Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » A fordítási ajánlat, amit...

EveHun kérdése:

A fordítási ajánlat, amit kaptam, vajon scam? Vagyis hogy a saját céljára akarja-e az illető felhasználni a munkámat? Ezt szeretném kideríteni, és ebben kérném a segítségüket.

Figyelt kérdés

Múlt év decemberében kaptam egy fordítási ajánlatot amerikai novellák fordításával kapcsolatban a Publishing Exdesign nevű kiadótól (vagy legalábbis azt gondoltam, hogy egy kiadó). Az email-címemet a fordítókereső.hu oldaláról vették, ahova kb 1 éve regisztráltam. Kárpáti Tamás volt az aláírás. Egy-két ismerősömnek gyanús volt a dolog, mivel rákereséskor semmit nem lehetett megtudni róla. Megcsináltam a kétfordulós fordítást, mind a kétszer állítólag a legjobb 6-ba kerültem az elmondásuk szerint rengeteg jelentkező közül, de a végén közölték, hogy "ezúttal nem Önt választottuk." Most kaptam egy nagyon hasonló ajánlatot, szintén a fordítókeresőtől, aláírás, Sós Tamás, egy bizonyos Zenith Kiadótól. Próbáltam rákeresni, semmi. Kérdésemre Sós Tamás azt felelte, hogy még új a kiadó, és fejlesztés alatt van a honlap. Nekem nagyon gyanús a dolog, mert a magyarországi kiadók névsorában sem szerepel. Szeretném kérdezni, hogy hallott-e valaki ehhez hasonló esetről, vagy a Zenith Kiadóról, vagy van-e valamilyen ötletük, hogyan lehetne megbizonyosodni arról, hogy ez átverés, vagy nem. Valahogy nem szeretnék ingyen dolgozni nekik, azért, hogy aztán a saját nevükben használják fel az én (és mások) tesztfordítását). Előre is köszönöm mindenkinek, aki segíteni tud.

Farády Éva

#fordítás #scam #Zenith Kiadó #amerikai novella #tesztfordítás
2012. máj. 21. 11:41
 1/4 anonim ***** válasza:

Én nem hallottam még róluk.

De elgondolkodtatott amit írtál.

Ha jól értem,akkor küldenek valamit amit te lefordítasz,majd visszaküldöd nekik.Ők meg ezek után azt mondják,hogy bocsi,de nem téged alkalmaznak,de azért jó volt a fordításod.

Nem tudom mit küldenek,de mi lenne ha csak a negyedét fordítanád le,majd a végére leírnád,hogy ennyi fordítás bőven elég arra,hogy eldöntsék jó vagy-e a szakmádban.Ha jónak tartanak,és igény van a munkádra,akkor vegyék fel veled a kapcsolatot,és megbeszélitek a további részleteket..

Ha valós kiadóról van szó,és tényleg jó fordítóra van szükségük,akkor alkalmaznak így is ha akarnak.Ha hamis a kiadó,és csak küldi a teljes anyagot,hogy fordítsa le ingyen valaki,akkor nem is fog jelentkezni,mert tudja így lebukna..

2012. máj. 21. 11:56
 2/4 anonim ***** válasza:
Több évtizedet dolgoztam fordítóként, több könyvet fordítottam. Az utolsó években találkoztam ilyen gyakorlattal. Kiküldtek egy fejezetnyi vagy fél fejezetnyi próbafordítást, utána nagyon megdicsérték a munkát, de mégis más nyerte el a megbízást. Fordító kollegákkal megbeszélve arra a következtetésre jutottunk, hogy ilyen módon valószínűleg próbafordításként lefordíttatták az egész könyvet, utána egy valaki házon belül összefésülte, hogy azonos legyen a stílus. Ő felvette érte a pénzt, a fordítók meg.... (ja, a nyomdafesték....). Én csak egyszer hagytam magam így bepalizni, csak szemtől-szembe, szerződés-aláírással voltam hajlandó elvállalni a munkát.
2012. máj. 21. 15:04
 3/4 Tvinko válasza:
Epp ma kaptam en is Sos Tamastol a Zenith Kiadotol egy uzenetet, egy tesztoldallal. Nekem is gyanús a dolog, mert nem talaltam ilyen kiadot, es senki nem is hivatkozik ra. Teljesen logikusnak tűnik a gyanú, hogy valaki kiadja oldalankent egy novella szoveget es utana felveszi a penzt. Viszont ha igy van, akkor ezt a szoveget megjelenteti valaki... Olvastam itt a hozzaszolasokat, es en egy sorat sem forditom le a megkapott szovegnek, amig nem kapok egy hasznalhato adatot, ami azt bizonyitja, hogy letezik ilyen kiado.
2012. máj. 22. 00:06
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek, aki válaszolt. Most már teljesen biztos vagyok benne, hogy átverés a dolog. Sajnos, mert jó lett volna egy kis pénzt keresni :) Szerencsére még nem kezdtem el, úgyhogy engem is csak egyszer tudtak átverni :)
2012. máj. 22. 07:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!