Az érdekelne, hogy egy albérletnél mik a bérlő és a bérbeadó kötelezettségei, a javítások, cserék, illetve kaució területén? Részletek lennt.
1./ A lakás felszerelési tárgyainak a cseréje a Tulajdonos kötelessége (ha nem a Bérlő hibájából romlott el a készülék, csap, stb.)...
2./ Ha a szerződésben nincs ilyen megállapodás, akkor nem vagy köteles kifestetni a lakást (főleg nem, ha a Tulajdonos sem frissen festve adta át a lakást)...
3./ A Tulajdonos csak abban az esetben tarthatja vissza a kauciót, ha a Bérlő a számlákat nem fizette illetve kárt okozott a lakásban, berendezésben, vagy tartozik a lakbérrel...
A polgári per indítása nem kevés összeg : fizetned kell az ügyvéd óradíját, bírósági költségeket, illetékeket, okmánybélyegeket, stb...
Arról már nem is beszélek, hogy egy ilyen tyúkper akár évekig is elhúzódhat!...
Ez mind szép és jó, viszont sehogy sem tudom bizonyítani, hogy 1 éve milyen állapotban vettem át tőle a lakást. Se jegyzőkönyv, se fénykép róla... Tudom, tudom, tanultam belőle, többet ilyen nem lesz.
Ő nyugodtan állíthatja, hogy le volt festve, amikor nem is.
Én csak vissza szeretném kapni a 100 k forintot, amit odaadtam neki.
Esetleg említsem neki, hogy szólok a NAV-nak?
1. Az ingatlan ÁLLAGMEGŐRZÉSE a bérlő kötelessége, de csak akkora hányadban, amennyire az a természetes használatból eredően megkövetelhető - tehát ha nincs összehányva a fal és bekenve szarral, csak kifakult a színe a napsütéstől, akkor te NEM vagy köteles kifesteni.
2. Jegyzőkönyv - leltár: a leltár felvétele a tulajdonos kötelessége és érdeke. Ha ő ilyet nem csinált, akkor semmi joga nincs követelni azokat a tárgyakat rajtad. Mondhatnám, hogy viheted a szekrényt is meg a TV-t is, de az mégse lenne etikus.
3. A kaució visszajár, amennyiben semmi probléma nem volt és nem laktad le azt az összeget. Próbáld meg neki demonstrálni, hogy miket mulasztott el, illetve hogy nem vagy köteles kifesteni.
4. A háztartási gépek normál használatból eredő kárát nem vagy köteles megtéríteni. Ellenben megjavíttathatod őket. A tulaj ennyiből csak a közművesítésért, felújításért felel pénzzel, tehát ha te kibontod a WC-t és újat veszel, azt a tulajjal kell rendezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!