neki is jut belőle.

Tehát nem olyan rossz rendszer ez, csak pontosítani kéne, vagy nemtudom.

De mint írtam tanulás alatt meg úgysem kell fizetni. A munkanélkülit meg kérdezd meg. De amúgy én javaslom mindenképpen jelenkezz be a munkaügyibe.

Majd írd le mit mondtak!

2009. júl. 18. 16:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!